Voor clubs
 
Clubnieuws
 
Archief

Schulensmeer nodigt iedereen graag uit op de Dag van De Wijers om enkele nieuwigheden in te huldigen aan het Schulensmeer. Namelijk de aanleg van het waterbelevingsplatform/roeisteiger en de aankoop G-kano met trailer.

Iedereen is van harte welkom op zondag 27 september 2020 om 10 uur (botenpark) voor de inhuldiging van de roeisteiger en vanaf 11u tot 13u zijn er gratis initiaties roeien.

Gelet op de coronamaatregels gelieve in te schrijven via onderstaande link
https://static.twizzit.com/…/4b3b527cf5fce3bed7a0c7324e8776…

De jeugdtriathlon van KRNS Oostende van zondag 19/09 wordt afgelast. De club kreeg geen toelating van de stad Oostende om dit event te organiseren vanwege bepaalde vereiste Covid-19 maatregelen waaraan de club niet kan voldoen. 

Na de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad paste de klankbordgroep voor de sportsector de leidraad en de veiligheidsprotocollen voor de sportsector in Vlaanderen aan.

Deze leidraad en veiligheidsprotocollen geven een overzicht van de maatregelen en hoe je in deze fase het sporten kan organiseren.

Klik hier om de leidraad en veiligheidsprotocollen te raadplegen

Vanuit de Vlaamse Sportfederatie hebben wij nieuwe richtlijnen ontvangen in verband met de heropstart van de sportsector – fase 4. Beslissingen van de Nationale veiligheidsraad vanaf 1 juli:

Klik hier om de leidraad te downloaden.

  • Alle sporten zijn weer toegelaten mét contact als:
   • ze in georganiseerd verband plaatsvinden,
   • ze in een groep van maximum 50 personen plaatsvinden,
   • er steeds een meerderjarige verantwoordelijke aanwezig is, en
   • je je handen voor en na wast en het gemeenschappelijk sportmateriaal voor en na het sporten schoonmaakt
  • Kleedkamers en douches mogen gebruikt worden zoals in de veiligheidsprotocollen beschreven wordt (Worden gepubliceerd na publicatie van het MB).
  • Publiek mag weer
  • Vanaf 1 juli:
   • Maximum 200 toeschouwers binnen of 400 toeschouwers buiten en mits het volgen van de veiligheidsprotocollen.
   • Voor reguliere evenementen die in permanente infrastructuren zoals bijvoorbeeld tribunes worden georganiseerd, zullen protocollen worden opgesteld. Deze bezorgen we jullie binnenkort.
   • Voor éénmalige evenementen in de publieke ruimte zal vanaf 1 juli een online-instrument (matrix) beschikbaar zijn, dat als referentie zal dienen voor de lokale overheden bij het verlenen van vergunningen voor deze evenementen. Er zullen ook duidelijke regels moeten worden toegepast.
  • Vanaf 1 augustus:
   • maximum 400 toeschouwers binnen of 800 personen buiten en mits het volgen van de veiligheidsprotocollen, op voorwaarde dat de gezondheidssituatie het toelaat.
   • Een uitzondering om deze limiet te overschrijden, kan gevraagd worden aan lokale overheden voor permanente infrastructuren met een zittend publiek, met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften.


Neem ook eens een kijkje op deze site https://www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/corona-veelgestelde-vragen/

De Nationale Veiligheidsraad neemt verregaande maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

Daarbij worden evenementen verboden tot zeker 31/07/2020.

De VRL is ondertussen bereikbaar:

Celine: 09 243 12 50 (maandag tot en met vrijdagmiddag)
Lien Desmet: 09 243 11 30 (maandag en woensdag)
Lien Van de Velde: 09 243 11 30 (maandag en dinsdag) 
Daarnaast kunnen alle vragen uiteraard ook digitaal gestuurd worden aan info@vlaamse-roeiliga.be.

We zijn ervan overtuigd dat deze maatregelen genomen zijn voor het welzijn van de bevolking en in het belang van onze gezondheid.

We danken jullie voor het begrip en zijn ervan overtuigd dat we allen willen meewerken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. We rekenen dan ook op de strikte naleving van de maatregelen door iedereen!

Met spijt in het hart vernemen we het overlijden van ondervoorzitter en penningmeester van de KRCG, en tevens jarenlang financieel coördinator van de Vlaamse Roeiliga, François Dullaert. 

Onze gedachten zijn bij zijn rouwende familie en zijn club. 

De Vlaamse week tegen pesten! Jouw club doet toch ook mee?

Van 2 tot 9 februari  2018 is er opnieuw de Vlaamse week tegen pesten. Dit is een actie van het netwerk ‘kies kleur tegen pesten’.

We doen dit jaar als sportsector massaal mee met de STIP IT actie (een actie vanuit Ketnet voor kinderen en jongeren uit alle sectoren). STIP staat voor Samen Tegen Iemand Pesten. Om te tonen dat je daar achter staat plaats je vier stippen op je hand. Deze betekenen:

 1. Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen!
 2. Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
 3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
 4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt. 


Wat kan je doen tijdens de week?

 • Doe mee aan de STIP IT challenge voor sport. Wees creatief met de stippen (gebruik ballen, plaats ze in het groot op het sportterrein…). Inspiratie via het filmpje van ketnet.
 • Plaats de stippen op de handen van de leden en maak het onderwerp bespreekbaar.
 • Kom naar een ‘time out tegen pesten’ vorming voor trainers en sportbegeleiders op 5/02 in Genk & 7/02 in Lede.
 • Laat aan iedereen zien dat jouw club meedoet via de website, sociale media, in de kantine… gebruik #stipit #weektegenpesten


Wat kan je doen om pesten helemaal te bannen?


Lees meer en vind leuke filmpjes van topsporters over al deze acties van Time Out tegen Pesten op www.topindesport.be

 

Op vrijdag 1 december namen roeiers die top 12 behaalden op WK en/of top 8 WC/EK en medaillewinnaars van de Coupe de la Jeunesse een VRL Roei Award in ontvangst.

Ook werden tal van personen gehuldigd die avond.

Wij danken al onze sponsors voor hun ondersteuning in dit evenement!

Foto's zijn te vinden op onze facebookpagina.  

 

Op woensdag 25/10 is Herwig Coppens overleden, voorzitter van de Gentse Roei- en Sportvereniging. Herwig werd 83 jaar. De Vlaamse Roeiliga wenst de familie veel sterkte toe. Volgens de wens van de familie zal de uitvaart van Herwig Coppens (°4/7/1934 — †25/10/2017) in intieme kring gebeuren. De familie hecht eraan dat er ook in 'zijn Gentse RS' een afscheidsmoment georganiseerd wordt. Dit afscheidsmoment zal plaatsvinden op zondag 12 november om 10u30, in de Gentse RS, Vissersdijk 1, 9000 Gent.

 

We vernamen het droevige nieuws dat Jörg Weissig overleden is op 11 oktober. Hij werd 87 jaar.
Jörg was coach van ons nationale team van 1991 tot en met 1996 en lag velen nauw aan het hart.

Hij was trainer van een generatie roeiers  die we nu nog als coach, of in een of andere functie terugvinden in het roeien: Bjorn Hendrickx – Tom Symoens – Alain Lewuillon – Dirk Crois – Wim van Belleghem – Luc Goiris – Jaak Van Driessche - Ann Haesebrouck – Annelies Bredael - Christel Hiel - Elke Seps - ... hebben het voorrecht gehad hem als trainer te kennen.

Belangrijkste successen:
Met Jaak en Luc in 2- : 1992 OS 5de , 1993 WK 4de, 1994 WK 6de, 1995 WK 6de, 1996 OS 8ste
Met Annelies in skiff: 1991 WK 3de, 1992 OS 2de, 1993 WK 5de, 1994 WK 3de, 1995 WK 3de, 1996 OS 7de
Met Ann en Renee Govaert 1992 OS 9de
Met Wim – Dirk – Alain – Tom in 4X 1992 OS 12de
Met Tom en Bjorn in 2X 1996  OS 10de
Met Tom in skiff 1991 WK 12de, 1993 WK 9de
Christel en Elke Seps in 2Xjunior 1993 WK 2de

Klik hier voor het overlijdensbericht

Goed op weg naar onze 11-de editie van de Friese elfstedentocht; dit is onze vierde.

Ook dit jaar ging The OAR de uitdaging aan om samen 207 km te doorstaan.

De teamsamenstelling verliep iets moeilijker aangezien er plots veel trouwfeesten gepland werden in dat verlengde weekend waardoor enkele toegezegde roeiers alsnog niet mee aan de riemen konden trekken.  Bleven over: Ive, Filip, Stijn, Matthijs, Tobias, Koen, Wim en Yves.  Godzijdank wou Fien even een oogje dichtknijpen naar haar studieboeken om ons door de toch wel soms smalle kanalen van het traject te loodsen en nam Greet de logistieke ondersteuning voor haar rekening.  

Het is onze droeve plicht het overlijden te melden van onze André Segelaer. Hij is maandagmiddag 15 mei vredig in zijn slaap heengegaan, op 91-jarige leeftijd. Hij was een van de grootste Gentse en Belgische roeipersoonlijkheden in de afgelopen 70 jaar. Naar de wens van André worden geen rouwbrieven verzonden. Er komt enkel een aankondiging in de dagbladen De Gentenaar en Het Nieuwsblad. André kan gegroet worden in het funerarium Cispa te 9030 Gent, Brugsesteenweg 583 tot en met donderdag 18 mei tussen 16 en 18 uur. U wordt vriendelijk uitgenodigd op de afscheidsplechtigheid die plaats vindt op zaterdag 20 mei om 9 uur in het crematorium Westlede, gevolgd door de asverstrooiing aldaar.

Meerdere medische kwalen maakten kort na nieuwjaar 2017 een ziekenhuisopname noodzakelijk en sinds half maart een verblijf in een Woon- en Zorgcentrum. Zijn laatste bekommernis aldaar was het schenken van een prijs voor de May Regatta. Zo geschiedde en zo staat hij nog vermeld in het regattaprogrammaboekje 2017. Trouw en Liefde, de leuze van de stad Gent, was geheel van toepassing op André en de Sport.

De Vlaamse Roeiliga wenst familie en vrienden van André Segelaer veel sterkte toe in deze moeilijke periode. 

Hieronder kan je meer lezen over het leven van André Segelaer (met dank aan archivaris Mark Rummens). 

Op woensdag 17 mei organiseerden de VRL en LFA een federale testdag voor 14-16 jarigen. De verschillende testjes werden afgenomen in en rondom K.R. Club Gent. 56 roeiers uit 12 verschillende clubs gaven het beste van zichzelf op deze hete zomerdag: 25 14-jarige jongens, 15 16-jarige jongens, 7 14-jarige meisjes en 9 16-jarige meisjes.

De roeiers werden gemeten, gewogen, getest op lenigheid, op armkracht, op coördinatiekracht, op snelheid en legden een ergometertest af. De testdag werd afgesloten met een 12’ durende coopertest op de piste in de Blaarmeersen. Dankzij de hulp van de vele aanwezige coaches konden alle testjes vlot afgenomen worden via een doorschuifsysteem voor de 7 verschillende groepjes.

Er werden een aantal knappe resultaten geboekt. Het doel van deze testdag was om een gedetailleerd beeld te verkrijgen van onze volledige populatie 14-16 jarige roeiers. Dit is tevens een verplichte opdracht van Sport Vlaanderen.

Bedankt aan alle clubs, roeiers en coaches voor hun aanwezigheid en inzet!

#TOPindesport tijdens Vlaamse Week tegen Pesten!

Van 17 tot 24 februari vindt de Vlaamse Week tegen Pesten editie 2017 plaats.
Iedere week leven ontelbare kinderen en jongeren zich uit met hun favoriete sport. Toch wordt 1 op de 10 gepest in een sportomgeving. Pesten is schadelijk, kwetsend en laat een leven lang sporen na. Met de Time Out tegen Pesten gaan we met heel de sportsector voor een pestvrije sport!

Klik hier of op de afbeelding om het filmpje te bekijken

Ontdek hier wat je allemaal kan doen tijdens de Week.
Schrijf je sportorganisatie in via www.topindesport.be en volg alles via de TOP-facebookpagina en #TOPindesport!

Allemaal samen… Time Out tegen Pesten!

Beste roeiliefhebber,

Bob Baetens is woensdag avond thuis rustig ingeslapen in zijn vertrouwde familiekring.
Bob werd in jaren 50 meermaals Belgisch kampioen.
In ’51 werd Bob Europees kampioen in de twee-zonder.
Samen met Michel Knuysen haalde Bob zilver op de  Europese kampioenschappen in ’53 en 55’.
Het duo won ook de begeerde “Silver Goblets” in de “Royal Henley Regatta”.
Op de Olympische spelen van 1952 in Helsinki bezorgde Bob ons land een zilveren medaille. 

Als voorzitter en stichtend lid van de Vlaamse Roeiliga was Bob de stuwende kracht van de roeibaan “Hazewinkel”.

Als trainer en voorzitter van Antwerpse Roeivereniging “Sculling” lag Bob in de jaren ’70 aan de basis van de vele successen van de club.

In 2002 opende Bob ons nieuw clubhuis te Hazewinkel. Hij verzekerde hiermee de toekomst van zijn roeiclub. 

Het ARV-Sculling Bestuur

Op zaterdag 8 oktober was de Vlaamse Roeiliga te gast bij de Gentse RS voor de organisatie van haar jaarlijkse Jeugdroeihappening. Een 55-tal roeiers en roeisters mochten het einde van hun roeiseizoen vieren in een stralende zon. Met dank aan de begeleiders die alle roeiers in de juiste ploegen wisten te manoeuvreren. Uiteindelijk werd Mazarine Guilbert (Gentse RS) de eindwinnaar en won KRNSO het clubklassement voor KRSG en de Gentse RS.  

Klik hier voor de resultaten van de VRL Jeugdroeihappening.


Op de Happening werden tevens de prijzen uitgereikt van het Allroundcriterium 2016.
Nogmaals proficiat aan de laureaten:

JW12
1e plaats: NEUS Erin - KRNSO
2e plaats: ZENASNI Louiza - KRB
3e plaats: JANSSENS Marit - KRNSO
JM12
1e plaats: DEQUINNEMAERE Anton - GRS
2e plaats: WILLEMS Arjen - BTR
3e plaats: BOEY Mauri - KRNSO
JW14
1e plaats: NAGELS Rania - KRNSO
2e plaats: BEERLANDT Fleur - KRNSO
3e plaats: STEEN Ranie - KRNSO
JM14
1e plaats: KOURTESIS Ilias - BTR
2e plaats: MARCKX Stan - TRT
3e plaats: MARCKX Jonas - ARV
Clubklassement
JW12 - KRNSO
JM12 - KRNSO
JW14 - KRNSO
JM14 - TRT

Ronny De Cocker en Antionia Ventriglia zijn sinds vandaag officieel wereldrecordhouders Fastest marathon pushing a wheelchair.

Zij liepen de marathon in 3u 36.11!! Proficiat

Lees hier het artikel van de zeehond Jeffrey die vriend aan huis is bij KRBrugge. 

Ook in 2016 organiseren de VRL en LFA enkele evaluatiemomenten voor de populatie 11-14 jarige roeiers.
De doelstelling is om een exact beeld te hebben van het potentieel roeiers en roeisters in België.

Ook talentdetectie en het opvolgen en begeleiden van jonge talenten in samenwerking met de clubs is een belangrijk objectief.
De eerste evaluatie omvat enkele fysieke testen die afgenomen zullen worden op zaterdag 14 mei.

Doelgroep zijn roeiers en roeisters geboren in 2002, 2003, 2004 en 2005.
Je kan inschrijven voor deze testdag door een mailtje te sturen naar info@vlaamse-roeiliga.be tegen uiterlijk 1 mei met vermelding van naam, voornaam, geboortejaar, contactgegevens en contactgegevens ouders (e-mailadres en telnr.).

In de loop van maart zullen wij een algemene bevraging bij de roeiclubs lanceren met het oog op het beleidsplan 2017-2020 en dit in het kader van het nieuwe (ontwerp)decreet dat het sportsubsidiëringsbeleid in Vlaanderen vanaf 2017 zal beheersen.

Naar aanleiding van het einde van een Olympiade kunnen er voorstellen tot wijziging van de
Roeicodex geopperd worden.

Daar enkele clubs ons al aangaven voorstellen tot wijziging te willen formuleren is het misschien aangewezen een werkgroep op te richten vanuit de VRL.

Wie zich geroepen voelt hieraan mee te werken: graag een seintje naar info@vlaamse-roeiliga.be.

Op 4 november overleed Jean Campe onverwacht in het AZ Sint-Jan te Brugge.
De heer Campe was erevoorzitter van de Koninklijke Roeivereniging Club Gent.
Hij ondersteunde het ergometerproject ‘Laurent Campe’ van de Vlaamse Roeiliga.
De Vlaamse Roeiliga wenst de familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijden.

Vrijwilligers vormen de drijvende kracht achter vele sportclubs. Tijdens de Week van de Vrijwilliger, van 27 februari tot 6 maart, staat hun gemotiveerde inzet en enthousiaste engagement centraal. Overal in Vlaanderen worden opnieuw acties en evenementen georganiseerd om alle vrijwilligers te bedanken.

Met andere woorden: vrijwilligers zijn onmisbaar in de sportsector, en dat willen we hen laten weten. Bedankt aan alle bestuursvrijwilligers die zich wekelijks achter de schermen inzetten om anderen kwalitatief te laten sporten in een leuke club!

Ben jij fier op je vrijwilligers en wil je hen een extra schouderklopje geven?
Zet hen tijdens de Week van de Vrijwilliger in de bloemetjes!

De Vlaamse sportsector zet in 2016 het thema pesten hoog op de agenda. Ook wij delen deze visie en vragen mee om een Time Out tegen Pesten.

Pesten is een ingrijpende vorm van geweld waarmee ook minderjarige sporters in Vlaamse sportorganisaties te maken krijgen. Het is kwetsend, schadelijk en soms zelfs levensbedreigend. Daarom wil de Vlaamse sportsector het thema pesten grondig aanpakken. Coaches en bestuurders worden in 2016 geïnformeerd, opgeleid en gestimuleerd om actief aan een pestvrije omgeving te werken. De Vlaamse sportwereld bouwt zo mee aan een klimaat waarin kinderen en jongeren zich op persoonlijk en sportief vlak ten volle kunnen ontwikkelen en ontplooien. 

De campagne loopt het hele jaar door onder de titel Time Out tegen Pesten, ofwel ‘TOP in de sport’. Nadat tal van topsporters de campagne steunden via de sociale media (#TOPindesport), is het nu aan ons om een Time Out te vragen en het thema pesten op de agenda te zetten. Wij zeggen alvast luidop Time Out tegen Pesten!

Daarom roepen we jullie ook op om zelf een Time Out foto te posten op jullie sociale media (#TOPindesport). Samen maken we werk van een pestvrij sportklimaat en geven we aan iedereen te kennen dat pesten geen plaats heeft binnen de sportwereld.

Wie meer informatie wil over dit thema, verwijzen we graag door naar de website van de campagne: www.topindesport.be. Je kan ook altijd terecht bij het Internationaal Centrum voor Ethiek in de Sport (ICES) voor informatie over pesten en andere ethische thema’s (http://www.ethischsporten.be/).

Is je sportclub een kleine vzw en voer je een vereenvoudigde boekhouding? Werk dan tijdig de stappen uit die je moet ondernemen bij het afsluiten van een boekjaar.

 

De maxima voor de vrijwilligersvergoedingen van 2016 zijn gekend. De bedragen zien er als volgt uit: 

 • maximumbedrag per dag: 32,71 euro

 • maximumbedrag per jaar: 1308,38 euro

De bedragen blijven dus net zoals vorig jaar, onveranderd. De clubs die gebruik maken van het vrijwilligersregister kunnen ofwel zelf het jaartal aanpassen in hun bestaand vrijwilligersregister, ofwel via de website van Dynamo Project het document voor 2016 downloaden.

Gedetailleerde informatie over de vrijwilligersvergoeding vind je in deze FAQ van Dynamo Project.

Btw-plichtige clubs die in 2016 gebruik willen maken van de nieuwe drempel voor kleine ondernemers, moesten voor 15 december actie ondernemen. Maar wat met de andere clubs? Moeten zij actie ondernemen?

Op vrijdag 4 december 2015 ging de eerste editie van de Vlaamse Roei Awards door in het Huis van de Sport in Gent. De Vlaamse Roeiliga wou langs deze weg een aantal mensen in de bloemetjes zetten die het afgelopen jaar opmerkelijke prestaties hebben geleverd zowel op sportief vlak als daarbuiten. Met een opkomst van ruim 160 mensen, mag er gesproken worden van een geslaagde eerste editie.

Op maandagavond 30 november organiseerde de Vlaamse Roeiliga de clinic 'mental coaching' in het Huis van de Sport te Gent. De spreker was Eva Maenhout, reeds een 8-tal jaar sportpsycholoog in topsport. Er waren een 25-tal aanwezigen vanuit 8 verschillende clubs.

Het was een interessante en interactieve bijscholing waar we heel praktijkgericht te werk gingen. Naast wat theoretische achtergrond was het de bedoeling dat de coaches eigen ervaringen en mentale uitdagingen naar voor brachten waarmee ze tijdens trainingen en wedstrijden geconfronteerd worden. De coaches deelden heel wat good practices.

Bedankt aan Eva Maenhout voor de interessante avond en aan de coaches voor hun aanwezigheid en nuttige inbreng.

Geniet dankzij de Vlaamse Roeiliga en Uitgeverij Lannoo van GRATIS verzending bij aankoop van ‘Het Sportkookboek' via  www.lannooshop.be/roeiliga. De actie is enkel geldig via deze
specifieke url van LannooShop tot en met 31/1/2016, zolang de voorraad strekt. De korting wordt automatisch toegekend zodra u een exemplaar aan uw winkelmandje toevoegt .

 

Om de sportsector nog beter te informeren en onder-steunen omtrent ethisch sporten, lanceert het Inter-nationaal Centrum Ethiek in de Sport (ICES) een gloed-nieuwe website.

Wil je thematisch werken? Dan vind je er achtergrondinformatie, goede voorbeelden en hapklare instrumenten rond thema's als fair play, pesten, gender-gelijkheid, interculturaliteit, respect, solidariteit ...

Wil je het structureel aan-pakken? Raadpleeg dan het nieuwe 8-stappenplan op weg naar een volwaardig ethisch sportklimaat. Per stap krijg je een bondige uitleg en inspirerende voorbeelden van sportclubs, sportfederaties en sportdiensten.

Praktische werkdocumenten bieden je een leidraad om concreet aan de slag te gaan!

Nieuwsgierig? Bezoek de nieuwe website, neem deel aan de wedstrijd en maak kans op een bon van Decathlon! www.ethischsporten.be 

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk lanceerde de website www.vlaanderenvrijwilligt.be.

Alle relevante info over vrijwilligerswerk – ook over de vrijwilligerswetgeving – vind je daar vanaf nu terug. De inhoud van de website vrijwilligersweb.be, vrijwilligerswetgeving.be en succesvol-vrijwilligen.be werd herwerkt en geïntegreerd in www.vlaanderenvrijwilligt.be. Een nieuw logo en nieuwe huisstijl werd ontwikkeld om moderner, frisser en sterker te ogen.

Tegelijk werden twee campagnewebsites gelanceerd waar iedereen promomateriaal en
inspiratie kan vinden voor de Internationale Dag Vrijwilligerswerk (www.internationaledagvrijwillgerswerk.be) en de Week van de Vrijwilliger (www.vrijwilligersweek.be).

Tijden veranderen: mensen willen zich nog steeds vrijwillig inzetten binnen sportclubs, maar ze doen dat op een  andere manier dan pakweg twintig jaar geleden. Om
voldoende vrijwilligers te
vinden én te behouden binnen een sportclub heb je een duurzaam vrijwilligersbeleid nodig.

Het Dynamo Project biedt je sportclub een uitgelezen kans om hier rond aan de slag te gaan met het traject "Een
vrij-willigersvriendelijke sportclub anno 2016". Nog 20 sportclubs kunnen instappen in het
project.

Tijdens de begeleidingstrajecten leren de deelnemers hoe ze hun sportclub door de bril van de vrijwilliger kunnen bekijken en worden ze getraind in algemene principes om met hedendaagse vrijwilligers te werken. Het traject is een unieke kans om sportclubs te inspireren! De theoretische omkadering wordt door middel van een zesstappenplan onmiddellijk in de praktijk gebracht.  

De Koninklijke Belgische Roeibond organiseerde op 24 en 25 oktober haar derde jeugdstage in Hazewinkel. Een 40-tal jeugdroeiers van heel wat verschillende clubs (BTR-KRB-KRNSO-KRSG-KRCG-ARV-TRT-The Oar) namen er aan deel. De enthousiaste roeiers en roeisters hebben allen goed getraind en dit in een vriendschappelijke en ontspannen sfeer. 's Avonds werd nog even de kennis getoetst in verband met voeding en wedstrijdreglementen. Nadien vertrok de groep, goed ingeduffeld, op fakkeltocht rond de roeibaan. Na een koek en drankje vertrok iedereen naar de kamers om daar nog wat na te praten. Het was opnieuw een fantastisch goede jeugdstage welke voor iedereen open stond die reeds aan drie wedstrijden had deelgenomen! Op naar de volgende editie en misschien komt er ook nog een nieuwe stage bij voor 15-16 jarigen, wait until next year...

Zijn de leden van je sportclub veeleisender geworden? Wordt het moeilijker om leden aan je club te binden? En zo ja, hoe zie jij dan de toekomst van je sportclub? Hier bewust mee bezig zijn en actie ondernemen, kan niet meer ontbreken op de agenda van een sportclub. Je activiteiten op zich, zoals je ze steeds hebt gedaan, zijn in vele gevallen niet meer genoeg om je leden te behouden. Er is een gerichte aanpak nodig. En niet zozeer in termen van “beter” of “meer”, maar vooral “anders”. Een slimme strategie die rekening houdt met de behoeften van je leden. Een praktijkaanpak die door succesvolle clubs wordt toegepast. 100% garantie heb je nooit, maar in deze sessie leer je de strategie voor ledenbinding die je de beste kansen geeft op succes!

De bijscholing ging door op donderdag 12 november 2015. 
Een samenvatting van de bijscholing vind je hier.

De komende maanden zal duidelijk worden hoe het nieuwe decreet op de sportfederaties er zal uitzien. De Bisconceptnota tekende de krijtlijnen. We informeren jullie met dit bericht over de stand van zaken.

De Vlaamse Sportfederatie heeft nog geen zicht op de tekst van het nieuwe decreet. 

Op 24 september vond in de commissie sport van het Vlaams parlement een hoorzitting over de bisconceptnota, die als basis dient voor het decreet. Op 1 oktober is de VSF uitgenodigd door het kabinet Sport en het Bloso voor een overleg over het decreet.

We houden jullie hierna verder op de hoogte.

In 2014 werd de drempel voor kleine ondernemers opgetrokken van 5.580 euro naar 15.000 euro. Eerder dit jaar vernamen we dat de drempel zou opgetrokken worden naar 25.000 euro. Dat wordt nu meer concreet met het wetsontwerp van 4 september 2015.

In 2013 kreeg België van Europa de toestemming om de drempel op te trekken tot 25.000 euro. Om budgettaire redenen werd de drempel in 2014 op 15.000 euro vastgesteld. Met het wetsontwerp dat nu op tafel ligt, zal elke belastingplichtige (en dus ook een sportclub) waarvan de jaarlijkse omzet uit btw-belaste activiteiten in België 25.000 euro niet overschrijdt, vanaf 1 januari 2016 van de vrijstelling kunnen genieten

De Vlaamse Sportfederatie organiseert van 3 tot en met 11 oktober de eerste editie van de ‘Week van de official’. Het hoofddoel van deze week is waardering uiten voor de officials. De bedoeling is dat alle deelnemende federaties zelf en via hun clubs en sporters de officials van 3 t.e.m. 11 oktober zoveel mogelijk ‘in de bloemetjes’ zetten.

Ook de Vlaamse Roeiliga doet mee en schrijft volgende wedstrijd uit: ‘maak een originele selfie met een kamprechter tijdens het Belgisch Kampioenschap Lange Boten op 3 en 4 oktober’. De meest originele foto wint een verrassingspakket. Zowel de roeiers als de kamprechter in kwestie krijgen een prijs. De volledige ploeg (4/5 of 9 roeiers) en de trainer moet op de foto staan. De foto’s mogen doorgemaild worden naar info@vlaamse-roeiliga.be.

De leukste foto’s zullen gedeeld worden via de facebookpagina van de Vlaamse Roeiliga.

 

Op 11 oktober zullen een 100-tal duikers uit Oost-Vlaanderen duiken in de watersportbaan te Gent. Dit om de watersportbaan schoon te maken en alle vuil eruit te halen.

De watersportbaan werd die dag gereserveerd. Mogen we vriendelijk vragen om die dag NIET te willen varen op de baan. Dit voor de veiligheid van de duikers. 

Tevens willen we een oproep doen aan de Gentse roeiclubs om die dag mee te willen helpen met kruiwagens aan de oevers om het vuil aldaar te verzamelen. Dit kan zelfs worden gezien als een teambuildingspowertraining.

Zo kunnen we samen met duikers, roeiers en kajakkers bijdragen tot een propere watersportbaan en een beter milieu. Dit kadert in het wereldwijde project AWARE om de wateren te reinigen.   

Er wordt ook samen gewerkt met Ivago en de stad Gent. De dag zelf zal er heel wat persbelangstelling zijn. 

Noteer deze datum dus al in jullie agenda!

Dit voorjaar werd werk gemaakt van het nieuwe roeibrevet. In juni werd het document afgewerkt!

Elke club heeft 2 gratis voorbeeldjes in de brievenbus ontvangen en hopelijk kan elke beginnende roeier er mee aan de slag. Het is een volledig document geworden voor elke nieuwe roeier, voor zowel jong als oud.

Er zijn 4 brevetten aanwezig: een initiatiebrevet, een skiffbrevet, een brevet in ploegboot en een stuurmansbrevet (optioneel). Er is ruimschoots aandacht voor veiligheid, voorrangsregels, verkeersborden, gedrags-regels, de verschillende soorten boten en de onderdelen van de boten.

Telkens is er ruimte om via verschillende onderdelen aan te duiden wat de progressie is van de beginnende roeier.

Daarnaast is er ruimte voor een eerste palmares van wedstrijden of toertochten, de trainerscursussen en is er een overzicht van de verzekering en verschillende roeiclubs. Met het gebruik van het brevet kunnen punten verdiend worden binnen het jeugdsportproject. Dit brevet kan besteld worden via info@vlaamse-roeiliga.be.

Deze zomer werden de roeibrevetten al goed gebruikt tijdens de sportkampen van de clubs en Bloso.  Op de foto de fiere roeiers van TRT met hun brevet. 

Zowel in Bredene als in Blankenberge was de Vlaamse Roeiliga weer paraat om deel te nemen aan de Zomer Sportpromotietoer die samen met de andere Vlaamse sportfederaties en Bloso elk jaar wordt georganiseerd. In Bredene werd samengewerkt met het surfroeien van Akhenaton, in Blankenberge ging samengewerkt worden met C-Row, maar het slechte weer smeet toen roet in het eten. Vele honderden jongeren en ouders werden warm gemaakt voor de roeisport en hopelijk vinden velen van hen binnenkort de weg naar de roeiclub in de buurt.

 

4 roeiers en 1 stuurvrouw van VSR namen als één van de 9 teams deel aan de Red Bull OUTROW in Gloucestershire met de volgende uitdaging: een gigantische riviergolf van 2 tot 3 meter hoog proberen voor te blijven. Het roeiteam uit Gent bestond uit de broers Damien en Bernard Van Durme, Arjan Van Belle en Thibaut Schollaert. Stuurvrouw was Annelore Ameel. Het team zat een hele race op medaillekoers tot net voor het einde, helaas. Ze werden vierde in de Red Bull Outrow. De bedoeling was om over een afstand van vijf kilometer de golf voor te blijven. ‘Maar na een dikke 3,5 kilometer heeft hij ons toch te pakken gekregen', zeggen de Gentse roeiers.

 

Jaarlijks wordt op de vrijdag(nacht) en zaterdag na Hemelvaart de vermaarde Elfsteden Roeimarathon gehouden. Een honderdtal binnen- en buitenlandse ploegen trachten de kleine 210 kilometer als snelste af te leggen. De start is op vrijdagavond 20.00 uur in de Leeuwarder Prinsentuin. Achtereenvolgens vertrekken de wedstrijdroeiers, de mixed teams en de damesteams. Als laatste varen de roeiers van de buitencategorie(ën) en de toerroeiers richting Dokkum. De ploegen bestaan uit minimaal 3 en maximaal 12 personen, die het traject in een C2x+ roeien. Toeschouwers en volgers kunnen hun helden vrijdagavond in Leeuwarden, Bartlehiem en Dokkum aanmoedigen. Rond zonsopgang passeren de snelste C2's Sloten om vervolgens via Balk, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Berlikum de meet in Leeuwarden te passeren. Ook roeiclub The Oar nam deel aan deze Elfsteden Marathon. Ondanks een technische panne konden ze een puike vierde plaats uit de wacht slepen! Hiermee hebben ze ruimschoots het gestelde doel (trachten om de 30e plaats van 2014 om te zetten in een 29e plaats dit jaar) behaald. Ze hadden 19u, 5min en 33sec nodig  om de volle 210 kilometer af te leggen (18 seconden na de derde ploeg en 7 minuten voor de vijfde ploeg). 

De opzet van deze sportdag voor bedrijven was in groep een marathon lopen. Door goede uitslagen bij verschillende challenges kon tijd gewonnen worden. Één van deze challenges was het roeien. Naast de bedrijven kwamen ook verschillende Olympische atleten op bezoek bij onze stand. De top 3 van de Olympiërs was Wilfried van Herck, Jelena Peeters en Heidi Rakels.

Op 25 juni 2015 hielden de zesdeklassers van de VBS Immaculata Ieper een remembrance voor R.H. Sanderson die tijdens de Eerste Wereldoorlog de Royal Field Artillery diende en op 17 april 1918 sneuvelde.

Hij ligt begraven op Lijssenthoek Military Cemetery (graf XXVII.G.3.) in Poperinge. Opmerkelijk aan de begraafplaats Lijssenthoek is de line-up van 1392 palen, een afspiegeling van de dodengrafiek op deze begraafplaats. Het paaltje van de overlijdensdatum van Sanderson telt 31 ‘streepjes’.

De auteurs van het boek ‘Olympiërs in Flanders Fields’ Herwig Reynaert en Bart Vangrysperre verleenden hun medewerking en ondersteuning. Bovendien tekenen ook de jonge fotograaf van het boek Francis Vanhee en roeier Dirk Crois, zilveren medaillewinnaar tijdens de Olympische Spelen van 1984, present.

Voor de leerlingen van het zesde leerjaar is de remembrance de afsluiter van een klasproject rond het boek ‘Olympiërs in Flanders Fields’ waaraan ook Dirk Crois meewerkte.

De Vlaamse Roeiliga zal een gezamenlijke aankoop van Filippi boten centraliseren na het WK masters in Hazewinkel (10-13 september). Hierbij een oproep aan de clubs om te laten weten wie er interesse heeft in de aankoop van één of meerdere roeiboten aan betere voorwaarden. Neem gerust contact op met de Vlaamse Roeiliga via info@vlaamse-roeiliga.be.

Van 12 tot en met 20 september 2015 vindt de zevende editie plaats van de "Week van de Sportclub". De Week van de Sportclub is hét moment voor sportclubs om hun werking en activiteiten extra in de kijker te plaatsen.

Tienduizenden officials (scheidsrechters, juryleden, resultaatopnemers,...)  zorgen er wekelijks voor dat we in Vlaanderen op een kwalitatieve manier aan sport kunnen doen. Om deze mensen eens in de bloemetjes te zetten is er een 1ste editie van de "Week van de Official"  die zal doorgaan van 3 t.e.m. 11 oktober 2015. Het hoofddoel van deze week is waardering uiten voor de officials! De Vlaamse Roeiliga neemt hier ook aan deel.

Het volledige jaaroverzicht 2014 van de Koninklijke Belgische Roeibond kan je downloaden via www.rowing.be.

 

Veel vzw's sluiten hun boekjaar af op 31 december. Het afsluiten van een boekjaar brengt enkele formaliteiten met zich mee. De jaarrekening moet correct opgemaakt worden. Daarnaast heeft de vzw ook 6 maanden de tijd om een algemene vergadering (AV) te organiseren en de jaarrekening voor te leggen. Wordt dit alles goedgekeurd door de leden van de AV, dan moet de jaarrekening neergelegd worden op de griffie van de rechtbank van koophandel. Hieraan zijn (voor kleine vzw's) geen kosten verbonden. De jaarrekening moet volgens een wettelijk schema opgesteld worden (bijlage B en C van het K.B. van 26 juni 2003).

Sinds 1 januari 2013 zijn er nieuwe opeisbaarheidsregels van kracht. Na een eerste overgangsperiode werd de uiterste deadline nogmaals verlengd tot 31 december 2014. Vanaf 1 januari 2015 doet de nieuwe regeling dus defnitief haar intreden. Daaruit blijkt dat er voor sportclubs die een btw-boekhouding voeren en btw-aangiftes op kwartaalbasis indienen in de praktijk waarschijnlijk niet veel wijzigt, gezien de verschillende toleranties die ingebouwd werden. Een potentieel probleem kan zich mogelijk wel aandienen bij de boekhoudsoftware die je club gebruikt; Je doet dus best even navraag indien je gebruik maakt van een externe applicatie. De oude regeling (zie beslissing nr.E.T.123.563 van 19/12/2012 en E.T. 124.705 van 22/11/2013) kan tussen 1 januari 2015 en 30 juni 2015 tijdelijk verder toegepast worden op vraag van boekhoudsoftware ontwikkelaars. De administratie laat weten soepel op te treden t.o.v. belastingplichtigen die nog niet in staat waren hun computersystemen aan te passen aan de nieuwe regels.

Roeiclubs die deelnemen aan de Goed Bezig-actie en 1 of meerdere foto’s (met de Goed Bezig-kader) insturen, maken kans op 1 van de 4 extra waardebonnen die worden uitgereikt door de organisatie van Dé Watersportdag. De selectie van de winnaars zal eind mei gebeuren op basis van de meest originele – mooiste foto. De clubs die eind mei niet winnen, nemen in oktober 2015 automatisch deel aan de 'normale' Goed Bezig-fotowedstrijd en maken zo kans op 1 van de 40 materiaalcheques ter waarde van € 250. Enkel foto’s die ingestuurd worden via de website van "Goed Bezig" komen in aanmerking voor de wedstrijd! Meer info op http://sportclubszijngoedbezig.be.

Kan plotse dood door hartstilstand bij jonge sporters (14-34 jaar) worden voorkomen door preventief bij iedereen een hartonderzoek uit te voeren? Een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zette het beschikbare wetenschappelijk bewijsmateriaal op een rijtje.

Het slechte nieuws is dat er vandaag geen betrouwbare wetenschappelijke gegevens bestaan die aantonen dat door hartscreening bij asymptomatische jonge sporters het risico op vroegtijdige overlijdens kan worden voorkomen. De onderzoeken die bij dergelijke hartscreening kunnen worden gebruikt zijn onvoldoende nauwkeurig. Een kwart van de mensen met verhoogd risico wordt gemist. En anderzijds veroorzaken deze onderzoeken vele tienduizenden gevallen van vals alarm, met ongerustheid en overbodige bijkomende onderzoeken als gevolg. Uiteindelijk kan bij een dergelijke systematische screening niet worden vermeden dat duizenden jonge sporters onnodig worden behandeld, wat ook niet zonder risico is, of dat zij het advies krijgen om tijdelijk of definitief te stoppen met sporten. Terwijl niet bewezen is dat door al deze maatregelen het netto aantal overlijdens daalt.

Het goede nieuws is dat voor jonge, recreatieve sporters die geen hartklachten hebben, het KCE aanraadt hen niet te verplichten tot een sportmedische hartscreening vooraleer ze lid kunnen worden van een sportclub of deel kunnen nemen aan sportieve massa-evenementen. Bij klachten of symptomen blijft het uiteraard aangewezen een arts te consulteren. 

Lees het volledige artikel hier.  

SPAM is een fenomeen waarmee iedere sportclub op één of andere manier wel eens in aanraking komt. E-mails versturen naar een groot adressenbestand wordt door veel mensen als hinderlijk ervaren en het kan er bovendien ook voor zorgen dat je op een zwarte lijst terecht komt.

Wanneer je informatie wenst te communiceren aan een grote groep, heb je tegenwoordig veel opties. Je sportclub heeft mogelijk een website, is waarschijnlijk actief op sociale media, werkt met een nieuwsbriefsysteem zoals bijvoorbeeld Mailchimp, enz. Het manueel versturen van e-mails, gelijktijdig naar honderden mensen, is ondertussen achterhaald. Veel mensen zijn tegenwoordig bovendien geen vragende partij meer om zo'n e-mails te ontvangen en zelf moet je als zender manueel opvolgen welke e-mailadressen nog in gebruik zijn.

In een uitzonderlijk geval kunnen dergelijke grote mailings er zelfs voor zorgen dat je e-mailadres op een zwarte lijst komt te staan waardoor je mail niet bij je ontvanger terecht komt of rechtstreeks in de SPAM folder belandt. Je kan controleren of dit het geval is via Mxtoolbox.com. Deze website gaat na of je mailserver op de blacklist staat. Daarvoor moet je een server ip of het domein opgeven.

Wil je voor je sportclub grote mailings versturen, dan maak je beter gebruik van bijvoorbeeld Mailchimp. De functionaliteiten van de gratis versie zijn in principe voldoende en je kan tot 2.000 abonnees bereiken

De Koninklijke Belgische Roeibond organiseert in 2015 enkele evaluatiemomenten voor haar populatie 11-14 jarige roeiers. De doelstelling is om een exact beeld te hebben van het potentieel roeiers en roeisters in België. Ook talentdetectie en het opvolgen en begeleiden van jonge talenten in samenwerking met de clubs is een belangrijk objectief. De eerste evaluatie vond plaats op zaterdag 18 april van 13u-15u. Die dag werden er enkele fysieke testen afgenomen. De meest talentvolle roeiers en roeisters zullen uitgenodigd worden op een nationale stage in Hazewinkel eind augustus. Bedankt aan alle roeiers en roeisters voor hun deelname!

De Standaard Magazine pakte begin april uit met een luxenummer op groot formaat. Ook fotograaf Athos Burez en styliste Marieke De Pauw werkten mee aan het 120 pagina’s tellende magazine, voor een modeshoot met thema roeisport. Klik hier om enkele foto’s te bekijken:

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150403_01613532

Georges Lambert, ere-voorzitter van de Koninklijke Belgische Roeibond heeft een boek uitgebracht over de Belgische roeiers op de Olympische Spelen van Athene 1896 tot Londen 2012. Geïnteresseerden kunnen dit boek bestellen via mail: lambert.gd@skynet.be. De prijs bedraagt 40 euro.

Het jeugdsportproject 2018 - 2020 werd door Sport Vlaanderen goedgekeurd. De financiële middelen die het jeugdsportfonds verwerft worden aangevuld met eigen midden en zullen onder de deelnemende clubs verdeeld worden dmv het subsidiereglement. In 2018 kan er 16 500 euro verdeeld worden onder de deelnemende clubs.

Jaarlijks kunnen de clubs intekenen voor het jeugdsportfonds via het aanvraagsjabloon. Bij het voldoen aan de deelname voorwaarden kan de club 100 euro verdienen. Extra subsidies kunnen bekomen worden volgens de verdeelsleutel indien de club aan 15 optionele criteria voldoet. De sportclubs dienen deze middelen aan te wenden voor de kwaliteit van de jeugdsportwerking in hun sportclub te verhogen, met bijzondere aandacht voor de verhoging van de sportparticipatie van de jeugd.

De Vlaamse Roeiliga wil zowel clubs ondersteunen die veel jeugdleden en reeds jaren een jeugdwerking hebben, als clubs die op gebied van jeugdwerking nog in hun kinderschoenen staan en niet erg veel jeugdleden hebben. Kortom de VRL wil clubs ondersteunen die inspanningen leveren om de jeugdwerking zowel kwantitatief als kwalitatief te versterken. 

Subsidiereglement jeugdsportproject 2018-2020: klik hier

 

Op 9 en 10 mei 2015 namen 5 roeiclubs deel aan Dé Watersportdag. De minder gunstige weersomstandigheden maakten de initiaties niet eenvoudiger. Maar desondanks stonden de organisatoren, vrijwilligers en enthousiaste gebrevetteerde monitoren weer klaar. Zij hebben de deelnemers bijgestaan met raad en met hun ervaring om hen te laten proeven van het roeien in hun club…en dat werd duidelijk gesmaakt.   De vliegende reporter Laurens van Stu Bru streek dit jaar neer in Hazewinkel. Hij kreeg er een initiatie van ARV- en TRT- monitoren en haalde de voorzitter van TRT voor zijn micro. Een leuk interview werd uitgezonden op de nationale radio en zette de roeisport in de kijker! Bij deze een oprecht woordje van dank aan alle medewerkers van Dé Watersportdag – DANK U WEL!

De nieuwe drakenboot van de Antwerpse roeiclub The Oar werd op zaterdag 19 april 2015 gedoopt en te water gelaten op het Netekanaal. The Oar biedt als enige sportvereniging in België het drakenbootvaren aan. De Ranstse schepen van sport Jef Verhaegen, schepen Roel Vermeesch en clublid Deirdre Morael doopten de drakenboot tot “The ROAR” en wensten de boot een behouden vaart. De eerste maidentrip werd ingezet door heel wat enthousiaste roeiers en belangstellenden.

Het was een uniek gebeuren, The Oar biedt immers als enige sportvereniging in België het drakenbootvaren aan. De uit China overgewaaide sport heeft de laatste decennia zijn opmars gemaakt in Europa, heel wat clubs in Duitsland en Nederland bieden het drakenbootvaren aan naast het roeien. Het is een echte teamsport. Het gelijktijdig insteken van de peddels in het water - met de nodige kracht - bepaalt immers of je wint of niet. The Oar biedt het drakenbootvaren daarom aan als dé ideale activiteit voor een sportdag (ook voor mensen met een handicap), (familie)uitstap of teambuilding. The Oar vaart met groepen van 8 tot maximum 20 personen (+ 1 trommelaar) en zorgt zelf voor een stuurman en de nodige begeleiding. Meer informatie over The Oar en het drakenbootvaren is te vinden op www.the-oar.be.

Vanaf 1 januari 2016 zou het plafond aan jaaromzet waaronder kleine ondernemingen en verenigingen moeten vallen om vrijstelling te genieten van btw-aangifte en btw-aanrekening aan klanten, opgetrokken worden van 15.000 naar 25.000 euro. Dat is goed nieuws, want voor vele sportclubs zal de btw-administratie nu wegvallen.

Bron: http://trends.knack.be/economie/ondernemen/verenigingen-en-kleine-ondern... 

Clubs met vragen over btw-wetgeving kunnen steeds terecht bij onze helpdesk en kunnen ook maatbegeleiding aanvragen!

In 3 dagen tijd kwamen 10 000 kinderen op bezoek in provinciaal domein Puyenbroek. De kinderen van de basisschool kwamen op maandag en dinsdag ook met het roeien in contact. Onder luide aanmoediging van drum balls en djembes werd veel plezier gemaakt op de ergometers.

   

Op de Algemene Vergadering van de Vlaamse Roeiliga (11/02/2015) werden de jeugdsportlabels uitgereikt. De clubs werden op die manier in de bloemetjes gezet voor hun inspanningen die ze het afgelopen jaar inzake jeugdsport gedaan hebben. Het viersterren label werd uitgereikt aan de Gentse R.S. en aan K.R.Sport Gent. Het driesterren label ging naar K.R.N.S.Oostende en het tweesterren label was voor ARV, KRB, TRT Hazewinkel en The Oar. Proficiat!

Hierbij foto's van de Brugge Boat Race op 28/02 en 1/03/2015 gemaakt door Henk Rogiers. Veel kijkplezier!

Foto's zaterdag: klik hier

Foto's zondag: klik hier

Eveline Peleman werd genomineerd in de categorie SPORT voor de Strafste Gentenaar! De winnaar in deze categorie werd uiteindelijk Iljo Keisse, nadat hij voor de derde keer genomineerd was. Kinderkankerfonds-oprichter Yves Benoit is De Strafste Gentenaar 2014. 

Vrijwilligers vormen de drijvende kracht achter vele sportclubs. Tijdens de Week van de Vrijwilliger, van 28 februari tot 8 maart, staat hun gemotiveerde inzet en enthousiaste engagement centraal. Overal in Vlaanderen worden opnieuw acties en evenementen georganiseerd om alle vrijwilligers te bedanken.

Met andere woorden: vrijwilligers zijn onmisbaar in de sportsector, en dat willen we hen laten weten. Bedankt aan alle bestuursvrijwilligers die zich wekelijks achter de schermen inzetten om anderen kwalitatief te laten sporten in een leuke club!

Ben jij fier op je vrijwilligers en wil je hen een extra schouderklopje geven? Zet hen tijdens de Week van de Vrijwilliger in de bloemetjes!

Een origineel bedankje...

- Bedank je vrijwilligers persoonlijk: met een woordje van dank, een kleine attentie, een bedankingskaartje of -mailtje,...

- Organiseer een evenement voor je vrijwilligers: een borrel, een brunch, een sportieve uitstap,...

- Plaats een speciale vrijwilliger in de kijker in het clubboekje, in de nieuwsbrief,...

Stuur een bedankingskaartje om je vrijwilligers te bedanken

Af en toe komt in de actualiteit dat e-mailadressen of gebruikersnamen op het internet werden gegooid. Via een website kan je achterhalen of dat bij jou of je sportclub ooit het geval is geweest.

Online circuleren er overzichten van gehackte databases. Wil je weten of je club- of persoonlijk e-mailadres ooit in ongewenste handen terechtkwam, dan kan je dat achterhalen via http://haveibeenpwned.com. Geef e-mailadres of gebruikersnaam in en ontdek welke inbreuken gepleegd werden

In 2014 lanceerde Bloso, samen met ISB en VSF, de actie ‘Sportclubs zijn Goed Bezig’. Via deze actie werden de sportclubs heel het jaar door in de kijker geplaatst. Door middel van 120 Goed Bezig-fotokaders en aan de hand van 4 thema’s konden de sportclubs aan heel Vlaanderen laten zien dat ze goed bezig zijn.  519 clubs stuurden samen 1.111 foto’s in. Het publiek kon vanaf eind oktober stemmen en de 40 clubs (10 clubs per thema) die het meest aantal stemmen behaalden (in verhouding tot hun totaal aantal leden), wonnen een materiaalcheque van € 250. 

In 2015 zal deze actie met veel enthousiasme herhaald worden. Hetzelfde stramien zal behouden blijven, enkel de thema’s van de fotowedstrijd worden licht aangepast (het thema fair play wordt vervangen door ‘Supporters zijn Goed bezig’). Vanaf midden maart zullen de kaders weer circuleren in Vlaanderen. We zouden jullie graag aanmoedigen om deel te nemen aan de actie Goed Bezig! Meer info over de actie Goed bezig vindt u op www.sportclubszijngoedbezig.be.

Wij hopen alvast op de massale deelname van de Vlaamse sportclubs aan beide acties en hopen zo nog meer personen ervan te overtuigen dat sportclubs goed bezig zijn en dat sporten in clubverband nog steeds de beste manier is om op een plezante, kwalitatieve en blijvende manier aan sport te doen. Clubs die de Goed Bezig-kader wensen te ontvangen of die wensen deel te nemen aan de actie ‘Week van de Sportclub’ kunnen contact opnemen met de gemeentelijke sportdienst.

Op 7 maart namen leden van VVR en The Oar deel aan de 11de Ganze Regatta in Goes (NL). De Ganze Regatta is een tijdsrace over 4,3 km. De roeiers van VVR behaalden een 1ste plaats voor de vrouwen in DC4*, een 2de plaats voor de mix C4*, een 2de plaats voor de HC4*, een 3de plaats voor de H4* en een 6de plaats voor de HC4+. Ook de roeiers van The Oar namen deel in diverse boottypes en behaalden enkele overwinningen.

Naar aanloop van Dé Watersportdag zou het leuk zijn mocht jullie roeivereniging ook op StuBru kunnen komen met Dé Vereniging! Iedere club kan zich opgeven voor Dé Vereniging. Dit kan via de website van StuBru http://stubru.be/doemee/devereniging0. Stel jullie playlist samen en kom met jullie club op de radio voor of tijdens Dé Watersportdag

Maak kans op 250 euro aan water(sport)prijzen. Vorig jaar hebben we al een eerste oproep gedaan naar creatief talent, dit jaar opnieuw! Bruis je niet alleen van de roeisport maar ben je ook nog creatief, stuur dan je meest sportieve, origineelste, grappigste of mooiste roeifilmpje, door naar onze facebookpagina en misschien ga jij deze zomer watersporten op onze kosten! Het wedstrijdreglement voor het inzenden van een filmpje vind je hier: https://www.bloso.be/sportpromotie/ActiesEvenementen/Iedereen/Watersportdag/Pages/Wedstrijdfilmpje.aspx.

Op maandag 9 maart 2015 werden de Brugse Sportprijzen 2014 uitgereikt. Alle Bruggelingen of leden van de Brugse sportclubs die in 2014 een Belgische titel behaalden werden in de bloemetjes gezet. Speciale aandacht ging naar de acht roeiers, waaronder vier Bruggelingen, die zich begin oktober op de Gentse watersportbaan een plaatsje in het Guinness Book of Records roeiden. In 24 uur legden ze maar liefst 342 kilometer af, een verbetering van het vorige wereldrecord met maar liefst negenentwintig kilometer. Als slotstuk van de avond werd de Trofee van Sportverdienste uitgereikt. Meervoudig Olympisch roeier Tim Maeyens (KRB) trok aan het langste eind. Hij wordt geroemd omwille van zijn mooie carrière op het internationale toneel.

Stel: je wil EHBO-koffers samenstellen om te gebruiken tijdens sportkampen en lessenreeksen. Mag je daarin ook een voorraadje zonder voorschrift te verkrijgen medicatie stoppen zoals aspirine, algemene pijnstillers, pilletjes tegen keelpijn,...? En mag je die aan kinderen geven indien nodig?


Op deze vragen geeft VSF duidelijk antwoord op wat mag en niet mag. Het volledige artikel lees je hier

Het besluit stelt dat medicatie geven aan een minderjarige is toegelaten als je beschikt over het voorschrift van een arts of (wat niet-voorschriftplichtige medicijnen betreft) de schriftelijke toestemming van een ouder of voogd.

VVR voorzitter Ronny De Cocker heeft begin april 2015 deelgenomen aan de 30ste editie van de legendarische Marathon des Sables in de woestijn van Zuid-Marokko. Daar werd hij 153ste op 1.332 deelnemers die aan de start kwamen. De VRL wil Ronny van harte feliciteren met deze fantastische prestatie! 

 

Ronny De Cocker kon op 2 mei 2015 een cheque van 5000 euro overhandigen aan de stichting NEMA! Een dikke proficiat! 

Waarschijnlijk herken je de knop op je toetsenbord wel, maar gebruik je hem ook effectief? Nochtans kan je er heel wat tijd mee uitsparen! Iedereen die met Windows werkt, kent volgende handeling wel. Je pakt je muis, je gaat op zoek naar de Windows-knop (bij de meeste mensen links onderaan op je scherm), je klikt erop om vervolgens op "Computer" te klikken en ten slotte opent je Windows verkenner. Hetzelfde kan je echter (sneller) bereiken door de Windows-knop op je toetsenbord te gebruiken in combinatie met de letter "e". De verkenner opent meteen. Ken je bovendien niemand die manueel rechts bovenaan al zijn openstaande vensters gaat minimaliseren om zo uiteindelijk op het bureaublad uit te komen? Die persoon zou even goed de Windows-knop in combinatie met de letter "d" kunnen gebruiken. Een kleine tijdswinst denk je waarschijnlijk? Mogelijk, maar bovenstaande twee simplistische voorbeeldjes zijn slechts een minieme fractie van mogelijke sneltoetsen die er bestaan. De Windows sneltoetsen alleen al zijn ontelbaar, neem bijvoorbeeld hier eens een kijkje.
(Bron: Dynamoproject)

Een sportclub die een btw-boekhouding voert moet enerzijds btw doorstorten op bepaalde ontvangsten maar kan anderzijds van (correcte) facturen in het aankoopjournaal ook btw in aftrek nemen. Aangezien een sportclub in de praktijk in principe een gemengd btw-belastingplichtige zal zijn, kan er op twee manieren btw in aftrek genomen worden. Enerzijds volgens het algemeen verhoudingsgetal en anderzijds volgens het werkelijk gebruik. Bij de standaard methode, het algemeen verhoudingsgetal, bereken je een bepaald percentage op basis van het vorige kalenderjaar. Hoe doe je dit? Zie http://www.dynamoproject.be/nieuws/faq-van-de-maand-hoe-bereken-je-een-algemeen-verhoudingsgetal?
(bron Dynamo Project).

foto: Jo De RammelaereTijdens het weekend van 9-10 mei vond op de Gentse watersportbaan de 96e editie van de Ghent May Regatta plaats, een organisatie van K.R. Sport Gent. 1.006 roeiers, waarvan 729 buitenlanders, namen deel in 1.049 boten. Op zaterdag won de Nederlandse Hutter in de categorie JW1x in 08.32.76. Oscar Delbeke van KR Brugge won het drukbezette nummer JM1x in 07.36.76. Er namen 53 boten in het totaal deel. Bram Dubois (KRNSO) en Gilles Poysat (RCAE) wonnen overtuigend in hun 2- in 06.50.94. In de categorie M2x namen lichtgewichten Ruben Somers (ARV) en Maxim Serlez (KRNSO) deel, ze wonnen de race in 06.49.38. Bij de JW2x werden enkele dubbels getest in functie van het samenstellen van ploegen voor de Coupe de la Jeunesse komende zomer. Thuisroeisters Amber Van Lint en Axelle Boels wonnen in 07.38.01.  Ilse Vandenhouweele (KRNSO) en Claire Hénin (RCNSM) werden tweede in 07.40.61 en Leen Muyshondt (TRT) en Louise Daenekindt (KRB) werden derde in 07.43.25. Chloé Zulke (ARV) en Valerie Foqué (TRT) werden vierde in 07.46.79. In het totaal namen er 30 dubbels deel. Ook bij de JM8+ werd de nationale combinatie getest. Zij wonnen de race in 06.10.37. Pierre De Loof (KRB) won de categorie M1x in 07.16.09. Frederick Tison (GRS) werd derde in 07.22.83. Ook bij de junior jongens werden twee dubbels uitgetest in functie van het nationaal team. Cedric Burggrave (BTR) en Marlon Colpaert (KRNSO) wonnen in 06.46.12. Tom De Borger (TRT) en Brent De Bleser (TRT) werden tweede in 06.51.85. Er namen 46 dubbels in het totaal deel. De categorie W1x werd gewonnen door Annemarie Bernhard van Orca in 08.05.44. Jeanne Ghuysen (UNB) werd tweede in 08.11.03.  

Op zondag werd de junioren skiff gewonnen door Chloé Zulke (ARV) bij de meisjes en door de Nederlander Joris Moerman bij de jongens. Louise Daenekindt (KRB) en Calvin Govaert (UNB) werden respectievelijk tweede. Frederick Tison (GRS) en Pierre De Loof (KRB), opnieuw een combinatie in functie van het nationaal team, wonnen in de categorie dubbel heren. Maxim Serlez (KRNSO) en Aurélien Goubau (UNB) werden tweede. De categorie JW4x werd gewonnen door de nationale combinatie met Ilse Vandenhouweele (KRNSO), Axelle Boels (KRSG), Valerie Foqué (TRT) en Claire Henin (RCNSM) in 07.10.11. De JM 8+ werd opnieuw gewonnen door de nationale combinatie in 06.10.88. Tom De Borger en Brent De Bleser, beide van TRT Hazewinkel, wonnen de categorie JM 2x in 06.53.92. De skiff dames werd gewonnen door Annick De Decker (GRS). Jeanne Ghuysen werd tweede en thuisroeister Katia Rottiers derde. De skiff heren werd gewonnen door de Brit Bell. De heren 8+ werd gewonnen door de Britse club Oxford Brookes in 05.40.38.

Klik hier voor de resultaten van zaterdag 9/05/2015 May Regatta KRSG.

Klik hier voor de resultaten van zondag 10/05/2015 May Regatta KRSG.

Indien sportclubs voldoen aan een aantal voorwaarden, kunnen ze fiscale attesten voor sportkampen uitschrijven. Op die manier kunnen de ouders de kosten van de sportkampen voor een deel recupereren. Het Dynamo Project biedt via haar website een modelattest voor sportkampen aan.

De fiscale aftrekbaarheid van uitgaven voor de opvang van kinderen tijdens sportkampen of -activiteiten, is mogelijk als volgende voorwaarden vervuld zijn:

 • De uitgaven moeten gedaan zijn voor kinderen tot twaalf jaar of voor kinderen met een zware handicap tot achttien jaar. Let wel: enkel uitgaven gedaan voor kinderen die de leeftijd van 12 jaar nog niet hebben bereikt, komen in aanmerking.
 • De belastingplichtige die de aftrek in zijn personenbelasting wil doen, moet zelf een beroepsinkomen genieten.
 • Het kind in kwestie moet ten laste zijn van de belastingplichtige.
 • De organisator van de opvang (sportkampen,...) is erkend, gesubsidieerd of gecontroleerd door lokale openbare besturen (bv. de gemeente) of besturen van de gemeenschappen of gewesten.
 • De echtheid en het bedrag van de uitgaven wordt gestaafd aan de hand van een bewijsstuk.

Dit modelattest bestaat uit twee vakken: het eerste vak wordt ingevuld door de overheid die de erkenning verleent (bv. gemeente), het tweede vak wordt ingevuld door de organisator zelf. Let erop dat alle gegevens correct zijn ingevuld, anders verliest het attest zijn bewijswaarde!

Je kunt het document downloaden of bestellen via de website van het Dynamo Project.

In onze vorige nieuwsbrief wezen we op de tijd die je kan uitsparen met de Windows-knop op je toetsenbord. Deze maand bespreken we een toets die waarschijnlijk nog minder gebruikt wordt, maar daarom niet minder interessant is!

Werken met je toetsenbord i.p.v. je muis levert je op jaarbasis enorm veel tijdswinst op. Hoeveel die tijdswinst juist bedraagt, hangt natuurlijk af van persoon tot persoon en de programma's die je gebruikt. Voor Excel bijvoorbeeld doe je volgens deze berekening (externe link) met een toetsenbord op jaarbasis 10 uren over 52.000 handelingen. Met een muis doe je er maar liefst 60 uren over. 

Het bannen van je muis is in elke toepassing een verrijking. Een handige knop op je toetsenbord daarbij is de menu-knop (normaal rechts naast je spatiebalk). Daarmee bereik je hetzelfde, maar net iets sneller, als op je rechtermuisknop klikken. Vervolgens zie je dat per opdracht in het menu dat een letter onderlijnd wordt. Op die manier kan je het "klikgedeelte" wederom overslaan en kom je pas echt op kruissnelheid!

Interesseert dit thema je? Neem dan zeker deel aan onze Dag van de Sportclubbestuurder  in Hasselt (6 juni 2015) of Brugge (20 juni 2015). Telkens komt een sessie "Sneltoetsen en tools" aan bod. Je krijgt op anderhalf uur tijd heel wat tips & tricks mee waaruit je zelf selecteert wat nuttig kan zijn voor jou.  (Bron: Dynamoproject)

© , website powered by Twizzit.com  & Arnold   |     Privacy & Disclaimer