WAT IS ROEIEN?

WAT IS ROEIEN?

Roeien is een sport waarbij je door middel van riemen een boot voortbeweegt. Het is een Olympische sport die reeds vanaf de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 op het programma staat. 

Roeien is geen moeilijke sport om te leren, maar het kost wel veel tijd om de beweging goed onder de knie te krijgen. Het kan zowel een individuele sport (skiff) als een teamsport (vanaf twee roeiers in een boot) zijn. 

Roeien onderscheidt zich van kajakken door het feit dat de roeiers tegengesteld aan de vaarrichting  kijken. Ook levert de boot het draaipunt voor de roeiriem, terwijl bij kajak de peddel geen verbinding met de boot heeft. Bij het roeien wordt de boot voornamelijk met de benen voortbewogen, terwijl bij het kajakken het bovenlichaam het meeste werk doet. 

Roeien is een zeer complete sport die heel veel vraagt van het menselijk lichaam: techniek, kracht (been-, arm-, buik-, rugspieren), evenwicht, coördinatie, lenigheid, uithouding,… Het wordt gekenmerkt door zijn cyclisch karakter en kan interessant zijn voor niet-balvaardige en individuele sporters.

BOORD- OF KOPPELROEIEN

Bij het boordroeien (of puntroeien) houdt elke roeier 1 riem vast. Doordat de riemen om de dolpennen heen draaien, beschrijft de hendel een halfcirkelvormige beweging. Hierdoor is het boordroeien asymmetrisch.
Het boordroeien is minder geschikt voor jonge roeiers (tot 14 jaar) vanwege de asymmetrische belasting. Tevens is het voor de balans en het aanleren van een goede houding beter om met koppelroeien te beginnen.

Bij het koppelroeien (of scullen) houdt elke roeier 2 riemen vast. De koppelriemen zijn dunner en korter (ongeveer 3 meter lang t.o.v. 4 meter bij de boordriemen) en hebben kleinere bladen dan de boordriemen. Doordat de riemen om de dolpennen heen draaien, beschrijft de hendel een halfcirkelvormige beweging. Hierdoor is het koppelroeien vrijwel symmetrisch.
Voor de balans en het aanleren van een goede houding is het beter om met koppelroeien te beginnen.

BOORDROEIEN

KOPPELROEIEN

Er bestaan verschillende soorten roeiboten, afhankelijk van: het aantal roeiers per boot, het aantal riemen per roeier, wel of geen stuurman,… 

In Vlaanderen zijn er heel wat roeibanen en kanalen waarop er geroeid kan worden: Watersportbaan te Gent, Watersportbaan te Hazewinkel (Willebroek), Albertkanaal, Netekanaal, Kanaal Brugge-Zeebrugge, Kanaal Brugge-Oostende, Schulensmeer,… 

Roeien in een club kan reeds vanaf 10 jaar. De beste tijd om te beginnen met roeien is in het voorjaar. Bij kinderen is het belangrijk dat het plezier centraal staat, anders wordt het niet lang volgehouden. 

In de winter kan er ook geroeid worden, maar alleen niet bij ijs, mist en ander slecht weer. Dan wordt er uitgeweken naar het indoor roeien op roei-ergometers zodat ook gedurende de winter aan de conditie en kracht gewerkt kan worden.  

De roeisport kan onder verschillende vormen beoefend worden.

Zo heb je het recreatieroeien, toerroeien, jeugdroeien, G-roeien, studentenroeien, zeeroeien, masterroeien, beach sprint roeien, ergometerroeien,

Daarnaast is er het competitieroeien, waarbij nationale en internationale wedstrijden over een afstand van 2.000m worden geroeid.
Binnen het internationale competitie roeien zijn er 3 leeftijdscategorieën (junioren, U23, senioren) en 2 gewichtscategorieën (licht- en zwaargewicht).
Voor de senioren worden internationale World Cups, het EK, WK en de Olympische Spelen ingericht. Voor de U23 atleten is er het EK en WK en voor de junioren is er elk jaar de Coupe de la Jeunesse (jeugdbeker), het EK en WK.

OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE SPORT?

Wil je graag kennismaken met het roeien?
Wij geven graag informatie over roeiclubs in de buurt en waar je een initiatie kan volgen op het water.

EEN VRAAG VOOR ONS?

Neem gerust contact op met ons, onze deur staat altijd voor je open.
Exceptional Writing Services for All Academic Levels Always Quality Work at an Affordable Price Quality Writing Services Offering Affordable Prices Order Cheap Essay Online Where Can I Buy Essays Online