WK U19 in Parijs

Afgelopen week ging in de Franse hoofdstad het WK U19 door. 4 Belgische boten kwamen er aan de start.

JW1x – Marit Janssens
JW2x – Louise Gyssels – Lore Helsen
JM2x – Lukas Depla – Juul Persyn
JM4x – Neal Laureyns – Karel Debruyne – Jules Vanoverschelde – Brecht Verkest

De heats begonnen door het slechte weer een dagje later dan voorzien. Op die eerste dag kon Marit Janssens (JW1x) zich meteen plaatsen voor de kwartfinales. De andere 3 boten (JW2x, JM2x, JM4x) kwamen vrijdag in actie in de repechages. Vrijdag wisten onze 4 boten zich te plaatsen voor de halve finales op zaterdag. Knap!

Op zaterdag gingen zowel de halve finales A/B door (in de ochtend) als de finales (in de namiddag). Aangezien iedereen zich kon plaatsen voor de halve finales A/B, kwamen ze dus zaterdag elk 2x in actie. Een lastige opdracht in wisselvallige weersomstandigheden.

De JM4x mocht de spits afbijten. Neal, Karel, Jules en Brecht eindigen als zesde en werden doorverwezen naar de B-finale in de namiddag.
In een hele spannende finale – mogelijks de meest spannende van de dag – lagen de Belgen constant in koppositie. Ze roeiden een hele sterke race en konden dat doorzetten tot aan de finish. Een overwinning in de B-finale en 7e plek in de wereld als resultaat.

Kort na de SF A/B van de JM4x mocht de JW2x met Gyssels – Helsen ook aantreden in hun halve finale. Ze eindigen daarin net als de jongens zesde en gaan door naar de B-finale.
In hun zichtbaar winderige B-finale moesten de teams de controle zien te houden over hun boot. Halverwege lagen Louise en Lore op 2e positie, maar die konden ze niet vasthouden tot het einde. Ze werden nog ingehaald door de Chinezen en eindigen knap derde. Een verdienstelijke 9e plaats in het eindklassement.

Na de vrouwelijke dubbel, kwam ook de mannelijke dubbel aan de start in SF A/B. Lukas en Juul varen een constante 5e plaats. Die behouden ze tot het einde en gingen zo door naar de B-finale later op de dag.
In hun finale startten ze sterk en lagen halverwege op koers voor de overwinning. De strijd was nog niet gestreden en de tegenstand toonde zich nog strijdvaardig. De Belgen zakken terug naar een 5e plaats en eindigen zo als 11e in het totaalklassement.

Tot slot mocht Marit Janssens in de JW1x als laatste starten aan haar halve finale. Ze eindigt heel knap derde en mocht zo als eerste Belg op dit WK naar een A-finale.
Amper 2u en 40min later lag ze alweer aan de start voor haar laatste race.
De A-finale verliep sterk met weinig verschuivingen in de stand. Na 500m lagen de boten reeds in dezelfde volgorde als na 2.000m. Janssens lag de hele race in zesde positie en kwam in de laatste 500m nog dicht bij een 5e plek. Ze finisht binnen dezelfde seconde als de Zuid Afrikaanse boot en sluit zo af als 6e van de wereld.

EXR

Ontdek de roeiapp die indoor roeien weer een pak leuker maakt

GERELATEERDE BERICHTEN:

Exceptional Writing Services for All Academic Levels Always Quality Work at an Affordable Price Quality Writing Services Offering Affordable Prices Order Cheap Essay Online Where Can I Buy Essays Online