WAT STAAT ER OP ONZE PLANNING?

DATUM LOCATIE EVENT
8 december 2023
Huis van de Sport, Gent
Kick-off drink 50 jaar Vlaamse Roeiliga
Wekelijks op zondag
Online: Facebook, Instagram, Website
Social media post: VRL-geschiedenis
23 februari 2024
Pacificatiezaal Gent
Academische zitting

DOCUMENTATIE

Algemene presentatie
academische zitting

50 jaar VRL in 50 beelden
(Patrick Rombaut)

Federaties in het Vlaams sportlandschap
(Jeroen Scheerder)

DE VRL-GESCHIEDENIS IN BEELD

Elke week blikken we op zondag via onze sociale media kanalen (Facebook en Instagram) terug op één of meerdere interessante gebeurtenissen uit 50 jaar VRL-geschiedenis.
Een oplijsting van deze terugblikken kan u hieronder terugvinden. Klik op een jaartal om de social media post mét tekst te zien.

2019 werd gestart met een voorzitterswissel. De Vlaamse Roeiliga nam afscheid van huidig voorzitter Guy Haaze. Hubert De Witte nam het roer in handen vanaf maart 2019 en stippelde zijn koers uit voor het roeien in Vlaanderen.
De nieuwe trainer B cursus ging voor het eerst sinds lange tijd terug van start met vier cursisten aan boord.

De lichte dubbeltwee Brys – Van Zandweghe roeide opnieuw een uitermate sterk seizoen: goud op de wereldbeker in Plovdiv, brons op het Europees kampioenschap in Luzern, vierde op de wereldbeker in Rotterdam en zevende op het WK in Linz. Met deze laatste prestatie plaatsen Brys en Van Zandweghe zich voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020. De LM2x werd in november door de Koning in de bloemetjes gezet voor hun opmerkelijke prestaties in 2019.

Marlon Colpaert en Tibo Vyvey roeiden in 2019 een sterk WKU23 in Sarasota. Ze kwamen als vijfde over de meet in de A-finale.

Bij de junioren zette Tristan Vandenbussche mooie resultaten  neer. Hij werd Europees kampioen en vice-wereldkampioen bij de junioren.

Ward Lemmelijn zet België op de kaart bij alle indoorkampioenschappen. Op het EK U23 werd hij Europees kampioen indoorroeien in Denemarken en op het WK U23 werd hij wereldkampioen in Los Angeles.

In december 2019 gaan drie roeiers een enorme uitdaging aan namelijk deelnemen aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge. De gebroeders Van Durme staken als duo de Atlantische oceaan over en Carl Plasschaert deed het solo.

In 2018 ging een nieuw statuut van verenigingswerker van kracht. Een eenvoudig statuut waarbij verenigingen makkelijk iemand konden inschakelen, zonder dat er belastingen of sociale bijdragen moesten betaald worden.

Het topsportseizoen ging van start met het afscheid van twee topatleten. Zowel Hannes Obreno als Eveline Peleman hingen in het voorjaar hun riemen aan de haak.

De lichte dubbeltwee met Tim Brys en Niels Van Zandweghe roeiden een uitermate sterk seizoen. Ze behaalden 2 zilveren medailles en één bronzen. Hiermee behaalden ze de gele leiderstrui! Hun geheim wapen werd onthuld namelijk hun sokken!

Op het EK in Glasgow viel onze LM2x net buiten de prijzen met een vierde plaats maar dit werd meer dan rechtgezet tijdens het WK in Plovdiv met een prachtige bronzen medaille.

Op het wereldkampioenschap junioren in Racice was Tristan Vandenbussche ook uit op medailles. Hij kaapte er eveneens de bronzen medaille mee naar huis.

In 2018 werden ook de reguliere competities georganiseerd, alsook de jeugdroeihappening, het BK kort en BK lang, de jaarlijkse VRL toertocht, de initiatorcursus, bijscholingen, week van de official, Roei Awards…

Het decreet houdende de erkenning en subsidiëring van de georganiseerde sportsector kende een grondige evaluatie met een daar bijhorende nieuwe regelgeving.

In het voorjaar werd Roeiclub Schulensmeer officieel geopend en The OAR ging in het najaar van start met de bouw van een nieuw clubhuis.

Sportief gezien startte 2017 niet zo rooskleurig want Hannes Obreno werd ziek en kon daardoor niet in actie komen. Tim Brys geraakte geblesseerd tijdens een stagen in Sevilla waardoor hij ook enkele maanden training mistte. Niels Van Zandweghe was hierdoor genoodzaakt om de overstap te maken naar lichte skiff en dit deed hij met glans want zowel op de wereldbeker in Belgrado als op het Europees kampioenschap in Racice behaalde hij de bronzen medaille. In juni kwam de lichte dubbeltwee terug in actie en namen Tim Brys en Niels Van Zandweghe deel aan de wereldbeker in Luzern waar ze knap vierde werden. Op het WK in Sarasota werden ze heel knap 5de.

De Coupe de la Jeunesse vond plaats op Bloso-Hazewinkel waarvan 9 Belgische ploegen aan de start kwamen. De JM2- met Karel De Rammelaere en Cyriel van Campe wonnen twee keer goud. De JM4- met Tibo Vyvey, Sam Huys, Arthur Van Welden en Zeno Faes werden op zaterdag vierde en op zondag brachten ze het zilver mee naar huis. In JM1x sleepte Calvin Govaert het brons en het zilver in de wacht.

Gwenda Stevens werd verkozen als bestuurder van het BOIC en nam de rol als voorzitter in de commissie ‘officials’ op zich.

Jelle Veyt start eind 2017 zijn avontuur om met een roeiboot van Indonesië naar Papoea Nieuw Guinea te roeien met als doel om daar de hoogste top van Oceanië te beklimmen namelijk Cartenz Piramide.

Met ingang van een nieuw jaar werd BLOSO omgevormd tot Sport Vlaanderen. De nieuwe naam was een logische stap in het vernieuwingsproces die al een tijdje aan de gang was.

Een plaatsing voor de Spelen hadden we begin 2016 nog niet. Op de Final Olympic Qualification Regatta in Luzern kwamen onze twee boten, M1x met Hannes Obreno en LM2x met Tim Brys en Niels Van Zandweghe, als eerste over de meet. Jammer genoeg besliste één of andere FISA regel dat België slechts één ploeg richting Rio de Janeiro mocht sturen. Er werd toen beslist om skiffeur Hannes Obreno te laten gaan.

Beide boten M1x en LM2x zakten begin juli nog af naar de prestigieuze Royal Henley Regatta. Hannes Obreno versloeg er regerend Olympisch kampioen Mahé Drysdale.

Op de eerste Olympische Spelen in Zuid-Amerika vonden de roeiwedstrijden plaats op het Lagoa Rodrigo de Freitas in Rio de Janero. Hannes Obreno won zowel zijn reeks in de schiftingen als de in kwartfinale, telkens met groot gemak. In de halve finale werd hij derde, met miniem verschil op de tweede (een fotofinish gaf uitsluitsel). Hij kon dus aantreden in de A-finale. Tijdens deze A-finale kwam hij nooit tussen in de strijd om de medailles, maar rukte mooi op van de zesde over de vijfde naar de vierde plaats. Goed voor een mooi Olympisch diploma!

Een primeur tijdens de Olympische Spelen in Rio was de eerste vrouwelijke kamprechter Chantal Neirinckx die de wedstrijden in goede banen leidde.

Op het WK U23 in Rotterdam werd Niels Van Zandweghe wereldkampioen in skiff. Tom De Borger en Ruben Claeys werden zesde in de A-finale van M2x en in LM2x werden Ruben Somers en Aurélien Goubau negende.

In het najaar was er terug een opmerkelijke prestatie van de VSR-roeiers, een groep Brugse en Gentse studentenroeiers, op de Red Bull X-row waarbij 19km geroeid werd in 8+, 7km gelopen met de boot op hun schouders.

In 2016 zetten de Vlaamse Roeiliga actief in op Facebook met als doel een community te creëren binnen de roeiwereld.

Voor elke vaarzone in Vlaanderen werd een vaarkaart ontwikkeld. Het belangrijkste uitgangspunt voor dit document is de veiligheid van de roeiers. Alle snelvaartzones, noodnummers, eerste hulpposten en dichtbij zijnde ziekenhuizen werd er op aangeduid.  

Centrumverantwoordelijke Sport Vlaanderen Willebroek Johan Blondelle gaf de fakkel door aan Kurt Lobbestael.

Het volgen van roeiers werd iets makkelijker door de aanleg en de officiële opening van het brugje over de zijarm van de Watersportbaan.

In 2015 ging de allereerste editie van de Vlaamse Studentenregatta alsook de eerste recreatieve regatta door in augustus.

Het Roeibrevet werd ontwikkeld als gebruiksinstrument bij het opleiden van beginnende roeiers tijdens initiaties en sportkampen.

Het WK senioren vond plaats in Aiguebelette waar de eerste tickets voor de Olympische Spelen konden verkregen worden. Hannes Obreno M1x ging er voor een top 9 plaats maar hij finishte 12de. Tim Brys werd in LM1x knap zevende en Eveline Peleman die van lichtgewicht naar zwaargewicht schakelde werd 22ste.

De Vlaamse Roeiliga was aanwezig tijdens de ‘Run to Rio’, georganiseerd door het BOIC. Onze medewerkers ontmoetten er de IOC voorzitter Jacques Rogge.

De World Rowing Masters Regatta vond plaats op Bloso-Hazewinkel. De VRL had de taak de coördinatie van de vrijwilligers in goede banen te leiden. We konden beroep doen op meer dan 230 unieke vrijwilligers.

De eerste editie van Week van de Official vond plaats van 3 tot en met 11 oktober. We organiseerden een ‘selfie wedstrijd’ met de kamprechters en alle kamprechters ontvingen een bedankingskaartje in de bus waarin ze werden bedankt voor hun enthousiaste inzet langs het water.

De eerste editie van de Roei Awards vond plaats op 4 december in het Huis van de Sport. Er werden heel wat mensen in de bloemetjes gezet die opmerkelijke prestaties hadden geleverd zowel op sportief vlak als daarbuiten.

Op het FISA Congres 2013 in Chungju (Zuid Korea) werd een nieuwe FISA voorzitter en ondervoorzitter gekozen. Er waren 75 landen aanwezig (inclusief België). Jean-Christophe Rolland werd verkozen als FISA voorzitter met 117 stemmen. Huidig FISA voorzitter Denis Oswald deed nog verder tot aan World Cup III in 2014 in Luzerne en dan nam Jean-Christophe het FISA voorzitterschap volledig over.

Begin 2014 verliepen de eerste wedstrijden via het digitaal platform I-row.

De VRL had in het kader van de opdracht ‘Ethisch Verantwoord Sporten’ een aantal gedragsregels opgesteld in een ethisch charter. Elke maand werd 1 gedragscode verspreid onder de vorm van een affiche die werd meegestuurd met de maandelijkse nieuwsbrief.

Vanaf maart 2014 werd het VRL team versterkt door Lien Van de Velde als halftijdse administratief coördinator.

23 tot 25 mei ging het EK junioren door in eigen land. Een brede delegatie lag aan de start.

De JM4x met Niels Van Zandweghe, Ruben Claeys, Augustin Wambersie en Ward Lauwers werden mooi 4de! De JW4x met Leen Muyshondt, Ilse Vandenhouweele, Axelle Boels en Marie Noiset werden negende. Alsook JW1x met Rachel Willaumez werd negende. Olivia Gheysen en Yana De Bock werden 15de in JW2x. Tom De Borger en Aurélien Goubau werden 16de in JM2x.

Het WK U23 vond plaats in Varese en Eveline Peleman mocht in de A finale van het WK U23 op zoek gaan naar een WK-medaille. Peleman maakte haar droom waar en won de bronzen medaille! Ze finishte in 7.44.350. Ook de andere Gentenaar Tim Brys mocht na een succesvolle halve finale doorstoten naar die A finale. Tim startte in 2e positie maar schoof uiteindelijk op naar de 6e plaats. Brys finishte als 6e in 7.09.710.

Voor het WK senioren reisden Hannes Obreno en Eveline Peleman af naar de bosbaan in Amsterdam. Eveline Peleman werd wereldkampioen LW1x in een razend spannende wedstrijd! Ze finishte in 7.31.31, twee seconden verwijderd van de World best time! Peleman is de tweede roeier en tevens de eerste vrouw die in de geschiedenis van het Belgische roeien wereldkampioen wordt, na Wim Van Belleghem in 1987. Ook Hannes Obreno presteerde veruit boven alle verwachtingen op zijn WK debuut. Obreno finishte als tweede in de B-finale in 06.43.85 en behoort bijgevolg bij de 8 beste skiffeurs ter wereld.

The Youth Olympic Games vonden plaats in Nanjing. Niels Van Zandweghe en coach Frans Claes zakten af om België te vertegenwoordigen. De Bruggeling Van Zandweghe sloot zijn B-finale op de Youth Olympic Games af op een 5e plaats, waardoor hij 11e wordt op 24 skiffeurs. Hij finishte in 3.36.45.

In 2013 startte de VRL met het digitaliseren van haar ledenadministratie daarnaast werd er ook een competitiemodule ontwikkeld zodanig dat de inschrijvingen – lottrekking – invoering resultaten allemaal digitaal verliepen. De Vlaamse Roeiliga wou op die manier haar clubs administratief ontlasten en het digitaal platform I-row zorgde voor een meer efficiëntie binnen zowel de clubwerking als de federatiewerking.

Ook 2013 kende wat personeelsaanvullingen en bestuurswissels op verschillende niveau’s. Guy Haaze nam de voorzittersfakkel over van Yves De Jonge en Gwenda Stevens werd als eerste vrouw voorzitter van de Koninklijke Belgische Roeibond. Brand Breyne werd als extra sporttechnisch coördinator recreatieve sportbeoefening aangeworven, hij was verantwoordelijk voor het recreatieroeien, het ergometerproject op scholen, de sportpromotionele evenementen en het veiligheidsproject. Dominique Basset werd aangeworven als head coach voor het Belgisch nationaal team en later kwam hij in de functie van technisch directeur topsport.

In 2013 ontving de Vlaamse Roeiliga voor de eerste keer subsidies voor het jeugdsportfonds die tot op vandaag nog steeds bestaat.

Koen De Gezelle en Stefan Vanaudenhove staken in het weekend van 23-26 mei het kanaal over in een roeiboot. Ze vertrokken in Ramsgate en kwamen aan in Oostende tijdens ‘Oostende voor Anker’. Hun 21.30u durende tocht ging over 120 kilometer.

Het WK U23 vond plaats in Linz (Oostenrijk). Hannes Obreno, die vorig jaar nog 4e werd, heeft een zilveren medaille gewonnen op het WK U23 in het Oostenrijkse Linz. De eerste medaille op het WK U23 ooit voor België! Hij finishte in een tijd van 06:50,70. Ook Eveline Peleman, vorig jaar nog 14e op het WK U23, zette een topprestatie neer en eindigde als vierde met een tijd van 08:09,10. De lichte 2- stuurman Lukas Lambregt en Maxim Serlez traden aan in de B finale. Zij eindigden daar op een 6e en laatste plaats met een tijd van 07:01,40.

De Vlaamse Studentenkring der Roeiers (VSR), een groep Brugse en Gentse roeiers onder leiding van Thibaut Schollaert, nam in oktober 2013 deel aan de Red Bull X-Row in Zwitserland, een loodzware wedstrijd waarbij 18 km geroeid wordt in een 8+ en 8 km gelopen wordt met diezelfde 100 kilogram zware boot op hun schouders.

In 2013 kreeg het VRL logo een volledige make over door Annemarie Dewispelaere.

In 2012 verschenen er geen vier edities van Roeiliganieuws maar er werd één Jaarboek uitgebracht in 2012. Hierin waren alle voorprogramma’s te vinden, resultaten van het voorbije jaar in een notendop alsook de verschillende VRL commissies,… Deze primeur werd feestelijk gevierd met een startevent in de Holiday Inn in Gent.

In 2012 bestond de Koninklijke Belgische Roeibond 125 jaar een ook dit werd gevierd. Op zondag 15 januari werd, het standbeeld van Manneken Pis aangekleed met de Belgische roeitenue.

De FISA toertocht vond plaats in mei 2012 en trok ongeveer 60 roeiers uit 15 verschillende landen. Dagelijks werd er ongeveer 30 kilometer per dag geroeid, goed voor zo’n 180 kilometer over de Belgische waterwegen in het totaal. De tocht startte in Oostende, ging over Beernem naar Gent en de twee laatste stops waren in Oudenaarde en Doornik. Er werd geroeid in C4 boten met stuurman en geregeld werd er gewisseld van plaats. De slotceremonie vond plaats in KRSG.

Op 4 juni gingen de werken voor de realisatie van een fietsers- en voetgangersbrug over de zijarm van de Watersportbaan ter hoogte van de Yachtdreef van start. De nieuwe brug verbindt de Yachtdreef met de Europalaan. Hierdoor zal het mogelijk zijn om de wedstrijden en trainingen op de Watersportbaan volledig te volgen.

België werd op de Olympische Spelen in Londen vertegenwoordigd door Tim Maeyens. Tim overtuigde tijdens de schifting waar hij 1ste werd en tevens een Olympisch record roeide. Ook de kwartfinale roeide Tim uitstekend. Hij werd 2de na de Nieuw-Zeelandse wereldkampioen Mahé Drysdale. Een harde tegenwind zorgde voor een ongelijke strijd met zijn zwaardere en grotere tegenstanders waardoor hij zesde werd in de halve finale en dus geen A-finale haalde. In de totaalstand eindigde Tim Maeyens 12de.
Na de Olympische Spelen kondigde Tim zijn afscheid aan als topsporter.

In september 2012 werd Lien Desmet aangeworven als administratief coördinator ter vervanging van Jan Gillegot-Vergauwen.

2011 startte met een aantal topsportwissels want in december 2010 stapte Harald Jahrling op bij de Vlaamse Roeiliga. Marit Van Eupen werd aangeworven om de topsportdames te begeleiden. Ze kreeg het duo Joanna Hammond- Evi Geentjens onder haar hoede alsook Annick De Decker. Ze bleef slechts zeven maanden actief bij de Vlaamse Roeiliga. De Fin Veikko Sinisalo werd coach van Tim Maeyens. Filip Fraye werd begin 2011 aangeworven voor de begeleiding van de U23. Ryszard Kedzierski bleef verantwoordelijk voor de junioren.

In februari 2011 ging de cursus initiator roeien opnieuw van start in Gent. In samenwerking met de Vlaamse Trainersschool werden vier modules uitgewerkt, namelijk een algemeen gedeelte, sporttechnisch gedeelte, methodisch-didactisch gedeelte en een stage van 10u. 16 nieuwe initiatoren kwamen uit deze cursus!

Het WK U23 vond plaats in juli op de Bosbaan in Amsterdam. Onder Filip Fraye werd een selectie uitgestuurd van vier boten.

  • LM2x Met Tim Brys en Gilles Poysat werden 4de in de B-finale
  • M2x met Damien Vandurme en Izaak Vandenbussche werden 6de in de B-finale
  • M1x met Bram Dubois werd 5de in de A-finale
  • LW1x met Clara François werd 6de in de A-finale

Het WK senioren ging door in Bled (Slovenië). Hier waren er tickets voor de Olympische Spelen in Londen te verdienen maar helaas zat er voor de Belgische delegatie niets in.

  • LM2x met Thijs en Hannes Obreno werden 6de in de C-finale
  • M1x met Tim Maeyens werd 1ste in de C-finale
  • LW2x met Jo Hammond en Evi Geentjens werden 6de in de B-finale
  • W1x met Annick De Decker werd 1ste in de C-finale

In september 2011 kwam de allereerste nieuwsbrief uit met weetjes over competitie, jeugd en recreatie, sportkader- en andere opleidingen, ethisch verantwoord sporten,… . Deze nieuwsbrief werd per mail bezorgd aan onze leden.

In 2011 mocht de Vlaamse Roeiliga een nieuwe club verwelkomen, namelijk de ‘Open Antwerpse Roeiclub’ of kortweg ‘The OAR’. De club bood en biedt naast het klassieke roeien ook het drakenbootvaren aan.

De personeelswissels bleven zich verderzetten in 2010 want Liesbet Burvenich gaf als sporttechnisch coördinator in oktober de fakkel door aan Celine Pieters die op 18 oktober in dienst kwam bij de VRL.

Het gekende ergometerproject, waarbij de VRL met 8 roei ergometers naar scholen gaat, kende zijn oorsprong in 2010. Dankzij de financiële steun van Jean Campe kwam dit project van de grond. Het project droeg de naam ‘Laurent Campe’ naar zijn zoon. Laurent Campe was in de jaren ’80 een drijvende kracht voor het Vlaamse jeugdroeien en was omgekomen in een tragisch verkeersongeval.

Het WK vond plaats in Karapiro (Nieuw-Zeeland) van 31 oktober tot en met 7 november 2010. In M1x vertegenwoordigde Tim Maeyens ons land en hij werd 5de in de B-finale. Evi Geentjes en Jo Hammond werden LW2x vierde in de B-finale.

De Coupe de Jeunesse vond in 2010 plaats in Hazewinkel. De Belgische delegatie kwam aan de start in 8 verschillende boottypes JW1x – JM1x – JM2- – JW2- – JW2x – JW4x – JM4x – JM4-. Eveline Peleman behaalde toen een eerste en vierde plaats en Tim Brys twee keer een vierde plaats. De overige boten werden bemand door namen die nog steeds in de roeiwereld aanwezig zijn!

2010 was ook het jaar waar voor de eerste keer en enige keer de aspirant-initiator werd georganiseerd. Deze opleiding werd samen met de Vlaamse Trainersschool georganiseerd in Antwerpen en Hasselt en kon rekenen op 10 en 7 deelnemers.

2009 startte met een voorzitterswissel voor de Vlaamse Roeiliga. Yves De Jonge trad in de voetsporen van Kris Wangen. Ook het topsportteam werd versterkt door de aanwerving van een topsportcoördinator William Defraigne en Harald Jahrling werd aangeworven ter vervanging van Josy Verdonkschoot en de verantwoordelijkheid droeg voor de senioren en de lichtgewichten. Ryszard Kedzierski werd headcoach voor de junioren.  

Sporttechnisch coördinator Tina Logge verliet de VRL na een kleine drie maand en werd vervangen door Liesbet Burvenich.

De Belgische delegatie op het WK Poznan Polen bestond uit een LM4x met Thijs Obreno, Arne Dubois, Wouter Van Der Fraenen en Ruben De Gendt. Deze boot eindigde derde in de C-finale (15de overall). Tim Maeyens werd in skiff vierde! Weer een mooie prestatie! De M2x met Bart Poelvoorde en Christophe Raes werden vierde in de B-finale (10de overall). Bij de dames behaalde Evi Geentjens een prachtige vijfde plaats in de A-finale van de LW1x. Annick De Decker werd laatste in de halve finale A/B maar door maagproblemen kon ze haar kansen niet ten volle verdedigen en kwam ze eveneens niet aan de start te liggen van de B-finale.

Josy Verdonkschot nam in 2008 de fakkel over van Dirk Crois als Olympisch trainer. Met reeds 1 selectie (M1x Tim Maeyens) op zak, moest Josy het beste uit de Belgische delegatie halen richting Peking! Na Peking ruilde Josy Belgische bodem voor een job als coach bij het Italiaanse vrouwenroeiteam.

Naar Peking werden opnieuw twee ploegen gestuurd. In skiff voor de tweede maal Tim Maeyens (KRB) en in de M2x vinden we Christophe Raes en Bart Poelvoorde, beiden van de GRS terug. Deze laatste boot werd achtste en Tim Maeyens werd vierde en greep net naast een medaille.
Na de Olympische Spelen verliet Dimitry Dumery de Vlaamse Roeiliga als technisch coördinator na een verdienstelijke acht jaar samenwerking. Dimitry werd in mei 2009 opgevolgd door Tina Logge.

Recreatief coördinator Loïc Helin verliet na drie jaar ook de Vlaamse Roeiliga en Jan Gillegot-Vergauwen volgde hem onmiddellijk op. Als recreatief coördinator organiseerde hij onder andere de VRL toertocht van Turnhout-Mol die doorging op 19 oktober 2008 waar 71 deelnemers aan de start lagen.

In mei 2007 werd de voorzittersfakkel van de Vlaamse Roeiliga overgedragen van Paul Gevaert naar Kris Wangen.

De Coupe de la jeunesse gaat in 2007 door in het Italiaanse Varese en er worden enkele mooie medailles meegenomen richting Belgenland door de dames. JW2x met Charlotte De Vogelaere en Floor Hessens en de JW2- met Vera Balachov en Evelien Ameel behaalden beiden een gouden plak.

Tijdens een pré-Olympisch jaar zijn alle ogen gericht op selecties voor de Olympische Spelen. In 2007 was dit echter niet anders. Een top-acht plaats tijdens het WK in München van 26 augustus tot 2 september gaf startrecht bij mogelijk drie boottypes. Enkel Tim Maeyens, met een zevende plaats kon zijn ticket voor de Olympische Spelen in de wacht slepen. De M2x met Christophe Raes en Stijn Smulders werden elfde, de LM2x met Kristof Dekeyser en Wouter Van der Fraenen werden zestiende, LW1x met Evi Geentjens werd vijftiende en W1x met Leen Blondelle werd vijfentwintigste.

Doping wordt onder handen genomen in 2006. Een nieuw uitvoeringsbesluit van Vlaams minister van sport Bert Anciaux zorgde er voor dat topsporters een dopingadministratie moesten bijhouden.

De grote aanhangwagen die momenteel nog steeds dienst doet werd aangekocht in 2006.

In 2006 werd het WK -23 georganiseerd op Hazewinkel van 20 tot en met 23 juli.  De belangstelling voor dit tornooi was groot want er namen toen 784 atleten deel uit 54 landen, goed voor 293 boten. Een ruime delegatie Belgen in welgeteld 7 boten was aan de start terug te vinden:

M1x: Hannes De Reu werd 11de
M2x: Georges Devos – Benoit Janssens
M4-: Winther De Grauwe – Bastien Hoste – Jo Chielens – Alexander Koch werden 12de
LM1x: Joachim De Pauw werd 16de
LM2-: Ruben De Gendt – Olivier Ek werden 7de
LM4x: Thijs Obreno – Karel D’hont – Arne Dubois – Stijn Cornelis werden 8ste
LW1x: Evi Geentjens werd 6de

Het WK ging in 2006 door in het Britse Eton. De bezetting was ook hier fenomenaal want 1031 roeiers en roeisters lagen in 376 boten aan de start. Negen Belgen verdedigden de Belgische driekleur. Vicewereldkampioenen in dubbelvier Wouter Van Der Fraenen, Justin Gevaert, Kristof De Keyser en François Libois verdedigen hun plekje in de M4- maar ze eindigden op een dertiende plek. De nieuwkomers en tevens invallers voor de M4- Ruben De Gendt en Olivier Ek vielen na hun herkansingen in LM2- uit de races en eindigen als laatste in dit tornooi. Tim Maeyens in M1x werd vijfde en de M2x met Christophe Raes en Stijn Smulders  eindigde zesde. Dit WK bood mooie perspectieven!

Vlaamse Roeiliga bekomt een stijging van categorie binnen topsport dit door de goede resultaten op de Olympische Spelen en het mooie beleidsplan 2005-2008 die werd gepresenteerd aan Bloso.

Tim Maeyens verkrijgt binnen Bloso een student- topsportcontract en spreidde zijn studies bio-ingenieur aan de universiteit van Gent.

Om financieel het plaatje rond te krijgen, worden een aantal financiële beslissingen gestemd en genomen. Er werd een stijging van de kostprijs van een B-licentie ingevoerd alsook een crisisbijdrage door de clubs.

De wettelijke definitie van vrijwilligerswerk is sinds de nieuwe wet van 2005 welomschreven. De Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers zorgt er voor dat er een degelijk statuut komt voor de vrijwilliger. De wet gaat van kracht op 1 februari 2006!

WCIII ging door van 8 tot en met 10 juli in Luzern. Tijdens wereldbeker werden nieuwe combinaties uitgeprobeerd en werd er voor een LM4x gekozen met Wouter Van Der Fraenen, Justin Gevaert, François Libois en Kristof Dekeyser. Deze boot pakte de zilveren medaille. In M2x kwamen Christophe Raes en Stijn Smulders aan de start en zij werden tweede in de B-finale. Tim Maeyens kwam aan de start in M1x en werd winnaar van de C-finale. Het behalen van zijn diploma bio-ingenieur had in 2005 prioriteit.

De 35ste editie van het WK roeien ging door van 29 augustus tot en met 4 september in Kaizu Japan. De zeven afgereisde roeiers zaten allemaal in de A-finale. De M2x met Christophe Raes en Stijn Smulders werd zesde. Tim Maeyens in M1x werd vierde. De M4x met Wouter Van Der Fraenen, Justin Gevaert, Kristof De Keyser en François Libois behaalde zilver en roeide in hun herkansingsrace een verschroeiende tijd van 5.41:60 en verpulverden daarmee het wereldrecord die sinds 1992 op de naam van de Italiaanse dubbelvier stond (5.45:18). Na overleg binnen de FISA werd beslist dat alle geroeide wereldrecords in Japan niet werden gehomologeerd wegens te veel stroming.

Op 1 januari 2004 startte François Dullaert als administratief bediende halftijds op de Vlaamse Roeiliga.

Bij aanvang van 2004 waren er nog geen selecties voor de Olympische Spelen in Athene. De World Cup regatta in Poznan was al een eerste goede testrace voor hopelijke selecties. Tim Maeyens werd zevende in de categorie M1x, de M4x  met Arnaud Duchesne, Christophe Raes, Nico Roels en Stijn Smulders wonnen hun B-finale en de LM2x werden zesde in de A-finale.  WCII bracht nog meer hoop op selecties want Tim Maeyens won er brons. LMX2 werd opnieuw zesde in de A-finale alsook de M4x. Deze resultaten waren zeer hoopgevend voor de ultieme selectierace in Luzern. LM2x werden in Luzern vierde in de A-finale en haalden daarmee hun ticket voor de Spelen binnen. Tim Maeyens werd derde in de A-finale en kon hiermee ook al van de Spelen dromen. De M4x werd derde en viel net naast de prijzen.

Twee Belgische herenploegen (M1x en LM2x) zakten af naar Athene. Voor het eerst nam een Belgische lichtgewichtploeg deel met Justin Gevaert (KRB) en Wouter Vanderfraenen (KRB). Ze eindigden 15de. Tim Maeyens kwam als 22-jarige aan de start in skiff en behaalde de A-finale en werd 6de. Hij loste daarmee de stoutste verwachtingen in!

De Vlaamse Roeiliga zette in 2003 nog meer in op het recreatieve roeien en coördineerde voor de eerste keer een toertocht namelijk de Koningwintertocht in Amsterdam. Ook KRSG organiseert in 2003 voor de eerste keer de Blauwwitte toertocht

Patrick Rombaut werd in 2002 ere-voorzitter van de Vlaamse Roeiliga.

In 2003 werd de Coupe de la jeunesse georganiseerd door de Vlaamse Roeiliga in samenwerking met Koninklijke Belgische Roeibond en de NRF op Hazewinkel. Op zaterdag mocht de bronzen medaille opgehaald worden door de JM4x met Wim Geentjens, Pieter Verpoest, Arne Dubois en Joachim De Pauw. De zilveren plak was voor de JM8+ met Gilles Huyghebaert, Winther De Grauwe, Benoit Janssens, François Libois, Hannes De Reu, Alexander Koch, Ruben De Gendt, Stijn Cornelis en gestuurd door Kenneth De Vlieger. Op zondag nam dit laatste team nog eens de gouden medaille mee huiswaarts! Mooie resultaten op eigen bodem!

Het Roeiliganieuws werd in een nieuw jasje gestoken vanaf 2002. Op de voorpagina pronkten alle riembladen van de aangesloten landen bij de FISA.

In 2002 zette de Raad van State het licht op groen om een terugbetaling te voorzien via de mutualiteit van het sportlidgeld van een jongere tussen 6 en 18 jaar.

Het WK senioren en lichtgewichten ging door in Sevilla in september. Mooie resultaten bleven jammer genoeg uit. M2x met Arnaud Duchesne en Stijn Smulders werden 15de en LM2x met Wouter van der Fraenen en Justin Gevaert werden 13de.

In 2002 werd de nieuwe vzw-wet goedgekeurd die heel wat aanpassingen in statuten, boekhouding,… vroeg.

Op 1 december 2002 nam de Vlaamse Roeiliga intrek in het gloednieuwe Huis van de Sport aan de Gentse Watersportbaan.

Het jaar 2001 start een beetje in mineur want de Vlaamse Roeiliga of beter gezegd het  roeien als topsport daalde een categorie. Hierdoor werd het topsportbudget gehalveerd.   

Dirk Crois werd na Jorg Weissig en Pat Sweeney aangesteld als bondscoach van de Belgische roeisport.

Het Wereldkampioenschap Senioren en Lichtgewichten werd geroeid in Luzern eind augustus.
Aan de start stonden M2x met Bjorn Hendrickx en Stijn Smulders, W1x Irja Ven en LM2x met Wouter Van der Fraenen en Justin Gevaert. Er werden geen A-finales geroeid door de Belgische delegatie.

De Vlaamse Roeiliga heeft een internetsite! www.vlaamse-roeiliga.be werd dankzij de inspanningen van Erwin Weyers, Simon De Pauw en Roland Janssens een realiteit!

In 2001 werd Patrick Rombaut verkozen tot hoofd van de FISA kamprechterscommissie door het buitengewoon FISA-congres in Porto. Deze functie wordt tot op vandaag ononderbroken door Patrick bekleed.

De 27ste editie van de World Rowing Masters Regatta ging in 2000 in Hazewinkel door. De organisatie werd mogelijk gemaakt door ongeveer 250 vrijwilligers.

België vaardigde slechts één ploeg af in Sydney, namelijk de M4x heren met Bjorn Hendrickx (KRSNO), Arnaud Duchesne (UNL), Stijn Smulders (TRT) en Luc Goiris (ARV). Ze werden 9de.
Na de Olympische Spelen nam Patrick Sweeney afscheid van het Belgische roeien.

In 2000 werd de nieuwe formule omtrent de Belgische roeikampioenschappen uitgetest. Er werden 2 luiken gevormd namelijk het BK korte boten in april en het BK lange boten in september.

Om ten goede te komen aan het nieuw decreet op sportfederaties moest er in april een aanvraag tot erkenning ingediend worden. Deze werd in juni ontvankelijk verklaard.
Het nieuw decreet legde ook een verplichte aanwerving op van een voltijds sporttechnisch coördinator alsook een administratief coördinator. Dimitry Dumery werd voor het sporttechnisch luik in dienst genomen.

In 1999 bestaat de Vlaamse Roeiliga 25 jaar en dat wordt gevierd met een nieuwe cover van Roeiliga-nieuws!

Op het WK junioren in Plovdiv van 4 tot 8 augustus werd de toen 17-jarige Tim Maeyens onverwacht derde (6.34.30).  Tim Maeyens kwam dus huiswaarts met de bronzen medaille! Op de Nations Cup in Hamburg, het officieuze WK U23, werd Wouter Van der Fraenen vijfde (6.58.81).

Het WK senioren ging door in Canada (St. Catherines) van 22 tot 29 augustus 1999 en zorgde voor gans de crew voor wat spanningen want bij aankomst van hun materiaal bleek dat er drie paar riemen vernield werden. Dus een zoektocht naar nieuw materiaal, nieuwe afstellingen,… gooide roet in het eten. De M4x met Luc Goiris, Arnaud Duchesne, Stijn Smulders en Björn Hendrickx sloot de B-finale af met een vierde plaats EN een ticket voor de Olympische Spelen 2000 in Sydney.

Voor wie ‘de XII werken van Vanoudenhoven’ nog iets zegt. In 1999, tijdens het tweede seizoen van het vrt programma, kreeg Vanoudenhoven de opdracht om 12 steden te doorkruisen op natuurlijke energie. In een acht-met-stuurman werd Rob van K.R.N.S. Oostende naar K.R. Brugge gebracht.

In 1999 is er een nieuw Vlaams sportbeleid en dit werd in een nieuw decreet gegoten van 13/04/1999 houdende de erkenning en subsidiering van de Vlaamse Sportfederaties. Dit decreet ontstond onder leiding van Vlaams minister van onder meer sport Johan Sauwens.

Voor het eerst werd een officieel kampioenschap indoor roeien georganiseerd in Antwerpen.

Het WK senioren en lichtgewichten vond plaats in Keulen van 6 tot en met 13 september 1998. Bjorn Hendrickx en Tom Symoens werden uitgeschakeld voor de A-finale en eindigden uiteindelijk als achtste (6.22.77). Voor het BOIC was dit voldoende als preselectie voor de Olympische Spelen in Sydney (Australië) van 2000. De M4x met Arnaud Duchesne, Luc Goiris, Stijn Smulders en Nico Roels werden elfde (5.54.20).

Op 17 oktober 1998 werd de NRF of beter National Rowing Foundation gesticht met als voorzitter mevr. Nandancée (CRB). Deze oprichting heeft tot doel om financiële middelen te verzamelen ter ondersteuning van de roeisport en in het bijzonder de ontwikkeling van het jeugdroeien. Roeiprojecten, die werden voorgedragen op de AV van de NRF, konden financiële ondersteuning genieten. Roeikledij voor roeiers en roeisters die deelnamen aan de Coupe de la Jeunesse kon sindsdien op een tussenkomst van de NRF rekenen.

In juni vond de 11de Flanders-Europe regatta plaats in Hazewinkel. Dit was het tweede luik van de wereldbeker en dit met steun van Lotto en de Europese Unie. Het eerste luik vond plaats in München en het derde luik in Luzern.

Jörg Weissig nam van het Belgisch toproeien afscheid. Pat Sweeney werkte zich in 1997 in bij zowel de senioren als de junioren.

Paul Gevaert (KRB) neemt de fakkel als nieuwe voorzitter van de Vlaamse Roeiliga over van Stan De Clercq.

Het serveren van sterke dranken binnen sportkantines werd in 1997 ingeperkt. Jenever en campari mochten vanaf 1 januari 1997 niet meer geserveerd worden tenzij er een sterke drankenvergunning gekocht werd.

Het decreet tot vaststelling van het statuut van de niet-professionele sportbeoefenaar is op 1 januari 1997 in werking getreden. Dit decreet regelt de fundamentele rechten van de niet-professionele sportbeoefenaar alsook de loongrens die een niet-professionele sporter mag verdienen.

Om het drieluik aan internationale wedstrijden te voltooien vond het WK junioren plaats in Hazewinkel van 5 augustus tot en met 10 augustus.

De Olympische Spelen voerden op het gebied van roeien opnieuw wat wijzigingen door. Zo werd in 1996 het lichtgewicht roeien opgenomen. De wedstrijden werden beperkt tot de 2X en de 4- bij de heren en bij de dames de 2x. Tegelijkertijd werd bij de heren de 2+ en de 4+ en bij de dames de 4- geschrapt zodat het aantal disciplines op 14 bleef (8 voor de heren en 6 voor de dames). Daniël Deweert werd aangeduid als Olympisch kamprechter voor de Spelen in Atlanta.

België vaardigde drie teams af. Bij de heren de M2x met Tom Symoens (KRB) en Bjorn Hendrickx (KRNSO) en de M2- met Luc Goiris (TRT) en Jaak Van Driessche (GRS). De boten werden respectievelijk 10de en 8ste. Bij de dames vonden we Annelies Bredael terug in skiff en deze eindigde 7ste.

In Hazewinkel werd de Nations Cup of de toenmalige wereldkampioenschappen U23 georganiseerd van 12 tot 14 juli.

In het voorjaar van 1995 voltrok zich een voorzitterswissel. Patrick Rombaut gaf de fakkel door aan Stan De Clercq van TRT. Hij werd de vijfde voorzitter van de Vlaamse Roeiliga.

FISA lanceert het project ‘Afrika – project 1995-2000’. Het continent Afrika bleek op gebied van roeien in 1994 een onontgonnen gebied te zijn. Matt Smith (USA – FISA), die ontwikkelingsverantwoordelijke was binnen de FISA bleef niet bij de pakken zitten. Om de roeisport tot ontwikkeling te brengen werden er wereldwijd boten gevraagd.

In 1995 behaalden vier Belgische kamprechters een internationale kamprechterlicentie, namelijk Chantal Neirinckx, Peter Van Belle, Etienne Goormachtigh en Jean-Pierre Follet. Allen zijn het nog steeds klinkende namen binnen het kamprechtercircuit.

Daniël Deweert werd aangeduid als Olympisch kamprechter voor de Spelen in Atlanta.

Begin juni 1995 was Hazewinkel opnieuw het decor van een internationale wedstrijd, namelijk het eerste luik van de FISA-worldcup 1995. Annelies Bredael werd zevende in deze internationale skiffwedstrijd.

Het WK vond plaats in Finland, Tampere, van 20 tot en met 28 augustus. Twee bronzen medailles werden huiswaarts genomen namelijk die van Annelies Bredael in W1x (7:34.29) en die van Frank Moortgat, Dominique Verdeyen en Benoit Ollemans in M2- (7:41.21).

FISA legt een nieuwe startprocedure op in 1994. De starter geeft de aankondiging ‘two minutes’ hierdoor weten de crews dat ze de laatste kledij moeten verwijderen, hun uitrusting moeten nakijken en dat ze binnen de twee minuten klaar moeten zijn voor de race. Na het afroepen van de laatste naam van de crew wordt de rode vlag gehesen en volgt ‘set’ en ‘go’.

Annelies Bredael roeide in 1994 tijdens een Wereldbeker in Parijs (waar dit jaar de OS doorgaan) een wereldrecord. Ze haalde de snelste tijd 7:17.60 in de skiff op 2000m!

Hazewinkel was in 1994 opnieuw het decor voor de ‘coupe de la jeunesse’ die plaatsvonden op 30 en 31 juli. In alle categorieën werd België vertegenwoordigd en er werden een aantal medailles geroeid!

Het WK vond plaats in de Verenigde Staten in Indianapolis en Annelies Bredael was opnieuw van de partij in W1x. Ze mocht de bronzen plak mee huiswaarts nemen!

Er werd ook al innovatief gedacht in de jaren ’90. In Frankrijk werd getest met een nieuwe startinstallatie waarbij de boeg niet meer handmatig werd vastgehouden. Een mechanische schelp waarin de boot zit, werd bij het startschot onder water getrokken. Een dure aangelegenheid die geen verdere toekomst had, blijkt nu.

Die periode werd ook al gedacht aan het uitbreiden van het roeiwater richting de zee!

In 1993 werden nieuwe roeinummers opgenomen in het Olympisch programma. Het gaat om lichtgewichtnummers LM2x, LM4- en LW1x waarvan de zware versie doorverwezen werd naar het programma van de wereldkampioenschappen.

De FISA toertocht vindt in 1993 plaats op Belgische bodem. Er werd op 12/9 van uit Hastière vertrokken om via Namen, Seneffe, Bergen, Doornik en Gent op 19/9 in Brugge te eindigen.

In 1992 was het uitkijken naar de Olympische Spelen van Barcelona. Vier Belgische teams stonden aan de start van de Olympische Spelen. Twee damesteams waarvan één W2x met Renée Govaert en Ann Haesebrouck van CRB en Annelies Bredael (TRT) in skiff. De W2x eindigde op de negende plaats en Annelies Bredael haalde een prachtige zilveren medaille. Bij de heren vonden we in de M4x Dirk Crois (BTR), Alain Lewuillon (CRB), Tom Symoens (KRB) en Wim Van Belleghem (KRCG) terug, ze werden twaalfde. De M2- met Luc Goiris (TRT) en Jaak Van Driessche (Gentse RS) werden vijfde na de Franse boot met huidig FISA voorzitter Jean-Christophe Rolland.

Annelies Bredael werd naar aanleiding van haar zilveren medaille genomineerd en ook verkozen voor Trofee van het Gemeentekrediet  sportvrouw van het jaar.

In 1992 volgde Carla Galle als administrateur-generaal Armand Lams op bij BLOSO. Via promotiecampagnes werd ingezet op het stimuleren van sportbeoefening voor diverse doelgroepen, zoals ‘Als het kriebelt moet je sporten’ die liep van 1992 tot 1996, voor de jeugd.

FISA werd opgericht op 25 juni 1892 en werd dus in 1992 100 jaar!

Jörg Weissig werd, op 1 januari 1991, aangesteld als professioneel trainer van het Belgische nationaal roeiteam. Zijn vrouw, Hertha, was ook roeitrainster.

Het Wereldkampioenschap ging in 1991 door in Wenen waar Annelies Bredael van uit de voorwedstrijd rechtstreeks doorstoot naar de A-finale en netjes de bronzen plak binnen haalde voor België. Wim Van Belleghem kwam via de herkansingen in de halve finale terecht en stootte door naar de A-finale waar ook hij het brons mocht mee nemen.

Op de jeugdbeker in Glasgow werd voor het eerst een gouden medaille behaald. Björn Hendrickx kaapte de gouden medaille mee in M1x!

In juli werd de zesde editie van de jeugdcup/Coupe de la Jeunesse op eigen bodem geroeid in het Bloso sportcentrum Hazewinkel. De meisjes winnen zes wedstrijden en winnen daarmee het dames eindklassement.
Eind oktober vond het WK plaats in Australië op Lake Barrington (Tasmanië). Wim Van Belleghem gaat van uit de schiftingen rechtstreeks door naar de halve finale en stoot door naar de grote finale waar hij maar liefst de zilveren medaille wegkaapt! Rita Defauw kwam via de herkansingen in de grote finale terecht waar ze als derde over de meet kwam en dus het brons mee huiswaarts mocht nemen!
De Gentse R.S vierde in 1990 haar 25 jarig bestaan. Ernest Vandewalle was mede stichter van de vereniging en gedurende die 25 jaar altijd actief geweest binnen de club.
In 1990 was er sprake van een nieuwe FISA startprocedure. De Franse voertaal zou namelijk vervangen worden door het Engels. Dit alles kende zijn intrede vanaf 1991.
Ook meer dan dertig jaar geleden werd al naar voeding gekeken binnen de roeisport. Daar getuigt een artikel van in Roeiliganieuws 2 met een aantal uitgewerkte trainingsmenu’s.

In 1989 sloot de Roeselaarse roeivereniging ‘Canal’ aan bij de Vlaamse Roeiliga. De KBR wees het officieel clubnummer 39 toe aan deze vereniging.
Voor de topsporters werd er een ombudsman aangewezen. Deze ombudsman werd ten dienste gesteld van de Vlaamse Roeiakademie en moest oog hebben voor de diverse problemen van de topsporters. William Defraigne nam deze taak op zich.

Het WK in Bled in 1989 was er opnieuw eentje om vingers en duimen van af te likken.
In M1x mocht Wim Van Belleghem  rechtstreeks door naar de finale en mocht er als tweede over de meet komen met een mooie zilveren medaille als beloning.
In LW1x pakte ook Rita Defauw opnieuw zilver!
In W1x kwam Annelies Bredael aan de start. Via de halve finale werd ze doorverwezen naar de kleine finale (B-finale) waarin ze uiteindelijk tweede werd (achtste op veertien deelnemers).

In 1988 werd de Vlaamse Roei Academie gesticht met de zetel in Hazewinkel. Op 7 januari verschenen hiervan de statuten in het Belgisch Staatsblad. Deze Academie moest fungeren als een roei school waar topsporters zich ten volle konden ontwikkelen. Stan De Clercq was voorzitter van deze Vlaamse Roei Academie die als aparte vzw in de schoot van de Vlaamse Roeiliga werd opgericht.

De dertiende editie van de Seniorenmatch of Westcup ging in ’88 door op Hazewinkel. Er werden twee medailles binnengehaald namelijk zilver bij de LW2x met Ann Peeters en Els Stechelman en brons bij M2- met Luc Goiris en Jaak Van Driessche.

De Spelen in Seoul gingen van start op 19 september 1988. Bij de dames werd nu ook geroeid op 2000m. Bij de dames trad Rita Defauw aan (KRSG) in skiff en werd negende. De W4X met Annelies Bredael (TRT), Lucia Focqué (TRT), Ann Haesebrouck (BTR) en Marie-Anne Vandermoere (KRB) haalden de A-finale en werden zesde. Bij de heren kwam Dirk Crois opnieuw aan de bak maar dan in skiff. Hij geraakte niet door de schiftingen. De M2- met Alain Lewuillon en Wim Van Belleghem haalde de A-finale en werden vierde. Ze grepen net naast het brons.

In november werd de fusie tussen KAWV en RARC aangekondigd op de raad van beheer van de Vlaamse Roeiliga.

In 1987 viert de Koninklijke Belgische Roeibond zijn of haar 100- jarig bestaan. Er werd een eeste roeipostzegel uitgegeven van de hand van de Gentse tekenaar Oscar Bonnevalle en er werd een roeiersstandbeeld ingehuldigd van de hand van Josianne Vanhoutte (dochter van Stan Vanhoutte KRSNO). Dit bronzen standbeeld is nog steeds te bezichtigen in de kom van de watersportbaan (tussen KRCG en KRSG)  Een tentoonstelling, academische zitting en FISA trainers colloquium vervolledigden het feestjaar.

Het WK in Kopenhagen was een schot in de roos voor de Belgische delegatie! Drie medailles mochten de terugreis naar België maken.
Wim Vanbelleghem in LM1x stootte rechtstreeks door naar de halve finale en kwam in de finale als eerste over de meet. De gouden plak was binnen!
Rita Defauw pakte het tweede jaar op rij de zilveren medaille in LW1x!
LW2x kende een ploegwissel. Inge Bouchez werd vervangen door Lucia Foqué. Beide dames gingen er voor ook zij werden vice wereldkampioen en mochten de zilveren medaille mee huiswaarts nemen.

Na drie maanden samen in een boot mochten Annelies Bredael en Ann Haesebrouck (W2x) het al wagen op het WK. Ze werden zevende.
Dirk Crois en Pierre-Marie Deloof werden vijfde in M2x.

De Oost-Vlaamse Roeiliga nam de organisatie van de 3de  jeugdcup in handen in Gent op de Watersportbaan op 1 en 2 augustus 1987 met een aantal mooie resultaten!

In oktober laat voorzitter De Groodt weten dat hij zijn functie niet langer kan bekleden wegens gezondheidsredenen. In november wordt dhr. De Groodt opgevolgd door Patrick Rombout als voorzitter van de Vlaamse Roeiliga.

Het WK 1986 vond plaats in Nottingham (Engeland). Een mooie Belgische delegatie was aanwezig in LW1x – W1x – LW2x – LM1x – M1x.
Rita Defauw haalde via de herkansingen in LW1x de finale en kon er een mooie zilveren medaille roeien! Hierdoor mocht ze het Gulden Boek tekenen.
Ann Haesebrouck in W1x mocht vanuit haar schiftingen rechtstreeks door naar de halve finale. In de finale wordt Ann zesde!
LW2x met Marianne Vandemoere en Inge Bouchez eveneens zesde in de finale! Dit WK werd ook het laatste WK van Inge Bouchez.
Wim Vanbelleghem ging via de herkansingen in de categorie LM1x naar de halve finale en de finale. In deze laatste werd het ‘net niet’ voor Wim Vanbelleghem en moet tevreden zijn met een vierde plaats.

De voorzitter van de Koninklijke Belgische Roeibond werd verkozen tot ondervoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

Op het FISA congres in Rome in januari voorafgaand aan het WK werden nog enkele vernieuwingen doorgevoerd. Zo doet de witte bal op het voorsteven van de boot zijn intrede en is er mogelijkheid voor de eerste keer om sponsors op kledij, riemen, boten… mits de nodige reglementeringen in acht te houden.

1985 staat volledig in het teken van het WK senioren in Hazewinkel. Robert Baetens is voorzitter van het organisatie comité. De lichtgewicht categorie dames werd voor het eerst op dit WK geroeid. Na de geslaagde Olympische Spelen van Los Angeles stond een sterk Belgisch deelnemersveld aan de start. Maar een top drie plaats konden we in geen enkele categorie bemachtigen.

Rita Defauw = vierde W1x
Annelies Bredael – Ingrid Desmet = achtste in W2x
Marianne Vandermoere – Inge Bouchez = vijfde in LW2x
Pierre-Marie Deloof – Dirk Crois = vierde in M2x
Wim Van Belleghem = vierde in LM1x

De ploegboten LM8x en M8x behaalden respectievelijk een achtste en twaalfde plaats op 11 en 14 deelnemers.

Het voorzitterschap van de Vlaamse Roeiliga wordt overgedragen van de heer Sorber naar de heer De Groodt.

Op 21 maart 1984 mocht KRSG Zijne Majesteit Koning Boudewijn ontvangen. Het bezoek kaderde binnen de feestelijkheden van het 100-jarig bestaan van de vereniging die in 1883 werd opgericht. Het bezoek was oorspronkelijk voorzien op 21 september 1983 maar werd uitgesteld aangezien Leopold IV, vader van Koning Boudewijn drie dagen voordien overleed. De handtekening van Zijn Majesteit werd opgenomen in het Gulden Boek en de tekening is van de hand van Oscar Bonnevalle.

De Olympische Spelen in Los Angeles bezorgden België een zilveren en bronzen medaille. Pierre-Marie De Loof en Dirk Crois roeiden in M2+ en haalden het zilver binnen net na de Amerikanen. Ann Haesebrouck haalde in het skiffnummer brons binnen. De drie medaillewinnaars waren allen lid van BTR. In de M2+ werden de broers William en Guy Defraigne (KRCG) met stuurman Philippe Ceulenaere 10de. Philippe De Ceulenaere was toen met zijn 12-jarige leeftijd de jongste deelnemer op de Olympische Spelen.

In september 1984 vond de FISA veteranen regatta plaat in Gent. De VVR had hier zijn schouders mee onder gezet en daardoor mocht Gent 20 landen of beter een 2403 roeiers op de Watersportbaan van Gent loslaten.

In oktober 1984 vond de inhuldiging plaats van de nieuwe lokalen van de GRS plaats. De GRS verhuisde toen naar de andere kant van het water waar ze op heden nog steeds gehuisvest zijn.

In 1984 werd op het WK een overeenkomst getekend om van start te gaan met wedstrijden voor de jeugd namelijk Coupe de la jeunesse. Deze wedstrijd was en is nog steeds bedoeld voor roeiers die 18 jaar zijn.

Technisch directeur Jacques Vrijens neemt ontslag als technisch-directeur van de Vlaamse Roeiliga en Guy Van Laere volgde hem gedurende een jaar op.
De structuur van de Vlaamse Roeiliga wordt grondig onder de loep genomen en er wordt werk gemaakt van een statutenwijziging. De nieuwe statuten werden volledig opgenomen in Roeiliga nieuws 1983/3. De raad van bestuur en het dagelijks bestuur moet afgebouwd worden en commissies moeten opgericht worden volgens noodzaak.

In 1982 zien we voor de eerste keer dat er B-licenties werden genoteerd. De recreatieve roeiers werden vanaf dat jaar bijgehouden waardoor er een mooie stijging is in het aantal leden bij de Vlaamse Roeiliga. 1000 aangesloten leden werd dat jaar het streefcijfer maar werd moeilijk haalbaar ondanks de inspanningen van alle aangesloten roeiverenigingen.

De Vlaamse Sportfederatie werd opgericht in 1982. De Vlaamse Roeiliga heeft van bij het ontstaan dit initiatief gesteund. Tot op heden is de Vlaamse Roeiliga nog steeds aangesloten bij VSF.

In 1981 slaagden 29 deelnemers in het examen van de Bloso-cursus hulpmonitor roeien. Van deze lichting hulpmonitoren zijn er nog steeds een aantal trainers actief!

Binnen het bestuur van de Vlaamse Roeiliga was er een wens om de nieuwsbrief ‘Roeiliga nieuws’ in een nieuw jasje te steken. Er werd van een A4 overgestapt naar een boekje op A5 formaat met een jonge frisse lay-out.

De Vlaamse Roeiliga leverde in 1981 542 competitie vergunningen af en samen met de LFA werd de som van 881 competitieve roeiers bereikt. De vraag naar meer leden kwam om de hoek kijken en er werd richting het recreatie roeien gekeken om daar het ledenaantal te doen stijgen.

Na de succesvolle editie van het WK in Hazewinkel 1980 wees de FISA het Wereldkampioenschap van 1985 toe aan België (Hazewinkel). Mits een aantal logistiek aanpassingen aan de baan en de omkadering mag België zich opnieuw klaarstomen om een heus event op poten te zetten.

Binnen het bestuur van de Vlaamse Roeiliga werden enkele wijzigingen doorgevoerd. Roland Rombaut gaf de voorzittersfakkel door aan Serge Sorber (ARV) en Henri Vermeersch deed afstand van de secretaristitel aan Roland Sautois.

De organisatie van WK junior en lichtgewicht senior van 12 tot en met 17 augustus onder de FISA vlag was een heel belangrijk evenement in 1980. In een spoedtempo werd de aankomsttoren gebouwd en dat jaar ook in gebruik genomen. België mocht 31 landen verwelkomen met 253 ploegen en ongeveer 920 roeiers. België lag zelf met 10 verschillende boten aan de start. Daarvoor zat de aanstelling van trainer Mc Marren voor iets tussen. Hij stoomde gedurende 5 maanden onze roeiers klaar voor dit evenement.

Verder werd in 1980 het schoolroeien in Gent opgestart onder leiding van Guy Van Laere.

Tijdens de startjaren van de Vlaamse Roeiliga werd heel wat roeimateriaal door Bloso gesubsidieerd. Clubs mochten zelf een voorstel opmaken en doorgeven aan de Vlaamse Roeiliga. Deze laatste maakte van alle voorstellen een prioriteitenlijst en deze werd doorgegeven aan Bloso. De subsidiering, die ongeveer 50% van de aankoop bedroeg, werd rechtstreeks aan de clubs overgemaakt.

Eind 1979 zegt Henri Vermeersch zijn functie als secretaris-schatbewaarder vaarwel. Hij heeft de liga weten ontstaan en evolueren in zijn beginperiode. In 1980 werd Roland Sautois zijn opvolger tot 1992.

Met de organisatie van het WK junior en lichtgewicht senior in het vooruitzicht. Maakt Hazewinkel zich klaar voor deze wedstrijden. De aankomsttoren is in opbouw alsook de slaapmogelijkheden, in de vorm van chalets, werden vorm gegeven.

Oorspronkelijk werd de aankomsttoren gepland aan de zuidzijde. Dit was een betere keuze in functie van de cameraposities bij Tv-opnames. Tijdens een bespreking met de roeibond werd beslist om dit te veranderen uit vrees voor ‘ te veel muggen’ langs het vochtige gebied ‘Het Broek’. Bij de voorbereiding van de opnames van het WK 1980 door de VRT bleek dit een stommiteit…… Na een crisisvergadering werd beslist dat het cameraplatform op de nieuwe aankomsttoren niet zou gebruikt worden wegens een storende zon in de cameralenzen.

Johan Blondelle werd in januari 1978 aangesteld als beheerder van het Bloso-sportcentrum Hazewinkel en mocht starten met het organiseren van een opendeurdag op 10 juni 1978 want een echte officiële opening was er nog niet geweest. 

Op de watersportbaan in Hazewinkel werd een eerste internationale wedstrijd georganiseerd van 15 tot en met 16 juli, namelijk de Westcup of Match des Seniors. Dit was een FISA event voor Senior B die nu gekend zijn als U23. De resultaten van deze wedstrijden zijn nog steeds terug te vinden op de website van World Rowing. Rudy Defauw werd vierde in de U23 M1x en ook de U23 M4+ werd vierde. De boot met Marc Verhoeyen, Noël Wyckhuyse, Guy Van Laere en Marc Oosterlinck werd gestuurd door Ronny De Cocker. Als zesde kwam de M4x over de meet met William Defraigne, Alain Higny, Guy Defraigne en Pascal Naa.

https://worldrowing.com/event/1978-match-des-seniors-bloso-centrum-hazewinkel-belgium/

1978 was ook het jaar waarin de eerste sportkampen werden georganiseerd door Bloso (voormalige Sport Vlaanderen) in samenwerking met lokale roeiclubs.

TRT werd gesticht en opgenomen binnen de Vlaamse Roeiliga. De club werd opgericht van uit de vroegere Rupel Rowing Club en vestigde zich onmiddellijk op het domein van Bloso Hazewinkel. De volledige naam van de club luidt Trimm- en Roeiclub Toss 80 Hazewinkel, waarbij de Toss staat voor ‘technische opleiding spel en sport’, een Bloso-programma dat liep tot 1980. TRT kreeg nummer 36 toegewezen door de Koninklijke Belgische Roeibond.

De allereerste wedstrijd op de watersportbaan Hazewinkel is het Vlaams Schoolkampioenschap die aan de tweede editie toe is. Het weer viel heel hard tegen waardoor het materiaal schade op liep.

In juni 1977 vaardigde de Vlaamse Roeiliga een acht met stuurman af op de Royal Henley Regatta. De atleten roeiden in de kleuren van de liga namelijk een geel truitje en een witte broek.

In 1977 sloten BTR, RNV en Watersport Universiteit Brussel als nieuwe clubs aan bij de Vlaamse Roeiliga.

Een eerste decreet houdende erkenning en subsidiëring van de landelijke gestructureerde sportverenigingen werd 2 maart 1977 ondertekend door de Koning en 10 mei 1977 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het decreet ging pas van kracht 1 januari 1978.

De Olympische Spelen van 1976 gingen door van 17 juli tot 1 augustus. Voor het roeien waren het innoverende Spelen. Er waren voor het eerst 8 disciplines bij de heren maar vooral omdat het dames roeien geïntroduceerd werd in dit in 6 disciplines (W1x, W2x, W2-, W4x+, W4+ en W8+) weliswaar op 1000m. België had geen vertegenwoordiging bij de dames in 1976. Voor de heren was er voor de derde keer Claude Dehombreux (RSNB) in skiff en hij werd 12de. De M2x werd eveneens 12de met Didier Vermeersch (KRB) en Patrick Willems (GUS). In de strijd tussen de Antwerpse boot M4- met Johan Ghoos, Paul De Weert, Jef Jordaens en Frank Dedecker (ARV) en de Gentse ploeg Marc Oosterlinck, Noël Wyckhuyse, Guy Van Laere en Patrick Rombaut (KRSG) besloot Bob Baetens (ARV) dat de Antwerpse boot mocht gaan, ze werden 9de

Onder de vlag van de Vlaamse Roeiliga werd het eerste schoolkampioenschap georganiseerd op de watersportbaan in Gent voor zowel jongens als meisjes. De winnaars van de algemene rangschikking werden bekroond met de ‘Gouden Cup van de Nederlandse Cultuur’.

Een eerste roeistage op ‘Hazewinkel’ vond plaats eind mei. Atleten konden er toen verblijven in caravans die voorzien werden door de minister!

In 1976 kon er ingeschreven worden voor de eerste cursus algemene basisopleiding van Bloso. Geslaagden van deze opleiding werden toegelaten om de cursus clubtrainer te volgen.

 

 

De aanleg van de Watersportbaan in Gent behoorde tot een groot urbanisatieproject. De eerste spade ging de grond in op 25 oktober 1954. Er werd onafgebroken gewerkt tot aan de opening met de grote internationale Europese roeikampioenschappen in augustus 1955. https://stamgent.be/nl_be/watersportbaan

Tien jaar later op 10 mei 1975 werd de aankomsttoren ingehuldigd door Vlaams minister van cultuur Rita De Backer – Van Ocken. Guy Van Laere (KRSG) mocht toen een ruiker bloemen overhandigen en samen met de aankomsttoren werd er een achtriem gedoopt.

Volgende mensen zijn op de foto terug te vinden:

  • Roland Werbrouck (KRSG)
  • André Segelaer (KRCG)
  • Roland Rombaut (ondervoorzitter KRSG)
  • Willy Vanderhaeghen (voorzitter KRSG)
  • Geeraard Van Den Daele (burgemeester Gent)
  • Armand Lams (secretaris-generaal BLOSO)
  • Marcel Dequin (KRSG)
  • Frans Van den Bossche (hoofdarts BLOSO)
  • Jacques Haller (KRCG)

In 1975 studeerde tevens de eerste lichting trainers A roeien af. Ze waren destijds met 32 waarvan er nog 12 steeds actief zijn in het roeien (Claes Frans – Eekels Marc – Rombaut Patrick – Rynwalt Dirk – Van Loocke Willy – Van Maldeghem Robert – Van der Weehe Frederik – Blondelle Johan – Defraigne William – Deweert Daniel – Sautois Roland – Van Laere Guy)

In september 1975 verscheen de eerste editie van Roeiliganieuws. Een  driemaandelijks infoblad waarin resultaten, weetjes, nuttige artikels van en over het roeien gedeeld werd met de leden.  

Op 28 maart 1974 verschenen de eerste statuten van de Vlaamse Roeiliga in het Belgisch Staatsblad en zo is de effectieve stichting een feit. De Koninklijke Belgische Roeibond was hierbij de eerste Belgische Sportbond die een Vlaamse vleugel had. Robert Baetens (ARV), Guido De Vooght (BTR), Robert Godefridi (RRC), Jacques Haller (KRCG/VVR), Roland Rombaut (KRSG) en Henri Vermeersch (KRB/BTR) waren de drijvende krachten achter het ontstaan van deze vereniging die tot doel had de ontwikkeling van de roeisport in het Vlaamse land te bevorderen. De Bloso administratie, onder leiding van Armand Lams, subsidieerde bij aanvang de aankoop van nieuwe boten waardoor de roeisport genoot van een flinke democratisering.

Op 14 januari 1973, exact 51 jaar geleden, werd een werkvergadering gehouden ‘ter eventuele oprichting van de Vlaamse Roeiliga’. De vergadering vond destijds plaats in de lokalen van KRCG – Koninklijke Roeivereniging Club Gent. De vergadering werd, volgens het verslag, voorgezeten door dhr. Rombaut Roland en werd neergepend door dhr. Dequin, beiden van KRSG . Er werd toen tot een akkoord gekomen tussen de aanwezige ‘maatschappijen’ om tot de stichting over te gaan van de Vlaamse Roeiliga.

Wist je trouwens dat de West- en Oost-Vlaamse Roeiliga eerder gesticht werden, namelijk in respectievelijk 1969 en 1971?

EEN VRAAG VOOR ONS?

Neem gerust contact op met ons, onze deur staat altijd voor je open.
Exceptional Writing Services for All Academic Levels Always Quality Work at an Affordable Price Quality Writing Services Offering Affordable Prices Order Cheap Essay Online Where Can I Buy Essays Online