België vaardigde voor het EK in Munchen van 11 tot en met 14 augustus twee boten af. Marlon Colpaert in lichte skiff nadat zijn partner Niels Van Zandweghe medisch forfait moest geven eerder deze week en een vierkoppel met Ruben Claeys, Gaston Mercier, Ward Lemmelijn en Olympiër Tim Brys.

LM1x Marlon Colpaert
Marlon Colpaert startte zijn solo tornooi met zijn heats waar hij als vierde in 8.12.13 over de meet kwam. Enkel de eerste drie roeiers stootten rechtstreeks door naar de halve finale A/B. De heat werd gewonnen door de Bulgaar in 7.58.30. Hij lag van bij het begin aan kop van de wedstrijd en kon tot aan de eindmeet zijn leiderspositie behouden. De Deen wordt tweede en de Zweed derde.
In de herkansing grijpt Colpaert met beide handen de kans op een ticket naar de halve finale. De Noor, Oskar Soedal, nam het heft in handen en nam van bij de start de leiding. Marlon volgde in zijn zog en passeert de 500 en 1000m in tweede positie. Op 1500m komt Finland als tweede maar Marlon zet daarna zijn eindspurt in en komt als tweede over de meet in 7:49.86. Het ticket was binnen.
In de halve finale finishte Marlon als vijfde in 7.29.90. Griekenland won de halve finale in 7.11.98. Hierdoor werd de Belgian Shark doorverwezen naar de B-finale.
Spanje schoot in de B-finale als snelst uit de startblokken en de eerste, tweede en derde plaats wisselden over de 2000m telkens tussen Denemarken, Zweden en Spanje. Finaal kwam Zweden als eerste over de meet (7:30.39) gevolgd door Denemarken (7:32.70) en Spanje (7:35.29). In de plaatsen vier, vijf en zes was er tijdens de wedstrijd geen verandering. Noorwegen kwam als vierde over de meet, gevold door onze Belgian Shark Marlon Colpaert (7:39.70) en Finland. Marlon sluit zijn EK af in lichte dubbel met een welverdiende elfde plaats.

M4x Tim Brys – Ruben Claeys – Gaston Mercier – Ward Lemmelijn
De Belgian Sharks van de vierkoppel roeide hun heat in een nieuwe opstelling met Ruben Claeys op slag. Zo roeiden ze een knappe heat en finishten als derde in 6.24.16. De wedstrijd werd geleid door de Roemenen, gevolgd door Tsjechië in tweede positie. Onze Belgen konden in de laatste 500m van een vierde naar een derde plaats opschuiven en slaagden er net niet in om de Tsjechen op de meet nog te kloppen. Hierdoor stoten ze rechtstreeks door naar de halve finales A/B die morgen om 11.39 of 11.45 geroeid worden.
In baan 5 gaat de vierkoppel samen met Frankrijk, Zwitserland, Italië, Tjechië, en Estland van start voor hun halve finale. Italië schiet als eerste uit de startblokken en behoudt deze plaats tot aan de finish (6:19.69). Frankrijk volgt gans de wedstrijd en komt als tweede over de meet in 6:22.12. Zwitserland staat hun derde plek af na de 1500m aan Tjechië maar Estland heeft een hele goede eindsprint en komt als derde over de meet (6:22.53). Zwitserland wordt vierde (6:24.86), gevolgd door Tjechië (6:25.10) en België (6:31.47).
Een B-finale op het Europees Kampioenschap in München voor de vierkoppel. Onze Belgian Sharks lagen gedurende de volledige finale in 6e positie en kwamen als 6e over de eindmeet in 6.07.51. De B-finale werd gewonnen door LTU in 5.55.76, die vlak voor de eindmeet nog voorbij NED sprintte. De M4x mag hun EK afsluiten op een 12e plaats.

Voor verdere info of vragen, kan u terecht bij onze Technisch Directeur Pim Raaben.