4 medailles op de Coupe de la Jeunesse

Castrelo de Miño (SPA) was het toneel van de Coupe de la Jeunesse 2022. De Belgische delegatie vertrok op woensdag 3 augustus richting de Spaanse wateren om op zaterdag 6 en zondag 7 augustus hun wedstrijden te roeien.

Dag 1: Dubbel brons

Zaterdag begon onze Belgische jeugd met volle overtuiging aan hun Jeugdcup in Spanje. Op deze eerste dag kwamen 4 teams aan de start:

• JM2- (Aldo Van Hese – Thibe Vandermeulen)
  • JM2x (Karel Debruyne – Jules Vanoverschelde)
  • JM4x (Lukas Depla – Neal Laureyns – Emile Bertoe Dewachter – Juul Persyn)
  • JW8+ (Lore Helsen – Erin Neus – Chloe Maes – Cato Vanheste – Marit Janssens – Sofie Dekoninck-Denys – Astrid Francken – Louise Gyssels – Stuurman: Wout Degrande)

De 3 jongensploegen plaatsten zich in hun heat zonder problemen voor de A-finale die net na de middag plaatsvond. In hun A-finale roeiden de 2-, 2x en 4x respectievelijk naar een 6de plaats, 3de plaats (brons) en 6de plaats.

Onze dames-boot overtuigde in hun finale meteen en roeiden naar een bronzen medaille!

De andere meegereisden (JW1x, JW2x, JW4x, JM8x en JW1x reserve) kwamen pas op zondag aan de bak en mochten vandaag luidkeels supporteren.

Dag 2: Zilver, zilver en brons

Ook deze zondag bleek een hele productieve dag te worden voor onze Belgische roeiers en roeisters!

In de ochtend mocht de JW1x met Lore Helsen de spits afbijten. In haar heat finishte zij knap als eerste en mocht zich daardoor opnieuw tonen in de A-finale.
In die finale waren Italië en Groot-Brittanië net te sterk, maar Lore eindigt dit tornooi met een mooie bronzen medaille.

Kort na Lore kwamen Erin Neus en Chloe Maes in hun JW2x aan de start. In een hele spannende heat misten zij op een haar na de top 3 en werden zo doorverwezen naar de B-finale. Het verschil tussen de Belgen en de winnaar van de heat was minder dan 1 seconde (!).
In hun B-finale toonden de dames dat zij in de A-finale thuishoorden en wonnen die met 4 seconden voorsprong.

Nadien was het de beurt aan de JW4x met Cato Vanheste, Marit Janssens, Sofie Dekoninck-Denys en Astrid Francken. De 4 dames roeiden in hun heat knap als eerste over de finish. In hun A-finale kort na de middag kwamen ze net krachten te kort om aanspraak te maken op de top-3. Ze eindigen het tornooi als 4e, nét geen medaille dus.

Na de 3 damesploegen kwamen de jongens van de JM8x aan de start. Zij kwamen in hun heat foto-finish-gewijs over de meet. Met een haar verschil eindigen zij net na Groot-Brittanië. De A-finale was het gevolg. In die finale botsten zij opnieuw op de ploeg uit GBR. Ook deze keer konden zij hen niet voor blijven en eindigden daarmee op een hele mooie tweede plaats en mogen hun zilveren medaille thuis laten zien!
Proficiat boys! (Lukas Depla – Dean Laureyns – Emile Bertoe Dewachter – Juul Persyn – Karel Debruyne – Jules Vanoverschelde – Aldo Van Hese – Thibe Vandermeulen – Stuurman: Wout Degrande)

Tot slot kwam ook Louise Gyssels nog aan de bak in de JW1x reserve. In haar A-finale moest zij haar meerdere erkennen in een roeister uit GBR. Louise hield gedurende de hele race de tweede positie en kon die behouden tot de finish. Ook zij kwam dus op het podium terecht. Proficiat Louise!

De jeugdcup in het zonnige Spanje was erg productief. We sluiten het tornooi af met: