HOE WORD IK TOPSPORTER?

De Vlaamse Roeiliga is een unisportfederatie met een beperkte kern topatleten, die er meestal in slaagt om hoog te scoren op Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen.

De Vlaamse Roeiliga zorgt voor de ondersteuning en begeleiding van de topatleten. De getalenteerde competitieroeiers worden in hun respectievelijke clubs voorbereid op topsportprestaties. Indien zij voldoen aan hun criteria worden zij opgenomen in het selectieprogramma onder leiding van de technisch directeur, headcoach en topsportcoaches.

Het topsportbeleid van de Vlaamse Roeiliga wordt uitgestippeld in de topsportcommissie. Deze commissie bepaalt o.a. het Vlaamse Topsportbeleid, evalueert de resultaten van de Vlaamse lijstroeiers, ondersteunt hen en bespreekt de labotests en medische analyses.

Pim Raaben is technisch directeur en Axel Müller headcoach. Zij stellen hun expertise en ervaring ter beschikking van het Belgische roeien, maken de jaarplanning en de trainingsschema’s op en structureren het Belgische toproeien dit alles in samenspraak met Prof. Jan Boone en Prof. Jan Bourgois (Universiteit Gent). Daarnaast coördineren zij de binnen- en buitenlandse stages en wedstrijden en zijn zij mede-verantwoordelijk voor de opmaak van de selecties. Pim Raaben en Axel Müller creëren een cultuur van topniveau en een ware winnaarsmentaliteit waarbij enkel de harde werkers mee opgenomen worden in de groep.

JAARPLANNEN

Per groep is een jaarplan opgemaakt. De plannen zijn de opbouw doorheen het roeiseizoen om tot topprestaties op de wereldkampioenschappen te komen. Het zijn de richtlijnen volgens hoe de toproeiers het seizoen zullen doen. De uitvoering van deze plannen is echter ook afhankelijk van praktische implementatie, budgetten, eventuele wijzigingen in prioriteiten.

SELECTIEPROCEDURE

De atleten die deel (willen) uitmaken van het nationaal team en het land op de verschillende competities zullen verdedigen, moeten zich ertoe engageren om de huidige vooropgestelde planning volledig te respecteren, los van de club- en/of andere belangen.

Er zal rekening gehouden worden met het volledige parcours en alle stappen van het selectietraject bij de beslissing of een atleet al dan niet geselecteerd wordt. Elke roeier die een internationale selectie wil afdwingen, moet verplicht een aantal selectietesten afleggen en wedstrijden doen. De voor-selectie voor de internationale regatta’s (Wereldbekers, EK, WK) zal na de time trials  gemaakt worden en bevestigd worden tijdens de daaropvolgende internationale regatta’s.

Het selectieproces voor 2023 is vastgelegd door de topsportcommissie. Het bestaat enerzijds uit de High performance omkadering en anderzijds uit het Selectie proces 2022-23. Beide documenten zijn met elkaar verbonden en staan hieronder vermeld. Verder staat vermeld de selectie tijden die voor WK / EK en Coupe worden gehanteerd. De engagements verklaring is nog in opmaak en kan na 1 Nov 2022 ingevuld worden.

CARRIÈREBEGELEIDING SPORT VLAANDEREN

Topsport inpassen in je dagelijkse leven is niet eenvoudig. Wie zijn topsportcarrière combineert met studies of een gewone job, weet ongetwijfeld waarover we het hebben. Bovendien duurt een topsportcarrière doorgaans maar enkele jaren. De sporter doet er daarom goed aan om vroeg in zijn/haar sportloopbaan over zijn/haar toekomst na te denken: “Wat na de sportcarrière?”

Voor meer informatie rond carrièrebegeleiding kan je terecht op volgende webpagina’s:

EEN VRAAG OVER TOPSPORT?

Heb je een vraag over onze Topsportwerking? Ben je op zoek naar iets specifiek? Vraag het ons hier en wij helpen je graag verder.

Voor meer top-info kan u ook rechtstreeks contact opnemen met
Celine Pieters (celine.pieters@vlaamse-roeiliga.be)
Pim Raaben (pim.raaben@vlaamse-roeiliga.be)

Exceptional Writing Services for All Academic Levels Always Quality Work at an Affordable Price Quality Writing Services Offering Affordable Prices Order Cheap Essay Online Where Can I Buy Essays Online