HOE WORD IK TOPSPORTER?

De Vlaamse Roeiliga is een unisportfederatie met een beperkte kern topatleten, die er meestal in slaagt om hoog te scoren op Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen.

De Vlaamse Roeiliga zorgt voor de ondersteuning en begeleiding van de topatleten. De getalenteerde competitieroeiers worden in hun respectievelijke clubs voorbereid op topsportprestaties. Indien zij voldoen aan hun criteria worden zij opgenomen in het selectieprogramma onder leiding van de technisch directeur, een headcoach en de topsportcoaches.

Het topsportbeleid van de Vlaamse Roeiliga wordt uitgestippeld in de topsportcommissie. Deze commissie bepaalt o.a. het Vlaamse Topsportbeleid, evalueert de resultaten van de Vlaamse lijstroeiers, ondersteunt hen en bespreekt de labotests en medische analyses.

Pim Raaben is technisch directeur en Axel Müller headcoach. Zij stellen hun expertise en ervaring ter beschikking van het Belgische roeien, maken de jaarplanning en de trainingsschema’s op en structureren het Belgische toproeien dit alles in samenspraak met Prof. Jan Boone en Prof. Jan Bourgois (Universiteit Gent). Daarnaast coördineren zij de binnen- en buitenlandse stages en wedstrijden en zijn zij mede-verantwoordelijk voor de opmaak van de selecties. Pim Raaben en Axel Müller creëren een cultuur van topniveau en een ware winnaarsmentaliteit waarbij enkel de harde werkers mee opgenomen worden in de groep.

SELECTIEPROCEDURE

De atleten die deel (willen) uitmaken van het nationaal team en het land op de verschillende competities zullen verdedigen, moeten zich ertoe engageren om de huidige vooropgestelde planning volledig te respecteren, los van de club- en/of andere belangen.

Er zal rekening gehouden worden met het volledige parcours en alle stappen van het selectietraject bij de beslissing of een atleet al dan niet geselecteerd wordt. Elke roeier die een internationale selectie wil afdwingen, moet verplicht een aantal selectietesten afleggen. De voor-selectie voor de internationale regatta’s (Wereldbekers, EK, WK) zal na de time trials gemaakt worden en bevestigd worden tijdens de daaropvolgende internationale regatta’s.

Het evaluatie- en selectietraject voor 2022 werd vastgelegd door de topsportcommissie.

CARRIÈREBEGELEIDING SPORT VLAANDEREN

Topsport inpassen in je dagelijkse leven is niet eenvoudig. Wie zijn topsportcarrière combineert met studies of een gewone job, weet ongetwijfeld waarover we het hebben. Bovendien duurt een topsportcarrière doorgaans maar enkele jaren. De sporter doet er daarom goed aan om vroeg in zijn/haar sportloopbaan over zijn/haar toekomst na te denken: “Wat na de sportcarrière?”

Voor meer informatie rond carrièrebegeleiding kan je terecht op volgende webpagina’s:

EEN VRAAG OVER TOPSPORT?

Heb je een vraag over onze Topsportwerking? Ben je op zoek naar iets specifiek? Vraag het ons hier en wij helpen je graag verder.

Voor meer top-info kan u ook rechtstreeks contact opnemen met
Celine Pieters (celine.pieters@vlaamse-roeiliga.be)
Pim Raaben (pim.raaben@vlaamse-roeiliga.be)