Tweemaal brons voor Belgische roeiers op WK voor beloften

Met twee bronzen medailles op het wereldkampioenschap U23 in St. Catherines (Canada) heeft het Belgisch roeien mooie toekomstperspectieven. Mazarine Guilbert (22) en Aaron Andries (21), allebei aangesloten bij de Gentse Roei- en Sportvereniging, bezorgden ons land een bronzen medaille in de vrouwen- en in de mannenskiff.

De Belgian Sharks zakten met een relatief kleine delegatie af naar het wereldkampioenschap in het Canadese Saint-Catherines. Geen Tim Brys en ook geen Vyvey–Van Zandweghe die, zo kort na de Olympische Spelen, de verre verplaatsing niet maakten. Net vanwege die Olympische Spelen en de overvolle roeikalender werd in Canada geroeid om zowel de titels bij de senioren (voor de niet-Olympische nummers), de U23 als de junioren.

Aaron Andries

De Belgische delegatie bestond uit Gentenaars Mazarine Guilbert (skiff vrouwen U23), Aaron Andries (skiff mannen U23), Oostendenaar Marlon Colpaert (skiff mannen lichtgewicht) en Bruggeling Lukas Depla (skiff junioren).
De roeifederatie koos dus duidelijk voor kwaliteit boven kwantiteit. Dat werd vrijdag bewezen door Aaron Andries en Mazarine Guilbert die het brons veroverden in de skiff voor beloften. Andries strandde na 2000 meter op minder dan 3 seconden van de Duitse winnaar Timo Strache en op minder dan een seconde van de Zweed Erik Kallström.
Aaron Andries heeft op zijn 21ste al een indrukwekkend palmares bijeen geroeid. In 2021 won hij zilver op het WK voor junioren. In 2022 kroonde hij zich samen met Tristan Vandenbussche tot Europees en wereldkampioen bij de beloften in de dubbeltwee. Eerder dit jaar slaagde dit duo er net niet in om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Daarop stapte Andries terug over naar de skiff met deze bronzen medaille als resultaat.

Mazarine Guilbert

Mazarine Guilbert streed lange tijd mee voor het zilver in Canada. De Duitse Alexandra Foester stak er met kop en schouders bovenuit in de vrouwenskiff en won met 3 seconden voorsprong op de Zwitserse Aurelia-Maxima Janzen. Twee seconden later roeide Guilbert naar brons.

Mazarine Guilbert zet nog maar sinds dit jaar alles op het roeien. In mei tijdens de Olympische kwalificatieregatta in het Zwitserse Luzern won ze de B-finale en werd ze zevende. Met haar derde plaats op het WK voor beloften in Canada bewijst Guilbert nogmaals haar potentieel.

Colpaert en Depla

Marlon Colpaert (24) eindigde als vierde in zijn halve finale bij de senioren in de skiff lichtgewicht. Hij roeit op zondag aan de B-finale voor de plaatsen 7 tot 12. Colpaert werd eerder dit jaar nochtans tweede op het Europees kampioenschap en kwam dus met ambitie aan de start. Na een lang seizoen, waarin hij reserve was voor de Olympische dubbeltwee lichtgewicht, lukte het net niet voor Colpaert om de finale te halen.
Junior Lukas Depla uit Brugge roeit zaterdag zijn halve finale. Ook dit 17-jarig talent maakt dus nog kans op een finaleplaats. .

De mooie resultaten in Saint-Catherines zijn het bewijs dat er ook in de breedte goed werk geleverd wordt bij de roeifederatie. Met nog vier jaar te gaan tot de volgende Olympische Spelen lijkt de toekomst voor het Belgisch roeien verzekerd.

Exceptional Writing Services for All Academic Levels Always Quality Work at an Affordable Price Quality Writing Services Offering Affordable Prices Order Cheap Essay Online Where Can I Buy Essays Online