Voor roeiers
 
Studentenroeien
Kalender

Op 14/05 gaat in de Blaarmeersen in Gent een Interclub door. Een tweede manche van de laagdrempelige kalender roei-ontmoetingen. Deze keer organiseren we een Beach Sprint roeiwedstrijd.

Een laagdrempelige roeiwedstrijd in Volans boten met beach sprint start en aankomst. Na een loopinspanning op land/zand, moet er een slalom op het water geroeid worden. De aankomst ligt opnieuw op het strand, dus moet er nog aangemeerd en gelopen worden op het einde. Spectaculaire wedstrijden verzekerd.
Deze wedstrijd staat open voor alle roeiers die deze nieuwe variant van het roeien willen leren kennen en in licht competitieve variant wensen uit te proberen. Een proeftuin voor de mogelijks nieuwe Olympische variant van het roeien.

Inschrijvingen via brand_breyne@vlaamse-roeiliga.be.

Hier de eventpagina op facebook.

(foto stad Gent)

UPDATE: Door het Coronavirus wordt het BK Studentenroeien in Gent op 22/04 afgelast. We blijven binnen en hopen op een spoedige normalisering van de ganse situatie. Sterkte aan iedereen!

Ism Studentensport Vlaanderen organiseert de Vlaamse Roeiliga en Studentenroeien Gent het BK studentenroeien op de watersportbaan op 22/04/2020.
Er zijn 2 wedstrijden in 4 banen over 500m. In éénmans Volans boten en in C4 boten.
Alle sportievelingen die zowel studeren als roeien kunnen zich inschrijven. Inschrijven is gratis. Inschrijven via brand.breyne@vlaamse-roeiliga.be.

Hier de eventpagina op facebook.

(foto Jo De Rammelaere)

UPDATE: Door het Coronavirus gaat de eerste interclub roeiwedstrijd in Schulensmeer niet door. We bekijken of we een andere datum vinden.

 

Op zaterdag 4 april krijgen we een heuse primeur: een eerste roeiwedstrijd op het Schulensmeer!

Een laagdrempelige interclub wedstrijd in éénmans Volans boten. De wedstrijd bestaat uit 2 onderdelen: een lijnwedstrijd over 500m en een slalom parcours met beach sprint start. Deelnameprijs €2.

De lijn wedstrijd start om 10u45, daarna volgt de slalom wedstrijd met beach start. De lijnwedstijd gaat over 500m, per 3 boten. Het slalomparcours is 1 VS 1.

Inschrijven kan hier. Inschrijving is definitief na betaling van het inschrijvingsgeld op het rekeningnummer van Schulensmeer:BE73 0910 1259 3760 .

Kijk ook op de eventpagina van de wedstrijd op facebook.

Iedereen is welkom! Studenten, oud-studenten, senioren, jeugd… Iedereen die kan roeien mag zich inschrijven. Botentransport wordt verzorgd door de organisatie.

Hier meer info over roeien bij Roeiclub Schulensmeer. 

Woensdag 4/03 ging in Leuven het Vlaams Kampioenschap Indoor Studentenroeien door, een onderdeel van de finales van Studentensport Vlaanderen. In de grote zaal, voor de prijsuitreiking - en bijhorende spots en lichten - namen 24 studenten deel aan de finales. UGent, KU Leuven en Thomas More stonden paraat. 

Bij de dames kwam de kwaliteit vanuit Gent. Positie 1 & 2 vonden we bij de studentenroeiers van UGent, met een derde plaats voor KU Leuven. Bij de heren een verassing: Brent De Bleser leek op weg om zijn titel van vorig jaar te verlengen, maar werd op de valreep verslagen door Samuel Peeters, een volleyballer van Thomas More. Staat hier een nieuwe Ward Lemmelijn op? We bieden hem alleszins een initiatie op het water aan. 

Een erg leuke en intensieve vooravond met onderstaande medaillewinnaars over 500m: 

Dames

1 Aline Tant UGent 1:48,4
2 Jo Dezutter UGent 1:52,5
3 Leen Muyshondt KU Leuven 1:57,7

Heren

1 Samuel Peeters Thomas More 1:25,3
2 Brent De Bleser KU Leuven 1:25,9
3 Cedric Rosseel UGent 1:34,2

Kijk op onze facebookpagina voor het sfeerverslag. 

Klik hier voor de volledige uitslag. 

Op de Vlaamse finaledag van Studentensport Vlaanderen op 4/03/2020 gaat ook het Vlaams Kampioenschap indoor studentenroeien door op de sportcampus in Leuven (gebouw De Nayer). Tussen 17.30 - 19.30 kunnen tijden geroeid worden over 1000m. Inschrijven kan ter plaatse. Om 19u30 gaat de finale door tussen dames en heren, om uiteindelijk de Vlaamse kampioenen te huldigen op de prijsuitreiking achteraf.

Vanuit Gent wordt om 16u transport voorzien heen en terug, met beperkte plaatsen. 

Op de Hasselt Studenten Regatta op woensdag 8/05 roeide PXL Roeiteam net zoals de voorbije jaren naar de overwinning in de 8riem. Het won de wedstrijd op het Albertkanaal onder de tuikabelbrug voor het UHasselt Roeiteam en UC Leuven Limburg. Proficiat voor opnieuw een prachtige overwinning!

In skiff was de overwinning in Hasselt voor Ward Lemmelijn van PXL Hogeschool, die won voor Ruben D'Haen van UHasselt en Joris Giel van UCLL.
Bij de dubbels kon UC Leuven-Limburg Roeiteam de overwinning meenemen voor PXL Roeiteam en Roeiteam UHasselt.
Proficiat aan alle roeiers en het was weer een prachtig feestje achteraf!

In Leuven werden op woensdag 27/02 de finales gehouden van de verschillende interuniversitaire competities. Ook het roeien was aanwezig met het indoor roeien op de ergometer. Uit verschillende regio's kwamen roeiers naar Leuven, en ook lokale studenten waren gemotiveerd om deel te nemen. Gedurende de dag konden er tijden geroeid worden, om te kunnen deel te nemen aan de finale op 19u. De finalisten en winnaars van de finale waren: 

 

 

Dames

 1. Maxine Vos               UHasselt             3:42,3
 2. Christel Lambrechts   UHasselt             3:45,1
 3. Louise Soen              PXL Hogeschool   3:53,1
 4. Julie Meyers              PXL Hogeschool   3:54,0

Heren

 1. Brent De Bleser        KU Leuven            3:04,7
 2. Tom Franssens         KU Leuven            3:08,5
 3. Lucas Hendrix           UHasselt              3:14,3
 4. Martijn Weustenraad UHasselt               3:18,1

We bedanken ook de roeiers die de finales net niet haalden, maar wel de verplaatsing naar Leuven konden maken. Het was een erg leuke competitie met veel ambiance. Bedankt voor jullie sportiviteit en enthousiasme. 

De foto's en filmpjes van de wedstrijd vind je op onze facebookpagina. 

Ward Lemmelijn, roeier en student aan de PXL Hogeschool, heeft in Kopenhagen het EK Indoor Rowing U23 gewonnen. Hij deed dit in een tijd van 5:51,7. Hij heeft hierbij het Belgische record verbroken. 

Ward roeit sinds 2 jaar bij de Hasseltse PXL Hogeschool, en kreeg pas 2 jaar geleden de roeimicrobe te pakken. Daarvoor voetbalde Ward op nationaal niveau en deed hij fitness. Sinds vorig academiejaar legt hij zich volledig toe op het roeien, en vooral bij het ergometerroeien blijkt hij een natuurtalent. Hij behaalde reeds mooie resultaten op het vorige EK, en ook bij nationale ergometerwedstrijden roeide hij heel snelle tijden en ereplaatsen bij elkaar. Ward piekte naar dit EK, en graaide met brio het goud mee naar huis. Ward zal zich ook meer toeleggen op de watertrainingen, om persoonlijk en met het team opnieuw te pieken naar de Hasselt Student Regatta op het einde van het academiejaar. 

Proficiat Ward voor deze prachtige prestatie!

De Vlaamse Roeiliga organiseert op zaterdag 7 juli 2018 in Sport Vlaanderen Willebroek de recreatieve Zomerregatta. Aan deze wedstrijd over 4 km met keerpunt kunnen recreatieve en studenten ploegen deelnemen in 2X, 2-, C2, C3, 4X, C4 én 8+ vanaf 17 jaar. Volgens boottype, gemiddelde leeftijd en geslacht worden handicaps opgelegd. Start is om 11u. Dit treffen is de nieuwe recreatieve regatta, met eenzelfde parcours, maar een breder doelpubliek. Alle roeiers die laagdrempelig een wedstrijd wensen te roeien op het prachtige water van Hazewinkel zijn van harte welkom.

Na de wedstrijd is er prijsuitreiking tijdens de barbecue. Deze wedstrijd verenigt recreatieve groepen en studenten in 1 leuke wedstrijd. Ze breekt geen wereldrecords in tijden, wel in roeiplezier!

Deelname wedstrijd €10, Deelname wedstrijd + BBQ: €35.

Inschrijven via brand.breyne@vlaamse-roeiliga. 

Voorprogramma vind je hier - Hierbij de affiche

Met een prachtige voorjaarszon namen de 3 Hasseltse hoger onderwijsinstellingen opnieuw de riemen tegen elkaar op.

Zowel Universiteit Hasselt Als UC Leuven Limburg vastberaden om de hegemonie van PXL Hogeschool te doorbreken. Zij hadden de 2 vorige jaren zowel de skiff, de dubbel als de achtriem wedstijd naar zich toe getrokken.

Vier studententeams verzamelden aan de watersportbaan in Gent in 8riem om te strijden voor de titel van beste studententeam van Vlaanderen. PXL Hogeschool uit Hasselt, combo UGent/ Artevelde Hogeschool/ KU Leuven, combo UGent/ HoGent en de combo UGent/ Odysee Hogeschool/ Oxford Brookes. Last minute was er nog een afzegging voor de C4 competitie, waardoor de moedige nieuwe studentenroeiers uit Kortrijk en Brugge (HoWest) een extra training hielden. Een eerste studentenroei activiteit van HoWest in mineur, maar zeker niet de laatste.

Enkel UG/Od/Ox had niet de 4-4 verhouding mannen/vrouwen in de boot, waardoor ze met een handicap van 2,5 seconden aan de start kwamen. Deze konden ze de eerste 2 wedstrijden niet ophalen, de andere Gentse boten waren toen sterker. Ze haalden wel de overwinning binnen tegen de PXL. UG/HG en UG/Art/KUL wonnen ook hun wedstrijd tegen PXL, en in hun onderling duel trok UG/HG de overwinning naar zich toe.

Voor de finale mocht UG/HG als eerst de baan kiezen, wegens het meeste overwinningen in de poulefase. Ondanks nog een kleine kans op winst, vertrok het team UG/Od/Ox te vroeg voor de finale en werd zo gediskwalificeerd. De verdere verhoudingen werden in acht genomen met een overwinning voor UH/HG, voor UG/Art/KUL en PXL. Zo was dan ook het podium, waar UG/Od/Ox PXL vergezelde op een gedeelde derde plaats.

Proficiat aan het team UG/HG voor hun overwinning: Chloe Zülke, Ilse Vandenhouweele, Valerie Foqué, Zoë Casteels, Karel De Rammelaere, Lukas Deknock, Wouter Van Cauwenberghe, Zeno Faes en stuurvrouw Sophie De Bock. Veel zon en prachtig weer op deze gezellige studententikoze wedstrijd. Hopelijk volgend jaar opnieuw een sterke bezetting in de 8+ en een meer uitgebreide C4 competitie.

Bedankt ook aan onze partners Red Bull, provincie Oost-Vlaanderen en Stad Gent. Alle foto's vinden jullie terug op de facebookpagina van de VRL. 

Klik hier voor de uitslag. 

Sinds de nieuwe beleidsperiode 2017 - 2020 is het thema studentenroeien als beleidsfocus Laagdrempelig Sporten opgenomen in het beleidsplan van de Vlaamse Roeiliga binnen Sport Vlaanderen. Extra aandacht, energie en budget wordt hieraan besteed. 

Met dit project wenst de Vlaamse Roeiliga de specifieke doelgroep studenten aan te spreken en het bestaande imago als sport uit te spelen om het ledenaantal te doen stijgen. De achterliggende redenen, motieven, samenwerkingen en planning worden hieronder verder uitgelegd, maar in concreto kunnen de doelstellingen van de liga binnen deze beleidsfocus als volgt geformuleerd worden:

 • De Vlaamse Roeiliga wil zoveel mogelijk studenten de mogelijkheid geven om te leren roeien via een laagdrempelig lidmaatschap.
 • De Vlaamse Roeiliga organiseert een studentenregatta als apotheose van het academiejaar, als initiatiemoment voor nieuwe studenten, als promotie voor de studentenwerking en als promotie voor het roeien in het algemeen.
 • De Vlaamse Roeiliga wenst door het studentenroeien nieuwe leden aan te trekken in de roeiclubs die levenslang roeien, op gelijk welk niveau.

We zien de laatste jaren opnieuw een goede start van het studentenroeien, maar behoeden ons voor de toekomst. Door intensief samenwerken met alle partners willen we deze initiatieven verduurzamen. 

Er werd vanuit de subsidiërnde overheid een apart budget voorzien die exclusief wordt gebruikt voor volgende doeleinden: 

 • De ondersteuning van gediplomeerde studentenroei trainers.
 • De aankoop van (initiatie) roeimateriaal. 
 • De organisatie en ondersteuning van studentenroei activiteiten. 

Binnen dit budget werden reeds 6 Volans boten aangeschaft, die over de verschillende groepen studentenroeiers in Hasselt, Gent en Antwerpen verdeeld worden. In het verdere verloop van de beleidsperiode 2017 - 2020 zijn aanvullingen zoals dergelijke nog mogelijk. Klik op 'Lees meer' voor de uitgeschreven doelstellingen binnen deze beleidsfocus. 


In de verschillende regio's en hoger onderwijsinstellingen worden opnieuw plannen gemaakt om volgend academiejaar 2017 - 2018 te leren roeien. Alle studenten die graag wensen deel te nemen aan het studentenroeien kijken best uit naar de verschillende mogelijkheden. Een overzicht per regio om in te schrijven bij 'Lees meer'. 

Het nieuwe academiejaar start met de International Student Regatta: de apotheose van het voorbije, en meteen ook als promotiemoment voor het nieuwe academiejaar studentenroeien. De wedstrijd gaat door aan de watersportbaan in Gent.  

1/07/2017 Start inschrijvingen studentenroeien Hasselt
1/07/2017 Start inschrijvingen studentenroeien Gent
1/07/2017 Start inschrijvingen studentenroeien Antwerpen
25/09/2017 Start academiejaar
11/10/2017 Infodag ingeschreven studenten Gent
18/10/2017 International Student Regatta (Gent) 
29/10/2017 ALMA Rowing Race Luik
3/12/2017 SNUB Universiteitsregatta
13/02/2018 Start 2e semester
14/02/2018 GVSK studenten ergometerkampioenschap Gent
19/04/2018 Roeitocht centrum Gent - Uitwisseling Antwerpen/Hasselt?
??/04/2018 Open Hasselt International Student Regatta
18/05/2018 Hasselt Student Regatta
30/06/2018 Recreatieve Regatta VRL

Op zondag 30 april ging in Hasselt de International Student Regatta door. Dit is een nieuwe uitbreiding van hun jaarlijkse pre-regatta en staat nu open voor alle studententeams. De wedstrijd was over 500m in mixed 8+ boten. Naast de wedstrijd zelf waren er tal van nevenactiviteiten, met studenten DJ’s en gratis drank. 
Door een laag inschrijvingsaantal werd het opnieuw een Hasselts onderonsje om de plaatsen voor de regatta van 11/05 vast te leggen.

De overwinning was voor Universiteit Hasselt. Het mocht als eerste een baan kiezen voor de uiteindelijke regatta en nam baan 1, de kant van Hasselt. PXL Hogeschool werd 2e en UCLL 3e. PXL koos baan 3 en UCL kreeg uiteindelijk de middelste baan. Op woensdag 11 mei 2017 volgt de echte Hasselt Student Regatta, waarvoor iedereen op scherp staat. Het regattadorp bevindt zich naar goede gewoonte op de Tuikabelbrug. 

Voor de 2e keer ging op 22/03/2017 aan in de GUSB aan de watersportbaan in Gent het Groot Vlaams Studenten Kampioenschap Ergometerroeien door. Dit was een onderdeel van het GVSK, georganiseerd door Studentensport Vlaanderen, waarbij alle finales van de verschillende sporten tussen hogescholen en universiteiten bekampt worden. Op deze dag is het een bedrijvigheid van jewelste in en rond de sportfaciliteiten van de Gentse hoger onderwijsinstellingen, studenten uit gans Vlaanderen komen er om voor hun sport en school medailles en bekers te winnen.

In de pingpongzaal van de GUSB gingen tijdens de middag de voorrondes door. Naast enkele roeiers namen ook niet-roeiers aan de wedstrijd deel. Met wisselend succes. Ondanks een stijgende kwaliteit van de roeiers, en roeiers uit gans Vlaanderen: Gent, Brugge, Antwerpen en Limburg, was het totale aantal roeiers niet erg groot. Hopelijk krijgt deze studentikoze wedstrijd meer aandacht in het roei milieu en vinden de komende jaren meer studerende roeiers en roeiende studenten de weg naar het GVSK.

De 5 beste deelnemers mochten door naar de finale, waar het niveau erg hoog lag en het beste deed vermoeden. In een volle zaal met een laaiend enthousiast publiek namen eerst de dames en dan de heren het tegen elkaar op. In een uiterst spannende finale (op 300m van de meet lagen de eerste drie dames nog op 1m van elkaar) won Axelle Boels voor Universiteit Gent de finale over 1000m in 3:35:9, met 2 seconden voorsprong op de 2e. Bij de heren was de overwinning voor Ruben Claeys van Universiteit Gent iets meer afgetekend, hij legde de 1000m af in 3:02:3. Hieronder de verschillende resultaten.

Proficiat aan de organisatie van Studentensport Vlaanderen, alle deelnemers, finalisten en uiteraard de winnaars. Hopelijk motiveren ze meer mensen om volgend jaar ook deel te nemen. Alleen al de finale roeien voor een volle zaal joelende supporters zou voldoende moeten zijn. Alle foto’s en filmpjes op onze facebookpagina te vinden.

 

Dames

1.      Axelle Boels, Universiteit Gent                                   3:35:9

2.     Gwenaël De Leenheer, Universiteit Gent                     3:37:1

3.     Chloë Ruytinx, PXL Hogeschool                                  3:38:4

4.     Amber Van Lint, Arteveldehogeschool                         3:42:0

5.     Lise Marie Schroven, KU Leuven                                 4:21:4

Heren

1.      Ruben Claeys, Universiteit Gent                                 3:02:3

2.     Stef Van Petegem, PXL Hogeschool                             3:06:6

3.     Wesley Joris, PXL Hogeschool                                     3:10:1

4.     Kevin Cooremans, PXL Hogeschool                             3:17:8

5.     Wouter Van Cauwenberghe, Universiteit Gent              3:18:8

Beste student-en-roeier,

Het 2e semester van het academiejaar 2016 – 2017 zal weldra beginnen, en het is een ideaal moment om een overzicht te maken van wat nog komen gaat binnen het studentenroeien in Vlaanderen en daar buiten.

Specifiek voor studenten zijn er de volgende wedstrijden:

 • 4e Saurus International Regatta (Maastricht, NED)                              
  18/02/2017
 • 2e Groot Vlaams Studenten Kampioenschap Ergometerroeien (Gent)    
  22/03/2017
 • Ghent University International Student Regatta (Gent)                        
  07/04/2017
 • Hasselt Studenten Regatta (Hasselt)                                                  
  11/05/2017
 • 3e Vlaamse Roeiliga International Student Regatta                              
  XX/10/2017


Een woordje uitleg:

Het GVSK wordt door de studentensport federatie jaarlijks georganiseerd voor alle verschillende studentensporten in de GUSB in Gent. Dit jaar is het roeien voor de 2de keer van de partij: de wedstrijd tot Vlaams Studentenkampioen ergometerroeien. Vorig jaar was dit Frederick Tison van UGent/ Gentse RS. Meer info en inschrijvingen: klik hier.

De Universiteit Gent organiseert voor haar 200 jarig bestaan een internationale roeiwedstrijd. Op de vooravond van de regatta van de Gentse RS gaan in Gent de wedstrijden door in 4 en 8+. Meer info en inschrijvingen: klik hier.

Naast deze specifieke studentenwedstrijden zijn er uiteraard nog tal van andere competitiewedstrijden en recreatieve activiteiten open voor alle studenten, te beginnen met de Brugge Boat Race op 25 & 26/02/2017. Meer info over het studentenroeien krijg je via brand.breyne@vlaamse-roeiliga.be.

In Maastricht namen verschillende Belgische studententeams deel aan de studentenregatta van Saurus. De Belgische boten streden voor de titel in de categorie Mixte 8+. Uiteindelijk ging de overwinning naar de UHasselt 1. Deze gaf naast de Belgische teams UHasselt 2, PXL Roeiteam, UCLL roeiteam, StuRow Antwerp en RCAE ook een Nederlandse en Duitse boot het nakijken.
Proficiat en opnieuw een bewijs dat het studentenroeien in de lift zit.

In de verschillende regio’s is het studentenroeien opnieuw goed gestart.
Gent: een recordaantal deelnemers aan de trainingen en een eerste aanzet om overkoepelende groepsactiviteiten te organiseren. Antwerpen: Ook meer deelnemers aan de trainingen en het vormen van een hechte roeigroep.
Hasselt: Binnen de gevormde groepen wordt er getraind en testen uitgevoerd voor de selecties in november.

Inschrijven voor het studentenroeien in Antwerpen, of StuRow Antwerp, kan via sportsticker of via de UAplus pas. Dit gebeurt via de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen. Inschrijven kan tot 9 oktober. Er is geen roei ervaring vereist, enkel sportieve strakke kledij.

Op 29/09 gaat de Studay Antwerp door, waar ook een standje van het roeien op zal aanwezig zijn. De week nadien, op 9/10 gaat in Hazewinkel; Beenhouwersstraat 28 Willebroek, de eerste training en informatiemoment door. Trainingen doorheen het jaar gaan door in Hazewinkel of in Emblem; Bollaakdijk 2.

Het inschrijvingsgeld per student is €80 met Sportsticker, en dient voor de 2e training betaald te worden. Het roeiseizoen loopt van oktober tot begin mei. Tijdens de examenperiodes wordt er niet geroeid. Er dient een Sportsticker of UAplus pas van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen aangevraagd te worden. Meer info hierover via volgende link: klik hier

Het roeien in Antwerpen wordt aangeboden door de studentenroeivereniging StuRow Antwerp. Dit is een initiatief van roeiers uit 3 Antwerpse roeiverenigingen: de Open Antwerpse Roeivereniging, de Antwerpse Roeivereniging en de Trimm- en Roeiclub Toss 80 Hazewinkel. Trainingen gaan door op zondag, maar tijdens de week zijn er vaak ook andere sporttrainingen. Meer info van de studentenclub vind je hier

Inschrijven voor het studentenroeien in Gent kan via info@vlaamse-roeiliga.be. Er is geen roei ervaring vereist, enkel sportieve strakke kledij.

Op 28/09 gaat op het Sint-Pietersplein de Student Kick-Off door, waar ook een standje van het roeien op zal aanwezig zijn. De week nadien, op 5/10 gaat in het Huis van de Sport aan de watersportbaan een informatievergadering door waar alle ingeschreven studenten meer info krijgen, en de groepen roeiers verdeeld worden. De week nadien beginnen de trainingen op het water.

Het inschrijvingsgeld per student is €80, en dient voor de 2e training betaald te worden. Het roeiseizoen loopt van oktober tot eind april. Tijdens de examenperiodes wordt er niet geroeid. Er is telkens 1 roeitraining per week op dinsdag of donderdag en een maandelijkse bijeenkomst van alle Gentse studentenroeiers.

Er zijn 3 clubs in Gent waar het roeien wordt aangeboden. De Koninklijke Roeivereniging Sport Gent, de Gentse Roei- en Sportvereniging en de Vereniging Veteranen Roeiers. In totaal zijn er momenteel een 30- tal plaatsen.

 Vanaf het nieuwe academiejaar 2016 - 2017 begint opnieuw een nieuw jaar studentenroeien. Er zijn dit jaar opnieuw 3 centra waar dit mogelijk is: In Hasselt, in Gent en in Antwerpen. 3 centra waar begeleiders en trainers en organisatoren de mouwen opstropen om aan studenten het roeien aan te leren. Niet alleen aanleren, maar ook trainen naar verschillende sportieve uitdagingen doorheen het jaar. 

Donderdag namen 6 studententeams het tegen elkaar op voor de 2e editie van de studentenregatta. In mooi lenteweer kwamen de 6 teams aan de start. 3 tems van de Associatie UGent: een delegatie nieuwe studentenroeiers die dit jaar leerden roeien, een team waarbij het initiatief uit Club Gent kwam, en een team dat vanuit Sport Gent, in combo met KRB gevormd werd. Daarnaast was aanwezig een Antwerpse delegatie, met studenten uit de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen en met de Hogeschool PXL een Limburgse delegatie. Om af te sluiten een Frans team met studenten uit Parijse Hogescholen en Universiteiten. In een 1-poulesysteem roeide elke boot tegen elkaar, en uit die 1 - 6 stand werden 3 finales gevormd. Uiteindelijk roeiden UGent 2 en AUHA de C-Finale, UGent 2 en Perreux de B-finale en UGent 1 en PXL de A- finale. Uiteindelijk werden de plaatsen (totaaltijden) van de voorrondes gerespecteerd in de uitslagen van de finales. De boten moesten rekening houden met verschillende handicaps, die na de aankomst werden verrekend.

Gelieve hierbij de volledige uitslag te vinden.

Hieronder de resultaten van de International Student Regatta

1. AUGent 1

2. PXL Hogeschool

3. Société Nautique Du Perreux

4. AUGent 3

5. AUHA

6. AUGent 2

Proficiat en bedankt aan alle deelnemers. Foto's komen weldra op de facebookpagina van de VRL: www.facebook.com/vlaamseroeiliga .

Podium HerenMaandag 7/03 ging in het GUSB in Gent het Groot Vlaams Studenten Kampioenschap van Studentensport Vlaanderen door. Naast alle andere sportfinales stond voor het eerst ook het roeien op het programma. De vier beste tijden kwamen tijdens de prijsuitreiking, voor een publiek van ongeveer 250 man, samen om onder elkaar uit te maken wie de eerste kampioenen waren. Overwinningen voor een enthousiast en wild publiek waren voor Riet Kellers (KUL) en Frederick Tison (UGent).
Tim Brys van KRCG mocht achteraf de prijs van sportiefste Hogeschoolstudent in ontvangst nemen. Tim ontving de prijs als bewijs van een goede combinatie van studeren en topsport tijdens zijn ganse carrière aan de hogeschool. 

Alle foto's van het evenement vind je op onze facebookpagina: https://www.facebook.com/VlaamseRoeiliga.

Steun dit Crowdfunding project van Hasseltse roeiers:
Als sportieve studenten van de universiteit Hasselt en hogeschool PXL zitten we al enkele jaren in het roeiteam. In dit team wordt getraind naar 1 grote wedstrijd, namelijk de Hasseltse studenten regatta die jaarlijks plaats vind in mei.

Samen met de beste roeiers willen we graag nog een stapje verder gaan. Zo hebben we een oude, houten Empacher 4+ roeiboot aangekocht. Na een dikke week schuren en een week nieuwe lagen aanleggen is de romp weer klaar voor wedstrijden. Om onze boot vaar klaar te maken moeten we nog riggers, voetenbankjes, rolbankjes en riemen aankopen. Deze zijn redelijk prijzig dus zijn we opzoek naar investeerders hier een beetje willen bijspringen.

Meer info en mogelijkheden om te steunen: klik hier.

De Vlaamse Roeiliga investeert in extra wedstrijden voor studenten.
In samenwerking met de VSSF gaan op maandag 07/03/2016 in de GUSB aan de watersportbaan in Gent de eerste interuniversitaire ergometer-kampioenschappen door.

Inschrijven kan op de website van de Vlaamse Studentensportfederatie: klik hier.

Daarnaast zoeken we nog teams voor deelname aan de tweede editie van de studentenregatta op 21/04/2016.
Gemengde groepen studenten kunnen zich inschrijven via brand.breyne@vlaamse-roeiliga.be om
deel te nemen.

Na enkele vergaderingen en brainstormsessies is de kogel door de kerk. De Associatie van Universiteit en Hogescholen Antwerpen stappen mee in het studentenroeien project! Fedrik Degrauwe van The OAR, Arno Leurs van ARV, Katia Van Wesemael van TRT en Marc De Waele van RARC/KAWV zijn de initiatiefnemers die de Antwerpse studenten de mogelijkheid zullen bieden om te leren roeien. Een nieuwe en grote stap binnen het studentenroeien. Het opent de deuren om in de toekomst ook in Antwerpen een studentenregatta te organiseren, wie weet misschien in het Kattendijkdok.

Studentenroeien GRSHet studentenroeien is gestart in Vlaanderen. De geoliede organisatie in Hasselt schoot reeds vanaf oktober uit de startblokken, maar sinds 2 weken zijn nu ook de Gentse roeiers begonnen met hun initiaties en roeitrainingen. in de GRS en KRSG starten 24 studenten hun roei carrière. We wensen hen veel succes en plezier dit jaar.

We hopen dat we binnenkort ook de Antwerpse studenten mogen welkom heten in de roeifamilie. Binnenkort meer nieuws!

 

Zowel in Gent als in Antwerpen is men bezig om de   organisatie van het studentenroeien op poten te zetten. Op beide locaties worden er   samenwerkingsverbanden gelegd tussen de hoger onderwijsinstellingen en de lokale roeiclubs. De bedoeling is een studentenwerking met een aangepast abonnement te leren roeien binnen de schoot van de roeiclubs. Dit zorgt voor een verhoogde populariteit van het roeien, een instroom van leden en meer mogelijke deelnemers aan de Student Regatta in april volgend jaar.

Wie zich ook wenst in te zetten voor het studentenroeien geeft zich best op binnen zijn club, of neem contact met de VRL via brand.breyne@vlaamse-roeiliga.be.

Enkel door samenwerking kan het studentenroeien groeien.

 

Naar aanleiding van de eerste Vlaamse Studenten Regatta heeft Steven Baele van Bloemkoolproductions een promotiefilm gemaakt van het roeien in het algemeen en het studentenroeien in het bijzonder. Geniet via deze link mee van de sfeer tijdens deze unieke gebeurtenis: klik hier

De studentenregatta kwam ook in de media en naast de visibiliteit in De Gentenaar waren we ook te zien op AVS/Sport 40: klik hier.

Al dit moois gaat niet onopgemerkt voorbij. We willen alle roeiers nogmaals van harte bedanken om hier een sportief hoogtepunt van te maken.

Op 30/04/2015 organiseerde de Vlaamse Roeiliga in samenwerking met de Oost-Vlaamse Roeiliga (KRCG, KRSG, GRS, VVR) de 1e Vlaamse Studenten Regatta.

In mooi weer kwamen negen voltallige studententeams aan de start. In de poules waren er overwinningen voor HoGent-UGent, Laga uit Nederland en een samengestelde boot van Antwerpen, die samen de A-finale uitmaakten. In de B-finale namen de studenten van Vives-Odyssee-UGent, UGent en Artevelde-UGent het tegen elkaar op. De C-Finale werd geroeid door de studenten van PXL, UHasselt en UCLL. In een spannende finale won uiteindelijk de combinatie HoGent-UGent met volgende roeiers: De Witte M., Van Belleghem H., Besard M., Lambrechts J., Van Durme D., Avoux M., Artois F., Van de Vijver A. en cox: De Busscher E.

Een leuk initiatief dat volgend jaar hopelijk opnieuw herhaald wordt.  Bezoek ook de facebookpagina van de VRL voor meer foto’s!

Hierbij de volledige uitslag:

1

HoGent – UGent

2

DSRV Laga (Nederland)

3

UAntwerpen – Zeevaartschool – AP Hogeschool – KUL – VUB - KdGHs

4

Vives – Odyssee – UGent

5

UGent

6

Artevelde - UGent

7

Hogeschool PXL

8

UHasselt

9

UCL Limburg

De Vlaamse Roeiliga wenst, in samenwerking met de VSSF en haar samenstellende leden (onderwijsinstellingen) in Vlaanderen het studentenroeien nieuw leven in te blazen en zo terugkeren naar een verleden waarin het studentenroeien ook in onze regio meer aan bod kwam.

Het volstaat over de landsgrenzen heen te kijken naar het roeilandschap om vast te stellen dat Hogescholen en Universiteiten een prominente rol spelen in de promotie van de roeisport en uitoefening ervan door de studenten op manifeste wijze en op verschillende manieren ondersteunen. De roeisport wordt er terecht beschouwd als een te promoten gezonde en op teambuilding gerichte sport die de betrokken instellingen zowel nationaal als internationaal geregeld in de kijker brengt.   

In Hasselt bestaat het studentenroeien reeds vele jaren en is het duurzaam ingebed in de activiteiten van de verschillende onderwijsinstellingen. Er is een breed draagvlak en een professionele omkadering van het ganse gebeuren. De jaarlijkse studentenregatta kan als voorbeeld dienen voor wat de komende jaren op het gebied van de studentenroeisport mogelijk is. Het is onze doelstelling om het studentenroeien uit zijn Limburgs eiland te trekken en populair te maken over gans Vlaanderen. In het verleden waren er ook studentenroeien initiatieven in gans Vlaanderen en Brussel. Die traditie willen we opnieuw in ere herstellen.

Aan de start van het academiejaar 2014 – 2015 werd met verschillende onderwijsinstellingen contacten gelegd en onderhandeld over de start van een jaar studentenroeien. Zo ging de Associatie Universiteit Gent met zijn 4 onderwijsinstellingen met ons in zee en gaf het de mogelijkheid aan zijn studenten om te leren roeien. Waar de instellingen niet zelf over een roei-infrastructuur beschikken, kunnen de studenten leren roeien in de schoot van de bestaande clubs in functie van de aanwezige opvangcapaciteit,  afhankelijk van materiaal en trainers. In Gent wordt samen gewerkt met de VVR, waar de capaciteit van 30 studenten in een oogwenk was ingevuld. Het is duidelijk dat de maximale bereik van het studentenroeien in Gent nog niet is bereikt.

Er zijn ook positieve contacten met de onderwijsinstellingen en clubs in Brugge, Oostende, Kortrijk en Antwerpen. We staan met andere woorden aan de wieg van een mogelijks nieuwe traditie die het studentenleven en de roeiwereld de komende jaren zal inkleuren. 

Als apotheose op het einde van het academiejaar organiseert de Vlaamse Roeiliga een Vlaamse Studenten Regatta die ongetwijfeld de nodige media-aandacht zal oproepen en de promotie van de roeisport op een hoger niveau zal tillen. Alle studenten teams worden uitgenodigd in Gent om een eerste Vlaamse studentenkampioen roeien te kronen. 

In het kader van het studentenroeien zijn van het begin van het academiejaar 2014 – 2015 reeds 7 nieuwe clubs aangesloten bij de Vlaamse Roeiliga. We stellen ze even aan je voor.

Uit Limburg hebben we 3 hoger onderwijsinstellingen die een roeivereniging hebben opgericht die aangesloten is bij de Vlaamse Roeiliga. Deze studenten roeien op het Albertkanaal of op het Schulensmeer. Ieder jaar wordt er de Hasselt Student Regatta georganiseerd, die snel een grote belangstelling genoot van een breed publiek.

Er is de Universiteit Hasselt, wat voorheen het Limburgs Universitair Centrum heette. Het heeft 6 faculteiten op 2 campussen: Hasselt centrum en Diepenbeek. Er zijn ongeveer 3400 studenten ingeschreven.

Daarnaast heb je de hogeschool PXL, een zelfstandige hogeschool die ontstond door de fusie van de Provinciale Hogeschool Limburg en XIOS Hogeschool Limburg. In zijn drie vestigingen samen studeren ongeveer 6700 studenten.

De derde nieuwe roeivereniging uit Limburg is de Katholieke Hogeschool Limburg. Deze hogeschool is een onderdeel van de Associatie KU Leuven. In zijn campus in Diepenbeek zijn een 6000 studenten ingeschreven. 

Uit Gent zijn de onderwijsinstellingen van de Associatie Universiteit Gent lid geworden van de Vlaamse Roeiliga. In het verleden waren er reeds initiatieven voor studentenroeien binnen de scholen en de roeiclubs. Er was zelfs een eigen roeivereniging onder de studenten. Door een continue veranderende studentengemeenschap was het moeilijk hier continuïteit in te steken. Daarom dat de onderwijsinstellingen de verantwoordelijkheid hebben genomen om een eigen roeiverenging op te starten. De studenten roeien net als de burgerverenigingen in het Gentse vooral op de Watersportbaan.

In de eerste plaats is er de Universiteit Gent, vroeger de Rijksuniversiteit Gent. Er zijn in Gent 11 faculteiten waar een 37000 studenten huizen.

De Arteveldehogeschool is ook een hogeschool aangesloten aan de associatie. Ze ontstond in 2000 door de fusie met 4 Gentse katholieke hogescholen. Zij herbergt in totaal een 12000 studenten.

Daarnaast heb je nog de Hogeschool Gent. De vestigingen van de hogeschool liggen verspreid in Gent en voor een gedeelte in Aalst. Er studeren een kleine 13000  studenten.

Uiteindelijk heb je de Hogeschool West-Vlaanderen met zijn vestigingen in Brugge en Kortrijk. De hogeschool biedt 22 Bachelors aan en heeft een 5500 ingeschreven studenten.

Dit zijn de eerste 7 nieuwe studenten roeiverenigingen in Vlaanderen. Hopelijk krijgen deze in de toekomst het gezelschap van extra hogescholen en universiteiten. Jaar per jaar wensen we het studentenroeien kwalitatief en kwantitatief te verbeteren en ook de Vlaamse Studenten Regatta verder uit te bouwen tot een heuse publiekstrekker voor zowel roeiers als studenten.

© , website powered by Twizzit.com  & Arnold   |     Privacy & Disclaimer