BELGISCH KAMPIOENSCHAP BEACH SPRINT ROWING

2e editie (2022)

Op zondag 21 augustus organiseren de VRL en KRNSO het
Belgisch Kampioenschap Beach Sprint Rowing. 

Na een succesvolle eerste editie van de Ostend Beach
Sprint Cup wordt deze wedstrijd opnieuw georganiseerd,
en deze keer als Belgisch Kampioenschap!

Op deze wedstrijd zal ook een selectie gemaakt worden binnen de verschillende categorieën om deel te nemen aan het EK San Sebastian van 27 tot 30 oktober 2022.
Opgelet: deelname aan het EK is zelf te bekostigen.

CATEGORIEËN

Er kan deelgenomen worden in 2 categorieën:

  •  Mix C2x
  • U19 Mix C2x

Er dient ingeschreven te worden in clubcombinaties.
Er wordt een gouden, zilveren en bronzen medaille uitgereikt.

PROGRAMMA

De voorwedstrijden vinden in de voormiddag plaats. Na de middagpauze staan de kwartfinales, halve finales en finales op het programma.
Het exacte tijdsschema wordt bekendgemaakt na sluiting van inschrijving.
Er zal mogelijkheid zijn om op zaterdagavond te trainen op zee tussen 18u en 20u.

PROGRESSIESYSTEEM

Tijdens de voorwedstrijden wordt er gewerkt met een rechtstreeks knock-out systeem. In de namiddag gaan we verder met 8 ploegen in de kwartfinales, om zo naar de halve finales en een B- en A-finale toe te werken.

Schrijf je snel in via jouw club (in I-Row) en misschien word jij wel de eerste Belgisch Kampioen Beach Sprint Rowing!

GIVE IT A TRY !

Leer de kneepjes van het Beach Sprint roeien op het trainingsmoment op zee.

Op zondagnamiddag 31 juli 2022 vanaf 14u organiseert de Vlaamse Roeiliga een trainingsmoment Beach Sprint roeien op zee. Jullie zullen van Koen De Gezelle de kneepjes van het vak leren: hoe stap je snel in en uit je boot, hoe neem je best de golven, hoe draai je zo efficiënt mogelijk rond de boeien, …

Locatie: de training vindt plaats bij De Watersportclub De Windhaan (Zeedijk – De Haan , De Haan).

  • Boten en riemen worden ter beschikking gesteld
  • Dit trainingsmoment wordt gratis aangeboden door de Vlaamse Roeiliga

SCHRIJF JE IN !

ABOUT LAST YEAR...

HOE VERLOOPT
BEACH SPRINT ROWING?

Of je beachsprint nu solo doet, met twee of in een boot met vier roeiers en een stuurman, het opzet is altijd hetzelfde. De ‘runner’ start op het strand met een sprint van 50 meter naar de boot. Die boot wordt door de boothouders in het water gehouden. Eens de runner aan boord is, vertrekt de boot en slalomt de groep (of enkel de runner) 250 meter tussen boeien tot aan de laatste markeringsboei. Daar draait de boot voor een rechte sprint terug naar het strand. Aan land springt één lid van de bemanning uit de boot en sprint naar het strand om op de buzzer ‘af te klokken’. De snelste wint!

DIT ZEGGEN ONZE AMBASSADEURS

Patrick Rombaut

World Rowing Executive Committee Member

"Beach Sprint Rowing heeft Olympische toekomst vanaf 2028! Een compacte, spectaculaire en relatief eenvoudig te organiseren roeicompetitie op een resem diverse locaties, zowel aan zee, als in het binnenland."

Daniël Deweert

Voorzitter roeiclub Oostende

“Voor KRNSO is het een waar genoegen om, in samenwerking met de VRL en Ostend Sailing,
de eerste Beach Sprint Cup te kunnen inrichten.
Deze discipline, die op de OS van Los Angeles 2028 zal worden geïntroduceerd, kan een boost
betekenen voor al onze roeiverenigingen!”

Chantal Neirinckx

Verantwoordelijke Bestuur VRL Beach Sprint

“Where waves and sand collide, let's row side by side.
De Vlaamse Roeiliga verwelkomt je graag tijdens het eerste Beach Sprint Rowing-event in Vlaanderen.
Hartelijk dank aan KRNSO en Ostend Sailing die deze organisatie mee mogelijk maakten.”

Gwenda Stevens

Voorzitter Belgische Roeibond

“Voor het Belgisch roeien is het belangrijk om deze nieuwe activiteit binnen onze sport te promoten aangezien dit op International gebied ook volop zich aan het ontwikkelen is. Vandaar we heel blij zijn dat Oostende start met deze nieuwe discipline en hopelijk worden we de komende jaren hier ook heel sterk in!”

Koen Hollevoet

Ostend Sailing

“Ostend Sailing is zeer verheugd om de eerste internationale wedstrijd aan de Belgische kust van deze nieuwe roeidiscipline te kunnen mede-organiseren, samen met de KRNSO en de VRL.  Dit past volledig in onze warme samenwerking met de verschillende watersportclubs van Oostende en in onze sportieve ambities om binnenkort op Oosteroever te kunnen starten met de bouw van een nieuwe topsport infrastructuur voor branding- en watersporten.”

Bart Plasschaert

Schepen van Sport Oostende

“Het is helemaal anders dan gewoon roeien. Er is een dimensie die erbij komt. Normaal concentreer je je vooral op je slag en zit je op een baan die vlak water is. Hier heb je hoogtes en laagtes, stromingen, golven die soms wel of niet overslaan. Ik denk dat er veel meer behendigheid nodig is en de atleten de zee moeten leren kennen. We zouden in Oostende graag een basis opstarten zodat we in 2028 nog meer watersporters kunnen sturen, dat zou fantastisch zijn."

Stijn Smulders

Ex-Olympiër

"Geweldig om te doen en te volgen! De golven, wind en stroming maken het wat technischer en tactischer. Het was vooral een hele leuke en toffe ervaring"

An Haesebroeck

Ex-Olympiër

“Véél wind, véél golven en géén controle. Superleuk! 😀😀

Damien Van Durme

Van Durme Brothers

“Je moet kunnen lopen, efficiënt instappen, hard roeien, durven dansen op de golven en de boot continu bijsturen rond de boeien met een flinke dosis freestyle. Complementariteit binnen het team is van groot belang. Door verschillende skills te gebruiken ervaar je een enorm gevoel van vrijheid. Dit maakt de race zowel voor de roeier als voor de toeschouwer een pak attractiever. Het is heel fijn om dit na vele jaren competitie-roeien via de Vlaamse Roeiliga te ontdekken. Dit smaakt naar meer!”

Koen Degezelle

Voorzitter C-row

“Het feit dat je met extra zaken - zoals de branding - rekening moet houden, geeft net een extra cachet aan de roeisport. De sport biedt ook een enorm potentieel voor andere watersporters. Ze hebben het snel onder de knie omdat ze de zee goed kennen waardoor ze heel snel een positieve ervaring beleven.”

Emma Plasschaert

Olympisch Zeilster BEL

“Het geeft een volledig ander gevoel dan roeien op de watersportbaan. De roeisport met de zee combineren is een ongelooflijke ervaring. We zijn recht gebleven, maar het was vooral moeilijk om in een rechte lijn te roeien.”

Matt Wearn

Olympic Gold Sailing AUS

“It was super nice. It was nice being back on the water and it was a new experience to me and nice to do something different.
It’s very physical and technical at the same time. Obviously when there are big waves and there is some wind, it could be very tricky.
It’s a great sport!”

Ward Lemmelijn

“Omdat het maar een inspanning is van 3 min is en er veel meer onvoorspelbare factoren aanwezig zijn maakt het een spectaculair kijkstuk. Het is een sport voor complete atleten met veel kracht, iets waarbij mijn profiel aansluit. Ik focus me nu op de skiff, maar als alternatieve training is het zeker interessant en wie weet wat de toekomst brengt...”

Tristan Vandenbussche

Ik vond het leuk om eens wat anders te doen. Met het lopen en slalommen erbij, gepaard met moeilijke weersomstandigheden, zorgt dit voor meer "spektakel"