WAT STAAT ER OP ONZE PLANNING?

DATUM LOCATIE EVENT
8 december 2023
Huis van de Sport, Gent
Kick-off drink 50 jaar Vlaamse Roeiliga
Wekelijks op zondag
Online: Facebook, Instagram, Website
Social media post: VRL-geschiedenis
23 februari 2024
Pacificatiezaal Gent
Academische zitting

DOCUMENTATIE

Algemene presentatie
academische zitting

50 jaar VRL in 50 beelden
(Patrick Rombaut)

Federaties in het Vlaams sportlandschap
(Jeroen Scheerder)

DE VRL-GESCHIEDENIS IN BEELD

Elke week blikken we op zondag via onze sociale media kanalen (Facebook en Instagram) terug op één of meerdere interessante gebeurtenissen uit 50 jaar VRL-geschiedenis.
Een oplijsting van deze terugblikken kan u hieronder terugvinden. Klik op een jaartal om de social media post mét tekst te zien.

In 1999 bestaat de Vlaamse Roeiliga 25 jaar en dat wordt gevierd met een nieuwe cover van Roeiliga-nieuws!

Op het WK junioren in Plovdiv van 4 tot 8 augustus werd de toen 17-jarige Tim Maeyens onverwacht derde (6.34.30).  Tim Maeyens kwam dus huiswaarts met de bronzen medaille! Op de Nations Cup in Hamburg, het officieuze WK U23, werd Wouter Van der Fraenen vijfde (6.58.81).

Het WK senioren ging door in Canada (St. Catherines) van 22 tot 29 augustus 1999 en zorgde voor gans de crew voor wat spanningen want bij aankomst van hun materiaal bleek dat er drie paar riemen vernield werden. Dus een zoektocht naar nieuw materiaal, nieuwe afstellingen,… gooide roet in het eten. De M4x met Luc Goiris, Arnaud Duchesne, Stijn Smulders en Björn Hendrickx sloot de B-finale af met een vierde plaats EN een ticket voor de Olympische Spelen 2000 in Sydney.

Voor wie ‘de XII werken van Vanoudenhoven’ nog iets zegt. In 1999, tijdens het tweede seizoen van het vrt programma, kreeg Vanoudenhoven de opdracht om 12 steden te doorkruisen op natuurlijke energie. In een acht-met-stuurman werd Rob van K.R.N.S. Oostende naar K.R. Brugge gebracht.

In 1999 is er een nieuw Vlaams sportbeleid en dit werd in een nieuw decreet gegoten van 13/04/1999 houdende de erkenning en subsidiering van de Vlaamse Sportfederaties. Dit decreet ontstond onder leiding van Vlaams minister van onder meer sport Johan Sauwens.

Voor het eerst werd een officieel kampioenschap indoor roeien georganiseerd in Antwerpen.

Het WK senioren en lichtgewichten vond plaats in Keulen van 6 tot en met 13 september 1998. Bjorn Hendrickx en Tom Symoens werden uitgeschakeld voor de A-finale en eindigden uiteindelijk als achtste (6.22.77). Voor het BOIC was dit voldoende als preselectie voor de Olympische Spelen in Sydney (Australië) van 2000. De M4x met Arnaud Duchesne, Luc Goiris, Stijn Smulders en Nico Roels werden elfde (5.54.20).

Op 17 oktober 1998 werd de NRF of beter National Rowing Foundation gesticht met als voorzitter mevr. Nandancée (CRB). Deze oprichting heeft tot doel om financiële middelen te verzamelen ter ondersteuning van de roeisport en in het bijzonder de ontwikkeling van het jeugdroeien. Roeiprojecten, die werden voorgedragen op de AV van de NRF, konden financiële ondersteuning genieten. Roeikledij voor roeiers en roeisters die deelnamen aan de Coupe de la Jeunesse kon sindsdien op een tussenkomst van de NRF rekenen.

In juni vond de 11de Flanders-Europe regatta plaats in Hazewinkel. Dit was het tweede luik van de wereldbeker en dit met steun van Lotto en de Europese Unie. Het eerste luik vond plaats in München en het derde luik in Luzern.

Jörg Weissig nam van het Belgisch toproeien afscheid. Pat Sweeney werkte zich in 1997 in bij zowel de senioren als de junioren.

Paul Gevaert (KRB) neemt de fakkel als nieuwe voorzitter van de Vlaamse Roeiliga over van Stan De Clercq.

Het serveren van sterke dranken binnen sportkantines werd in 1997 ingeperkt. Jenever en campari mochten vanaf 1 januari 1997 niet meer geserveerd worden tenzij er een sterke drankenvergunning gekocht werd.

Het decreet tot vaststelling van het statuut van de niet-professionele sportbeoefenaar is op 1 januari 1997 in werking getreden. Dit decreet regelt de fundamentele rechten van de niet-professionele sportbeoefenaar alsook de loongrens die een niet-professionele sporter mag verdienen.

Om het drieluik aan internationale wedstrijden te voltooien vond het WK junioren plaats in Hazewinkel van 5 augustus tot en met 10 augustus.

De Olympische Spelen voerden op het gebied van roeien opnieuw wat wijzigingen door. Zo werd in 1996 het lichtgewicht roeien opgenomen. De wedstrijden werden beperkt tot de 2X en de 4- bij de heren en bij de dames de 2x. Tegelijkertijd werd bij de heren de 2+ en de 4+ en bij de dames de 4- geschrapt zodat het aantal disciplines op 14 bleef (8 voor de heren en 6 voor de dames). Daniël Deweert werd aangeduid als Olympisch kamprechter voor de Spelen in Atlanta.

België vaardigde drie teams af. Bij de heren de M2x met Tom Symoens (KRB) en Bjorn Hendrickx (KRNSO) en de M2- met Luc Goiris (TRT) en Jaak Van Driessche (GRS). De boten werden respectievelijk 10de en 8ste. Bij de dames vonden we Annelies Bredael terug in skiff en deze eindigde 7ste.

In Hazewinkel werd de Nations Cup of de toenmalige wereldkampioenschappen U23 georganiseerd van 12 tot 14 juli.

In het voorjaar van 1995 voltrok zich een voorzitterswissel. Patrick Rombaut gaf de fakkel door aan Stan De Clercq van TRT. Hij werd de vijfde voorzitter van de Vlaamse Roeiliga.

FISA lanceert het project ‘Afrika – project 1995-2000’. Het continent Afrika bleek op gebied van roeien in 1994 een onontgonnen gebied te zijn. Matt Smith (USA – FISA), die ontwikkelingsverantwoordelijke was binnen de FISA bleef niet bij de pakken zitten. Om de roeisport tot ontwikkeling te brengen werden er wereldwijd boten gevraagd.

In 1995 behaalden vier Belgische kamprechters een internationale kamprechterlicentie, namelijk Chantal Neirinckx, Peter Van Belle, Etienne Goormachtigh en Jean-Pierre Follet. Allen zijn het nog steeds klinkende namen binnen het kamprechtercircuit.

Daniël Deweert werd aangeduid als Olympisch kamprechter voor de Spelen in Atlanta.

Begin juni 1995 was Hazewinkel opnieuw het decor van een internationale wedstrijd, namelijk het eerste luik van de FISA-worldcup 1995. Annelies Bredael werd zevende in deze internationale skiffwedstrijd.

Het WK vond plaats in Finland, Tampere, van 20 tot en met 28 augustus. Twee bronzen medailles werden huiswaarts genomen namelijk die van Annelies Bredael in W1x (7:34.29) en die van Frank Moortgat, Dominique Verdeyen en Benoit Ollemans in M2- (7:41.21).

FISA legt een nieuwe startprocedure op in 1994. De starter geeft de aankondiging ‘two minutes’ hierdoor weten de crews dat ze de laatste kledij moeten verwijderen, hun uitrusting moeten nakijken en dat ze binnen de twee minuten klaar moeten zijn voor de race. Na het afroepen van de laatste naam van de crew wordt de rode vlag gehesen en volgt ‘set’ en ‘go’.

Annelies Bredael roeide in 1994 tijdens een Wereldbeker in Parijs (waar dit jaar de OS doorgaan) een wereldrecord. Ze haalde de snelste tijd 7:17.60 in de skiff op 2000m!

Hazewinkel was in 1994 opnieuw het decor voor de ‘coupe de la jeunesse’ die plaatsvonden op 30 en 31 juli. In alle categorieën werd België vertegenwoordigd en er werden een aantal medailles geroeid!

Het WK vond plaats in de Verenigde Staten in Indianapolis en Annelies Bredael was opnieuw van de partij in W1x. Ze mocht de bronzen plak mee huiswaarts nemen!

Er werd ook al innovatief gedacht in de jaren ’90. In Frankrijk werd getest met een nieuwe startinstallatie waarbij de boeg niet meer handmatig werd vastgehouden. Een mechanische schelp waarin de boot zit, werd bij het startschot onder water getrokken. Een dure aangelegenheid die geen verdere toekomst had, blijkt nu.

Die periode werd ook al gedacht aan het uitbreiden van het roeiwater richting de zee!

In 1993 werden nieuwe roeinummers opgenomen in het Olympisch programma. Het gaat om lichtgewichtnummers LM2x, LM4- en LW1x waarvan de zware versie doorverwezen werd naar het programma van de wereldkampioenschappen.

De FISA toertocht vindt in 1993 plaats op Belgische bodem. Er werd op 12/9 van uit Hastière vertrokken om via Namen, Seneffe, Bergen, Doornik en Gent op 19/9 in Brugge te eindigen.

In 1992 was het uitkijken naar de Olympische Spelen van Barcelona. Vier Belgische teams stonden aan de start van de Olympische Spelen. Twee damesteams waarvan één W2x met Renée Govaert en Ann Haesebrouck van CRB en Annelies Bredael (TRT) in skiff. De W2x eindigde op de negende plaats en Annelies Bredael haalde een prachtige zilveren medaille. Bij de heren vonden we in de M4x Dirk Crois (BTR), Alain Lewuillon (CRB), Tom Symoens (KRB) en Wim Van Belleghem (KRCG) terug, ze werden twaalfde. De M2- met Luc Goiris (TRT) en Jaak Van Driessche (Gentse RS) werden vijfde na de Franse boot met huidig FISA voorzitter Jean-Christophe Rolland.

Annelies Bredael werd naar aanleiding van haar zilveren medaille genomineerd en ook verkozen voor Trofee van het Gemeentekrediet  sportvrouw van het jaar.

In 1992 volgde Carla Galle als administrateur-generaal Armand Lams op bij BLOSO. Via promotiecampagnes werd ingezet op het stimuleren van sportbeoefening voor diverse doelgroepen, zoals ‘Als het kriebelt moet je sporten’ die liep van 1992 tot 1996, voor de jeugd.

FISA werd opgericht op 25 juni 1892 en werd dus in 1992 100 jaar!

Jörg Weissig werd, op 1 januari 1991, aangesteld als professioneel trainer van het Belgische nationaal roeiteam. Zijn vrouw, Hertha, was ook roeitrainster.

Het Wereldkampioenschap ging in 1991 door in Wenen waar Annelies Bredael van uit de voorwedstrijd rechtstreeks doorstoot naar de A-finale en netjes de bronzen plak binnen haalde voor België. Wim Van Belleghem kwam via de herkansingen in de halve finale terecht en stootte door naar de A-finale waar ook hij het brons mocht mee nemen.

Op de jeugdbeker in Glasgow werd voor het eerst een gouden medaille behaald. Björn Hendrickx kaapte de gouden medaille mee in M1x!

In juli werd de zesde editie van de jeugdcup/Coupe de la Jeunesse op eigen bodem geroeid in het Bloso sportcentrum Hazewinkel. De meisjes winnen zes wedstrijden en winnen daarmee het dames eindklassement.
Eind oktober vond het WK plaats in Australië op Lake Barrington (Tasmanië). Wim Van Belleghem gaat van uit de schiftingen rechtstreeks door naar de halve finale en stoot door naar de grote finale waar hij maar liefst de zilveren medaille wegkaapt! Rita Defauw kwam via de herkansingen in de grote finale terecht waar ze als derde over de meet kwam en dus het brons mee huiswaarts mocht nemen!
De Gentse R.S vierde in 1990 haar 25 jarig bestaan. Ernest Vandewalle was mede stichter van de vereniging en gedurende die 25 jaar altijd actief geweest binnen de club.
In 1990 was er sprake van een nieuwe FISA startprocedure. De Franse voertaal zou namelijk vervangen worden door het Engels. Dit alles kende zijn intrede vanaf 1991.
Ook meer dan dertig jaar geleden werd al naar voeding gekeken binnen de roeisport. Daar getuigt een artikel van in Roeiliganieuws 2 met een aantal uitgewerkte trainingsmenu’s.

In 1989 sloot de Roeselaarse roeivereniging ‘Canal’ aan bij de Vlaamse Roeiliga. De KBR wees het officieel clubnummer 39 toe aan deze vereniging.
Voor de topsporters werd er een ombudsman aangewezen. Deze ombudsman werd ten dienste gesteld van de Vlaamse Roeiakademie en moest oog hebben voor de diverse problemen van de topsporters. William Defraigne nam deze taak op zich.

Het WK in Bled in 1989 was er opnieuw eentje om vingers en duimen van af te likken.
In M1x mocht Wim Van Belleghem  rechtstreeks door naar de finale en mocht er als tweede over de meet komen met een mooie zilveren medaille als beloning.
In LW1x pakte ook Rita Defauw opnieuw zilver!
In W1x kwam Annelies Bredael aan de start. Via de halve finale werd ze doorverwezen naar de kleine finale (B-finale) waarin ze uiteindelijk tweede werd (achtste op veertien deelnemers).

In 1988 werd de Vlaamse Roei Academie gesticht met de zetel in Hazewinkel. Op 7 januari verschenen hiervan de statuten in het Belgisch Staatsblad. Deze Academie moest fungeren als een roei school waar topsporters zich ten volle konden ontwikkelen. Stan De Clercq was voorzitter van deze Vlaamse Roei Academie die als aparte vzw in de schoot van de Vlaamse Roeiliga werd opgericht.

De dertiende editie van de Seniorenmatch of Westcup ging in ’88 door op Hazewinkel. Er werden twee medailles binnengehaald namelijk zilver bij de LW2x met Ann Peeters en Els Stechelman en brons bij M2- met Luc Goiris en Jaak Van Driessche.

De Spelen in Seoul gingen van start op 19 september 1988. Bij de dames werd nu ook geroeid op 2000m. Bij de dames trad Rita Defauw aan (KRSG) in skiff en werd negende. De W4X met Annelies Bredael (TRT), Lucia Focqué (TRT), Ann Haesebrouck (BTR) en Marie-Anne Vandermoere (KRB) haalden de A-finale en werden zesde. Bij de heren kwam Dirk Crois opnieuw aan de bak maar dan in skiff. Hij geraakte niet door de schiftingen. De M2- met Alain Lewuillon en Wim Van Belleghem haalde de A-finale en werden vierde. Ze grepen net naast het brons.

In november werd de fusie tussen KAWV en RARC aangekondigd op de raad van beheer van de Vlaamse Roeiliga.

In 1987 viert de Koninklijke Belgische Roeibond zijn of haar 100- jarig bestaan. Er werd een eeste roeipostzegel uitgegeven van de hand van de Gentse tekenaar Oscar Bonnevalle en er werd een roeiersstandbeeld ingehuldigd van de hand van Josianne Vanhoutte (dochter van Stan Vanhoutte KRSNO). Dit bronzen standbeeld is nog steeds te bezichtigen in de kom van de watersportbaan (tussen KRCG en KRSG)  Een tentoonstelling, academische zitting en FISA trainers colloquium vervolledigden het feestjaar.

Het WK in Kopenhagen was een schot in de roos voor de Belgische delegatie! Drie medailles mochten de terugreis naar België maken.
Wim Vanbelleghem in LM1x stootte rechtstreeks door naar de halve finale en kwam in de finale als eerste over de meet. De gouden plak was binnen!
Rita Defauw pakte het tweede jaar op rij de zilveren medaille in LW1x!
LW2x kende een ploegwissel. Inge Bouchez werd vervangen door Lucia Foqué. Beide dames gingen er voor ook zij werden vice wereldkampioen en mochten de zilveren medaille mee huiswaarts nemen.

Na drie maanden samen in een boot mochten Annelies Bredael en Ann Haesebrouck (W2x) het al wagen op het WK. Ze werden zevende.
Dirk Crois en Pierre-Marie Deloof werden vijfde in M2x.

De Oost-Vlaamse Roeiliga nam de organisatie van de 3de  jeugdcup in handen in Gent op de Watersportbaan op 1 en 2 augustus 1987 met een aantal mooie resultaten!

In oktober laat voorzitter De Groodt weten dat hij zijn functie niet langer kan bekleden wegens gezondheidsredenen. In november wordt dhr. De Groodt opgevolgd door Patrick Rombout als voorzitter van de Vlaamse Roeiliga.

Het WK 1986 vond plaats in Nottingham (Engeland). Een mooie Belgische delegatie was aanwezig in LW1x – W1x – LW2x – LM1x – M1x.
Rita Defauw haalde via de herkansingen in LW1x de finale en kon er een mooie zilveren medaille roeien! Hierdoor mocht ze het Gulden Boek tekenen.
Ann Haesebrouck in W1x mocht vanuit haar schiftingen rechtstreeks door naar de halve finale. In de finale wordt Ann zesde!
LW2x met Marianne Vandemoere en Inge Bouchez eveneens zesde in de finale! Dit WK werd ook het laatste WK van Inge Bouchez.
Wim Vanbelleghem ging via de herkansingen in de categorie LM1x naar de halve finale en de finale. In deze laatste werd het ‘net niet’ voor Wim Vanbelleghem en moet tevreden zijn met een vierde plaats.

De voorzitter van de Koninklijke Belgische Roeibond werd verkozen tot ondervoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

Op het FISA congres in Rome in januari voorafgaand aan het WK werden nog enkele vernieuwingen doorgevoerd. Zo doet de witte bal op het voorsteven van de boot zijn intrede en is er mogelijkheid voor de eerste keer om sponsors op kledij, riemen, boten… mits de nodige reglementeringen in acht te houden.

1985 staat volledig in het teken van het WK senioren in Hazewinkel. Robert Baetens is voorzitter van het organisatie comité. De lichtgewicht categorie dames werd voor het eerst op dit WK geroeid. Na de geslaagde Olympische Spelen van Los Angeles stond een sterk Belgisch deelnemersveld aan de start. Maar een top drie plaats konden we in geen enkele categorie bemachtigen.

Rita Defauw = vierde W1x
Annelies Bredael – Ingrid Desmet = achtste in W2x
Marianne Vandermoere – Inge Bouchez = vijfde in LW2x
Pierre-Marie Deloof – Dirk Crois = vierde in M2x
Wim Van Belleghem = vierde in LM1x

De ploegboten LM8x en M8x behaalden respectievelijk een achtste en twaalfde plaats op 11 en 14 deelnemers.

Het voorzitterschap van de Vlaamse Roeiliga wordt overgedragen van de heer Sorber naar de heer De Groodt.

Op 21 maart 1984 mocht KRSG Zijne Majesteit Koning Boudewijn ontvangen. Het bezoek kaderde binnen de feestelijkheden van het 100-jarig bestaan van de vereniging die in 1883 werd opgericht. Het bezoek was oorspronkelijk voorzien op 21 september 1983 maar werd uitgesteld aangezien Leopold IV, vader van Koning Boudewijn drie dagen voordien overleed. De handtekening van Zijn Majesteit werd opgenomen in het Gulden Boek en de tekening is van de hand van Oscar Bonnevalle.

De Olympische Spelen in Los Angeles bezorgden België een zilveren en bronzen medaille. Pierre-Marie De Loof en Dirk Crois roeiden in M2+ en haalden het zilver binnen net na de Amerikanen. Ann Haesebrouck haalde in het skiffnummer brons binnen. De drie medaillewinnaars waren allen lid van BTR. In de M2+ werden de broers William en Guy Defraigne (KRCG) met stuurman Philippe Ceulenaere 10de. Philippe De Ceulenaere was toen met zijn 12-jarige leeftijd de jongste deelnemer op de Olympische Spelen.

In september 1984 vond de FISA veteranen regatta plaat in Gent. De VVR had hier zijn schouders mee onder gezet en daardoor mocht Gent 20 landen of beter een 2403 roeiers op de Watersportbaan van Gent loslaten.

In oktober 1984 vond de inhuldiging plaats van de nieuwe lokalen van de GRS plaats. De GRS verhuisde toen naar de andere kant van het water waar ze op heden nog steeds gehuisvest zijn.

In 1984 werd op het WK een overeenkomst getekend om van start te gaan met wedstrijden voor de jeugd namelijk Coupe de la jeunesse. Deze wedstrijd was en is nog steeds bedoeld voor roeiers die 18 jaar zijn.

Technisch directeur Jacques Vrijens neemt ontslag als technisch-directeur van de Vlaamse Roeiliga en Guy Van Laere volgde hem gedurende een jaar op.
De structuur van de Vlaamse Roeiliga wordt grondig onder de loep genomen en er wordt werk gemaakt van een statutenwijziging. De nieuwe statuten werden volledig opgenomen in Roeiliga nieuws 1983/3. De raad van bestuur en het dagelijks bestuur moet afgebouwd worden en commissies moeten opgericht worden volgens noodzaak.

In 1982 zien we voor de eerste keer dat er B-licenties werden genoteerd. De recreatieve roeiers werden vanaf dat jaar bijgehouden waardoor er een mooie stijging is in het aantal leden bij de Vlaamse Roeiliga. 1000 aangesloten leden werd dat jaar het streefcijfer maar werd moeilijk haalbaar ondanks de inspanningen van alle aangesloten roeiverenigingen.

De Vlaamse Sportfederatie werd opgericht in 1982. De Vlaamse Roeiliga heeft van bij het ontstaan dit initiatief gesteund. Tot op heden is de Vlaamse Roeiliga nog steeds aangesloten bij VSF.

In 1981 slaagden 29 deelnemers in het examen van de Bloso-cursus hulpmonitor roeien. Van deze lichting hulpmonitoren zijn er nog steeds een aantal trainers actief!

Binnen het bestuur van de Vlaamse Roeiliga was er een wens om de nieuwsbrief ‘Roeiliga nieuws’ in een nieuw jasje te steken. Er werd van een A4 overgestapt naar een boekje op A5 formaat met een jonge frisse lay-out.

De Vlaamse Roeiliga leverde in 1981 542 competitie vergunningen af en samen met de LFA werd de som van 881 competitieve roeiers bereikt. De vraag naar meer leden kwam om de hoek kijken en er werd richting het recreatie roeien gekeken om daar het ledenaantal te doen stijgen.

Na de succesvolle editie van het WK in Hazewinkel 1980 wees de FISA het Wereldkampioenschap van 1985 toe aan België (Hazewinkel). Mits een aantal logistiek aanpassingen aan de baan en de omkadering mag België zich opnieuw klaarstomen om een heus event op poten te zetten.

Binnen het bestuur van de Vlaamse Roeiliga werden enkele wijzigingen doorgevoerd. Roland Rombaut gaf de voorzittersfakkel door aan Serge Sorber (ARV) en Henri Vermeersch deed afstand van de secretaristitel aan Roland Sautois.

De organisatie van WK junior en lichtgewicht senior van 12 tot en met 17 augustus onder de FISA vlag was een heel belangrijk evenement in 1980. In een spoedtempo werd de aankomsttoren gebouwd en dat jaar ook in gebruik genomen. België mocht 31 landen verwelkomen met 253 ploegen en ongeveer 920 roeiers. België lag zelf met 10 verschillende boten aan de start. Daarvoor zat de aanstelling van trainer Mc Marren voor iets tussen. Hij stoomde gedurende 5 maanden onze roeiers klaar voor dit evenement.

Verder werd in 1980 het schoolroeien in Gent opgestart onder leiding van Guy Van Laere.

Tijdens de startjaren van de Vlaamse Roeiliga werd heel wat roeimateriaal door Bloso gesubsidieerd. Clubs mochten zelf een voorstel opmaken en doorgeven aan de Vlaamse Roeiliga. Deze laatste maakte van alle voorstellen een prioriteitenlijst en deze werd doorgegeven aan Bloso. De subsidiering, die ongeveer 50% van de aankoop bedroeg, werd rechtstreeks aan de clubs overgemaakt.

Eind 1979 zegt Henri Vermeersch zijn functie als secretaris-schatbewaarder vaarwel. Hij heeft de liga weten ontstaan en evolueren in zijn beginperiode. In 1980 werd Roland Sautois zijn opvolger tot 1992.

Met de organisatie van het WK junior en lichtgewicht senior in het vooruitzicht. Maakt Hazewinkel zich klaar voor deze wedstrijden. De aankomsttoren is in opbouw alsook de slaapmogelijkheden, in de vorm van chalets, werden vorm gegeven.

Oorspronkelijk werd de aankomsttoren gepland aan de zuidzijde. Dit was een betere keuze in functie van de cameraposities bij Tv-opnames. Tijdens een bespreking met de roeibond werd beslist om dit te veranderen uit vrees voor ‘ te veel muggen’ langs het vochtige gebied ‘Het Broek’. Bij de voorbereiding van de opnames van het WK 1980 door de VRT bleek dit een stommiteit…… Na een crisisvergadering werd beslist dat het cameraplatform op de nieuwe aankomsttoren niet zou gebruikt worden wegens een storende zon in de cameralenzen.

Johan Blondelle werd in januari 1978 aangesteld als beheerder van het Bloso-sportcentrum Hazewinkel en mocht starten met het organiseren van een opendeurdag op 10 juni 1978 want een echte officiële opening was er nog niet geweest. 

Op de watersportbaan in Hazewinkel werd een eerste internationale wedstrijd georganiseerd van 15 tot en met 16 juli, namelijk de Westcup of Match des Seniors. Dit was een FISA event voor Senior B die nu gekend zijn als U23. De resultaten van deze wedstrijden zijn nog steeds terug te vinden op de website van World Rowing. Rudy Defauw werd vierde in de U23 M1x en ook de U23 M4+ werd vierde. De boot met Marc Verhoeyen, Noël Wyckhuyse, Guy Van Laere en Marc Oosterlinck werd gestuurd door Ronny De Cocker. Als zesde kwam de M4x over de meet met William Defraigne, Alain Higny, Guy Defraigne en Pascal Naa.

https://worldrowing.com/event/1978-match-des-seniors-bloso-centrum-hazewinkel-belgium/

1978 was ook het jaar waarin de eerste sportkampen werden georganiseerd door Bloso (voormalige Sport Vlaanderen) in samenwerking met lokale roeiclubs.

TRT werd gesticht en opgenomen binnen de Vlaamse Roeiliga. De club werd opgericht van uit de vroegere Rupel Rowing Club en vestigde zich onmiddellijk op het domein van Bloso Hazewinkel. De volledige naam van de club luidt Trimm- en Roeiclub Toss 80 Hazewinkel, waarbij de Toss staat voor ‘technische opleiding spel en sport’, een Bloso-programma dat liep tot 1980. TRT kreeg nummer 36 toegewezen door de Koninklijke Belgische Roeibond.

De allereerste wedstrijd op de watersportbaan Hazewinkel is het Vlaams Schoolkampioenschap die aan de tweede editie toe is. Het weer viel heel hard tegen waardoor het materiaal schade op liep.

In juni 1977 vaardigde de Vlaamse Roeiliga een acht met stuurman af op de Royal Henley Regatta. De atleten roeiden in de kleuren van de liga namelijk een geel truitje en een witte broek.

In 1977 sloten BTR, RNV en Watersport Universiteit Brussel als nieuwe clubs aan bij de Vlaamse Roeiliga.

Een eerste decreet houdende erkenning en subsidiëring van de landelijke gestructureerde sportverenigingen werd 2 maart 1977 ondertekend door de Koning en 10 mei 1977 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het decreet ging pas van kracht 1 januari 1978.

De Olympische Spelen van 1976 gingen door van 17 juli tot 1 augustus. Voor het roeien waren het innoverende Spelen. Er waren voor het eerst 8 disciplines bij de heren maar vooral omdat het dames roeien geïntroduceerd werd in dit in 6 disciplines (W1x, W2x, W2-, W4x+, W4+ en W8+) weliswaar op 1000m. België had geen vertegenwoordiging bij de dames in 1976. Voor de heren was er voor de derde keer Claude Dehombreux (RSNB) in skiff en hij werd 12de. De M2x werd eveneens 12de met Didier Vermeersch (KRB) en Patrick Willems (GUS). In de strijd tussen de Antwerpse boot M4- met Johan Ghoos, Paul De Weert, Jef Jordaens en Frank Dedecker (ARV) en de Gentse ploeg Marc Oosterlinck, Noël Wyckhuyse, Guy Van Laere en Patrick Rombaut (KRSG) besloot Bob Baetens (ARV) dat de Antwerpse boot mocht gaan, ze werden 9de

Onder de vlag van de Vlaamse Roeiliga werd het eerste schoolkampioenschap georganiseerd op de watersportbaan in Gent voor zowel jongens als meisjes. De winnaars van de algemene rangschikking werden bekroond met de ‘Gouden Cup van de Nederlandse Cultuur’.

Een eerste roeistage op ‘Hazewinkel’ vond plaats eind mei. Atleten konden er toen verblijven in caravans die voorzien werden door de minister!

In 1976 kon er ingeschreven worden voor de eerste cursus algemene basisopleiding van Bloso. Geslaagden van deze opleiding werden toegelaten om de cursus clubtrainer te volgen.

 

 

De aanleg van de Watersportbaan in Gent behoorde tot een groot urbanisatieproject. De eerste spade ging de grond in op 25 oktober 1954. Er werd onafgebroken gewerkt tot aan de opening met de grote internationale Europese roeikampioenschappen in augustus 1955. https://stamgent.be/nl_be/watersportbaan

Tien jaar later op 10 mei 1975 werd de aankomsttoren ingehuldigd door Vlaams minister van cultuur Rita De Backer – Van Ocken. Guy Van Laere (KRSG) mocht toen een ruiker bloemen overhandigen en samen met de aankomsttoren werd er een achtriem gedoopt.

Volgende mensen zijn op de foto terug te vinden:

  • Roland Werbrouck (KRSG)
  • André Segelaer (KRCG)
  • Roland Rombaut (ondervoorzitter KRSG)
  • Willy Vanderhaeghen (voorzitter KRSG)
  • Geeraard Van Den Daele (burgemeester Gent)
  • Armand Lams (secretaris-generaal BLOSO)
  • Marcel Dequin (KRSG)
  • Frans Van den Bossche (hoofdarts BLOSO)
  • Jacques Haller (KRCG)

In 1975 studeerde tevens de eerste lichting trainers A roeien af. Ze waren destijds met 32 waarvan er nog 12 steeds actief zijn in het roeien (Claes Frans – Eekels Marc – Rombaut Patrick – Rynwalt Dirk – Van Loocke Willy – Van Maldeghem Robert – Van der Weehe Frederik – Blondelle Johan – Defraigne William – Deweert Daniel – Sautois Roland – Van Laere Guy)

In september 1975 verscheen de eerste editie van Roeiliganieuws. Een  driemaandelijks infoblad waarin resultaten, weetjes, nuttige artikels van en over het roeien gedeeld werd met de leden.  

Op 28 maart 1974 verschenen de eerste statuten van de Vlaamse Roeiliga in het Belgisch Staatsblad en zo is de effectieve stichting een feit. De Koninklijke Belgische Roeibond was hierbij de eerste Belgische Sportbond die een Vlaamse vleugel had. Robert Baetens (ARV), Guido De Vooght (BTR), Robert Godefridi (RRC), Jacques Haller (KRCG/VVR), Roland Rombaut (KRSG) en Henri Vermeersch (KRB/BTR) waren de drijvende krachten achter het ontstaan van deze vereniging die tot doel had de ontwikkeling van de roeisport in het Vlaamse land te bevorderen. De Bloso administratie, onder leiding van Armand Lams, subsidieerde bij aanvang de aankoop van nieuwe boten waardoor de roeisport genoot van een flinke democratisering.

Op 14 januari 1973, exact 51 jaar geleden, werd een werkvergadering gehouden ‘ter eventuele oprichting van de Vlaamse Roeiliga’. De vergadering vond destijds plaats in de lokalen van KRCG – Koninklijke Roeivereniging Club Gent. De vergadering werd, volgens het verslag, voorgezeten door dhr. Rombaut Roland en werd neergepend door dhr. Dequin, beiden van KRSG . Er werd toen tot een akkoord gekomen tussen de aanwezige ‘maatschappijen’ om tot de stichting over te gaan van de Vlaamse Roeiliga.

Wist je trouwens dat de West- en Oost-Vlaamse Roeiliga eerder gesticht werden, namelijk in respectievelijk 1969 en 1971?

EEN VRAAG VOOR ONS?

Neem gerust contact op met ons, onze deur staat altijd voor je open.

Tijdens de startjaren van de Vlaamse Roeiliga werd heel wat roeimateriaal door Bloso gesubsidieerd. Clubs mochten zelf een voorstel opmaken en doorgeven aan de Vlaamse Roeiliga. Deze laatste maakte van alle voorstellen een prioriteitenlijst en deze werd doorgegeven aan Bloso. De subsidiering, die ongeveer 50% van de aankoop bedroeg, werd rechtstreeks aan de clubs overgemaakt.

Eind 1979 zegt Henri Vermeersch zijn functie als secretaris-schatbewaarder vaarwel. Hij heeft de liga weten ontstaan en evolueren in zijn beginperiode. In 1980 werd Roland Sautois zijn opvolger tot 1992.

Met de organisatie van het WK junior en lichtgewicht senior in het vooruitzicht. Maakt Hazewinkel zich klaar voor deze wedstrijden. De aankomsttoren is in opbouw alsook de slaapmogelijkheden, in de vorm van chalets, werden vorm gegeven.

Oorspronkelijk werd de aankomsttoren gepland aan de zuidzijde. Dit was een betere keuze in functie van de cameraposities bij Tv-opnames. Tijdens een bespreking met de roeibond werd beslist om dit te veranderen uit vrees voor ‘ te veel muggen’ langs het vochtige gebied ‘Het Broek’. Bij de voorbereiding van de opnames van het WK 1980 door de VRT bleek dit een stommiteit…… Na een crisisvergadering werd beslist dat het cameraplatform op de nieuwe aankomsttoren niet zou gebruikt worden wegens een storende zon in de cameralenzen.

Johan Blondelle werd in januari 1978 aangesteld als beheerder van het Bloso-sportcentrum Hazewinkel en mocht starten met het organiseren van een opendeurdag op 10 juni 1978 want een echte officiële opening was er nog niet geweest. 

Op de watersportbaan in Hazewinkel werd een eerste internationale wedstrijd georganiseerd van 15 tot en met 16 juli, namelijk de Westcup of Match des Seniors. Dit was een FISA event voor Senior B die nu gekend zijn als U23. De resultaten van deze wedstrijden zijn nog steeds terug te vinden op de website van World Rowing. Rudy Defauw werd vierde in de U23 M1x en ook de U23 M4+ werd vierde. De boot met Marc Verhoeyen, Noël Wyckhuyse, Guy Van Laere en Marc Oosterlinck werd gestuurd door Ronny De Cocker. Als zesde kwam de M4x over de meet met William Defraigne, Alain Higny, Guy Defraigne en Pascal Naa.

https://worldrowing.com/event/1978-match-des-seniors-bloso-centrum-hazewinkel-belgium/

1978 was ook het jaar waarin de eerste sportkampen werden georganiseerd door Bloso (voormalige Sport Vlaanderen) in samenwerking met lokale roeiclubs.

TRT werd gesticht en opgenomen binnen de Vlaamse Roeiliga. De club werd opgericht van uit de vroegere Rupel Rowing Club en vestigde zich onmiddellijk op het domein van Bloso Hazewinkel. De volledige naam van de club luidt Trimm- en Roeiclub Toss 80 Hazewinkel, waarbij de Toss staat voor ‘technische opleiding spel en sport’, een Bloso-programma dat liep tot 1980. TRT kreeg nummer 36 toegewezen door de Koninklijke Belgische Roeibond.

De allereerste wedstrijd op de watersportbaan Hazewinkel is het Vlaams Schoolkampioenschap die aan de tweede editie toe is. Het weer viel heel hard tegen waardoor het materiaal schade op liep.

In juni 1977 vaardigde de Vlaamse Roeiliga een acht met stuurman af op de Royal Henley Regatta. De atleten roeiden in de kleuren van de liga namelijk een geel truitje en een witte broek.

In 1977 sloten BTR, RNV en Watersport Universiteit Brussel als nieuwe clubs aan bij de Vlaamse Roeiliga.

Een eerste decreet houdende erkenning en subsidiëring van de landelijke gestructureerde sportverenigingen werd 2 maart 1977 ondertekend door de Koning en 10 mei 1977 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het decreet ging pas van kracht 1 januari 1978.

De Olympische Spelen van 1976 gingen door van 17 juli tot 1 augustus. Voor het roeien waren het innoverende Spelen. Er waren voor het eerst 8 disciplines bij de heren maar vooral omdat het dames roeien geïntroduceerd werd in dit in 6 disciplines (W1x, W2x, W2-, W4x+, W4+ en W8+) weliswaar op 1000m. België had geen vertegenwoordiging bij de dames in 1976. Voor de heren was er voor de derde keer Claude Dehombreux (RSNB) in skiff en hij werd 12de. De M2x werd eveneens 12de met Didier Vermeersch (KRB) en Patrick Willems (GUS). In de strijd tussen de Antwerpse boot M4- met Johan Ghoos, Paul De Weert, Jef Jordaens en Frank Dedecker (ARV) en de Gentse ploeg Marc Oosterlinck, Noël Wyckhuyse, Guy Van Laere en Patrick Rombaut (KRSG) besloot Bob Baetens (ARV) dat de Antwerpse boot mocht gaan, ze werden 9de

Onder de vlag van de Vlaamse Roeiliga werd het eerste schoolkampioenschap georganiseerd op de watersportbaan in Gent voor zowel jongens als meisjes. De winnaars van de algemene rangschikking werden bekroond met de ‘Gouden Cup van de Nederlandse Cultuur’.

Een eerste roeistage op ‘Hazewinkel’ vond plaats eind mei. Atleten konden er toen verblijven in caravans die voorzien werden door de minister!

In 1976 kon er ingeschreven worden voor de eerste cursus algemene basisopleiding van Bloso. Geslaagden van deze opleiding werden toegelaten om de cursus clubtrainer te volgen.

 

 

De aanleg van de Watersportbaan in Gent behoorde tot een groot urbanisatieproject. De eerste spade ging de grond in op 25 oktober 1954. Er werd onafgebroken gewerkt tot aan de opening met de grote internationale Europese roeikampioenschappen in augustus 1955. https://stamgent.be/nl_be/watersportbaan

Tien jaar later op 10 mei 1975 werd de aankomsttoren ingehuldigd door Vlaams minister van cultuur Rita De Backer – Van Ocken. Guy Van Laere (KRSG) mocht toen een ruiker bloemen overhandigen en samen met de aankomsttoren werd er een achtriem gedoopt.

Volgende mensen zijn op de foto terug te vinden:

  • Roland Werbrouck (KRSG)
  • André Segelaer (KRCG)
  • Roland Rombaut (ondervoorzitter KRSG)
  • Willy Vanderhaeghen (voorzitter KRSG)
  • Geeraard Van Den Daele (burgemeester Gent)
  • Armand Lams (secretaris-generaal BLOSO)
  • Marcel Dequin (KRSG)
  • Frans Van den Bossche (hoofdarts BLOSO)
  • Jacques Haller (KRCG)

In 1975 studeerde tevens de eerste lichting trainers A roeien af. Ze waren destijds met 32 waarvan er nog 12 steeds actief zijn in het roeien (Claes Frans – Eekels Marc – Rombaut Patrick – Rynwalt Dirk – Van Loocke Willy – Van Maldeghem Robert – Van der Weehe Frederik – Blondelle Johan – Defraigne William – Deweert Daniel – Sautois Roland – Van Laere Guy)

In september 1975 verscheen de eerste editie van Roeiliganieuws. Een  driemaandelijks infoblad waarin resultaten, weetjes, nuttige artikels van en over het roeien gedeeld werd met de leden.  

Op 28 maart 1974 verschenen de eerste statuten van de Vlaamse Roeiliga in het Belgisch Staatsblad en zo is de effectieve stichting een feit. De Koninklijke Belgische Roeibond was hierbij de eerste Belgische Sportbond die een Vlaamse vleugel had. Robert Baetens (ARV), Guido De Vooght (BTR), Robert Godefridi (RRC), Jacques Haller (KRCG/VVR), Roland Rombaut (KRSG) en Henri Vermeersch (KRB/BTR) waren de drijvende krachten achter het ontstaan van deze vereniging die tot doel had de ontwikkeling van de roeisport in het Vlaamse land te bevorderen. De Bloso administratie, onder leiding van Armand Lams, subsidieerde bij aanvang de aankoop van nieuwe boten waardoor de roeisport genoot van een flinke democratisering.

Op 14 januari 1973, exact 51 jaar geleden, werd een werkvergadering gehouden ‘ter eventuele oprichting van de Vlaamse Roeiliga’. De vergadering vond destijds plaats in de lokalen van KRCG – Koninklijke Roeivereniging Club Gent. De vergadering werd, volgens het verslag, voorgezeten door dhr. Rombaut Roland en werd neergepend door dhr. Dequin, beiden van KRSG . Er werd toen tot een akkoord gekomen tussen de aanwezige ‘maatschappijen’ om tot de stichting over te gaan van de Vlaamse Roeiliga.

Wist je trouwens dat de West- en Oost-Vlaamse Roeiliga eerder gesticht werden, namelijk in respectievelijk 1969 en 1971?

In 1989 sloot de Roeselaarse roeivereniging ‘Canal’ aan bij de Vlaamse Roeiliga. De KBR wees het officieel clubnummer 39 toe aan deze vereniging.
Voor de topsporters werd er een ombudsman aangewezen. Deze ombudsman werd ten dienste gesteld van de Vlaamse Roeiakademie en moest oog hebben voor de diverse problemen van de topsporters. William Defraigne nam deze taak op zich.

Het WK in Bled in 1989 was er opnieuw eentje om vingers en duimen van af te likken.
In M1x mocht Wim Van Belleghem  rechtstreeks door naar de finale en mocht er als tweede over de meet komen met een mooie zilveren medaille als beloning.
In LW1x pakte ook Rita Defauw opnieuw zilver!
In W1x kwam Annelies Bredael aan de start. Via de halve finale werd ze doorverwezen naar de kleine finale (B-finale) waarin ze uiteindelijk tweede werd (achtste op veertien deelnemers).

In 1988 werd de Vlaamse Roei Academie gesticht met de zetel in Hazewinkel. Op 7 januari verschenen hiervan de statuten in het Belgisch Staatsblad. Deze Academie moest fungeren als een roei school waar topsporters zich ten volle konden ontwikkelen. Stan De Clercq was voorzitter van deze Vlaamse Roei Academie die als aparte vzw in de schoot van de Vlaamse Roeiliga werd opgericht.

De dertiende editie van de Seniorenmatch of Westcup ging in ’88 door op Hazewinkel. Er werden twee medailles binnengehaald namelijk zilver bij de LW2x met Ann Peeters en Els Stechelman en brons bij M2- met Luc Goiris en Jaak Van Driessche.

De Spelen in Seoul gingen van start op 19 september 1988. Bij de dames werd nu ook geroeid op 2000m. Bij de dames trad Rita Defauw aan (KRSG) in skiff en werd negende. De W4X met Annelies Bredael (TRT), Lucia Focqué (TRT), Ann Haesebrouck (BTR) en Marie-Anne Vandermoere (KRB) haalden de A-finale en werden zesde. Bij de heren kwam Dirk Crois opnieuw aan de bak maar dan in skiff. Hij geraakte niet door de schiftingen. De M2- met Alain Lewuillon en Wim Van Belleghem haalde de A-finale en werden vierde. Ze grepen net naast het brons.

In november werd de fusie tussen KAWV en RARC aangekondigd op de raad van beheer van de Vlaamse Roeiliga.

In 1987 viert de Koninklijke Belgische Roeibond zijn of haar 100- jarig bestaan. Er werd een eeste roeipostzegel uitgegeven van de hand van de Gentse tekenaar Oscar Bonnevalle en er werd een roeiersstandbeeld ingehuldigd van de hand van Josianne Vanhoutte (dochter van Stan Vanhoutte KRSNO). Dit bronzen standbeeld is nog steeds te bezichtigen in de kom van de watersportbaan (tussen KRCG en KRSG)  Een tentoonstelling, academische zitting en FISA trainers colloquium vervolledigden het feestjaar.

Het WK in Kopenhagen was een schot in de roos voor de Belgische delegatie! Drie medailles mochten de terugreis naar België maken.
Wim Vanbelleghem in LM1x stootte rechtstreeks door naar de halve finale en kwam in de finale als eerste over de meet. De gouden plak was binnen!
Rita Defauw pakte het tweede jaar op rij de zilveren medaille in LW1x!
LW2x kende een ploegwissel. Inge Bouchez werd vervangen door Lucia Foqué. Beide dames gingen er voor ook zij werden vice wereldkampioen en mochten de zilveren medaille mee huiswaarts nemen.

Na drie maanden samen in een boot mochten Annelies Bredael en Ann Haesebrouck (W2x) het al wagen op het WK. Ze werden zevende.
Dirk Crois en Pierre-Marie Deloof werden vijfde in M2x.

De Oost-Vlaamse Roeiliga nam de organisatie van de 3de  jeugdcup in handen in Gent op de Watersportbaan op 1 en 2 augustus 1987 met een aantal mooie resultaten!

In oktober laat voorzitter De Groodt weten dat hij zijn functie niet langer kan bekleden wegens gezondheidsredenen. In november wordt dhr. De Groodt opgevolgd door Patrick Rombout als voorzitter van de Vlaamse Roeiliga.

Het WK 1986 vond plaats in Nottingham (Engeland). Een mooie Belgische delegatie was aanwezig in LW1x – W1x – LW2x – LM1x – M1x.
Rita Defauw haalde via de herkansingen in LW1x de finale en kon er een mooie zilveren medaille roeien! Hierdoor mocht ze het Gulden Boek tekenen.
Ann Haesebrouck in W1x mocht vanuit haar schiftingen rechtstreeks door naar de halve finale. In de finale wordt Ann zesde!
LW2x met Marianne Vandemoere en Inge Bouchez eveneens zesde in de finale! Dit WK werd ook het laatste WK van Inge Bouchez.
Wim Vanbelleghem ging via de herkansingen in de categorie LM1x naar de halve finale en de finale. In deze laatste werd het ‘net niet’ voor Wim Vanbelleghem en moet tevreden zijn met een vierde plaats.

De voorzitter van de Koninklijke Belgische Roeibond werd verkozen tot ondervoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

Op het FISA congres in Rome in januari voorafgaand aan het WK werden nog enkele vernieuwingen doorgevoerd. Zo doet de witte bal op het voorsteven van de boot zijn intrede en is er mogelijkheid voor de eerste keer om sponsors op kledij, riemen, boten… mits de nodige reglementeringen in acht te houden.

1985 staat volledig in het teken van het WK senioren in Hazewinkel. Robert Baetens is voorzitter van het organisatie comité. De lichtgewicht categorie dames werd voor het eerst op dit WK geroeid. Na de geslaagde Olympische Spelen van Los Angeles stond een sterk Belgisch deelnemersveld aan de start. Maar een top drie plaats konden we in geen enkele categorie bemachtigen.

Rita Defauw = vierde W1x
Annelies Bredael – Ingrid Desmet = achtste in W2x
Marianne Vandermoere – Inge Bouchez = vijfde in LW2x
Pierre-Marie Deloof – Dirk Crois = vierde in M2x
Wim Van Belleghem = vierde in LM1x

De ploegboten LM8x en M8x behaalden respectievelijk een achtste en twaalfde plaats op 11 en 14 deelnemers.

Het voorzitterschap van de Vlaamse Roeiliga wordt overgedragen van de heer Sorber naar de heer De Groodt.

Op 21 maart 1984 mocht KRSG Zijne Majesteit Koning Boudewijn ontvangen. Het bezoek kaderde binnen de feestelijkheden van het 100-jarig bestaan van de vereniging die in 1883 werd opgericht. Het bezoek was oorspronkelijk voorzien op 21 september 1983 maar werd uitgesteld aangezien Leopold IV, vader van Koning Boudewijn drie dagen voordien overleed. De handtekening van Zijn Majesteit werd opgenomen in het Gulden Boek en de tekening is van de hand van Oscar Bonnevalle.

De Olympische Spelen in Los Angeles bezorgden België een zilveren en bronzen medaille. Pierre-Marie De Loof en Dirk Crois roeiden in M2+ en haalden het zilver binnen net na de Amerikanen. Ann Haesebrouck haalde in het skiffnummer brons binnen. De drie medaillewinnaars waren allen lid van BTR. In de M2+ werden de broers William en Guy Defraigne (KRCG) met stuurman Philippe Ceulenaere 10de. Philippe De Ceulenaere was toen met zijn 12-jarige leeftijd de jongste deelnemer op de Olympische Spelen.

In september 1984 vond de FISA veteranen regatta plaat in Gent. De VVR had hier zijn schouders mee onder gezet en daardoor mocht Gent 20 landen of beter een 2403 roeiers op de Watersportbaan van Gent loslaten.

In oktober 1984 vond de inhuldiging plaats van de nieuwe lokalen van de GRS plaats. De GRS verhuisde toen naar de andere kant van het water waar ze op heden nog steeds gehuisvest zijn.

In 1984 werd op het WK een overeenkomst getekend om van start te gaan met wedstrijden voor de jeugd namelijk Coupe de la jeunesse. Deze wedstrijd was en is nog steeds bedoeld voor roeiers die 18 jaar zijn.

Technisch directeur Jacques Vrijens neemt ontslag als technisch-directeur van de Vlaamse Roeiliga en Guy Van Laere volgde hem gedurende een jaar op.
De structuur van de Vlaamse Roeiliga wordt grondig onder de loep genomen en er wordt werk gemaakt van een statutenwijziging. De nieuwe statuten werden volledig opgenomen in Roeiliga nieuws 1983/3. De raad van bestuur en het dagelijks bestuur moet afgebouwd worden en commissies moeten opgericht worden volgens noodzaak.

In 1982 zien we voor de eerste keer dat er B-licenties werden genoteerd. De recreatieve roeiers werden vanaf dat jaar bijgehouden waardoor er een mooie stijging is in het aantal leden bij de Vlaamse Roeiliga. 1000 aangesloten leden werd dat jaar het streefcijfer maar werd moeilijk haalbaar ondanks de inspanningen van alle aangesloten roeiverenigingen.

De Vlaamse Sportfederatie werd opgericht in 1982. De Vlaamse Roeiliga heeft van bij het ontstaan dit initiatief gesteund. Tot op heden is de Vlaamse Roeiliga nog steeds aangesloten bij VSF.

In 1981 slaagden 29 deelnemers in het examen van de Bloso-cursus hulpmonitor roeien. Van deze lichting hulpmonitoren zijn er nog steeds een aantal trainers actief!

Binnen het bestuur van de Vlaamse Roeiliga was er een wens om de nieuwsbrief ‘Roeiliga nieuws’ in een nieuw jasje te steken. Er werd van een A4 overgestapt naar een boekje op A5 formaat met een jonge frisse lay-out.

De Vlaamse Roeiliga leverde in 1981 542 competitie vergunningen af en samen met de LFA werd de som van 881 competitieve roeiers bereikt. De vraag naar meer leden kwam om de hoek kijken en er werd richting het recreatie roeien gekeken om daar het ledenaantal te doen stijgen.

Na de succesvolle editie van het WK in Hazewinkel 1980 wees de FISA het Wereldkampioenschap van 1985 toe aan België (Hazewinkel). Mits een aantal logistiek aanpassingen aan de baan en de omkadering mag België zich opnieuw klaarstomen om een heus event op poten te zetten.

Binnen het bestuur van de Vlaamse Roeiliga werden enkele wijzigingen doorgevoerd. Roland Rombaut gaf de voorzittersfakkel door aan Serge Sorber (ARV) en Henri Vermeersch deed afstand van de secretaristitel aan Roland Sautois.

De organisatie van WK junior en lichtgewicht senior van 12 tot en met 17 augustus onder de FISA vlag was een heel belangrijk evenement in 1980. In een spoedtempo werd de aankomsttoren gebouwd en dat jaar ook in gebruik genomen. België mocht 31 landen verwelkomen met 253 ploegen en ongeveer 920 roeiers. België lag zelf met 10 verschillende boten aan de start. Daarvoor zat de aanstelling van trainer Mc Marren voor iets tussen. Hij stoomde gedurende 5 maanden onze roeiers klaar voor dit evenement.

Verder werd in 1980 het schoolroeien in Gent opgestart onder leiding van Guy Van Laere.

In 1999 bestaat de Vlaamse Roeiliga 25 jaar en dat wordt gevierd met een nieuwe cover van Roeiliga-nieuws!

Op het WK junioren in Plovdiv van 4 tot 8 augustus werd de toen 17-jarige Tim Maeyens onverwacht derde (6.34.30).  Tim Maeyens kwam dus huiswaarts met de bronzen medaille! Op de Nations Cup in Hamburg, het officieuze WK U23, werd Wouter Van der Fraenen vijfde (6.58.81).

Het WK senioren ging door in Canada (St. Catherines) van 22 tot 29 augustus 1999 en zorgde voor gans de crew voor wat spanningen want bij aankomst van hun materiaal bleek dat er drie paar riemen vernield werden. Dus een zoektocht naar nieuw materiaal, nieuwe afstellingen,… gooide roet in het eten. De M4x met Luc Goiris, Arnaud Duchesne, Stijn Smulders en Björn Hendrickx sloot de B-finale af met een vierde plaats EN een ticket voor de Olympische Spelen 2000 in Sydney.

Voor wie ‘de XII werken van Vanoudenhoven’ nog iets zegt. In 1999, tijdens het tweede seizoen van het vrt programma, kreeg Vanoudenhoven de opdracht om 12 steden te doorkruisen op natuurlijke energie. In een acht-met-stuurman werd Rob van K.R.N.S. Oostende naar K.R. Brugge gebracht.

In 1999 is er een nieuw Vlaams sportbeleid en dit werd in een nieuw decreet gegoten van 13/04/1999 houdende de erkenning en subsidiering van de Vlaamse Sportfederaties. Dit decreet ontstond onder leiding van Vlaams minister van onder meer sport Johan Sauwens.

Voor het eerst werd een officieel kampioenschap indoor roeien georganiseerd in Antwerpen.

Het WK senioren en lichtgewichten vond plaats in Keulen van 6 tot en met 13 september 1998. Bjorn Hendrickx en Tom Symoens werden uitgeschakeld voor de A-finale en eindigden uiteindelijk als achtste (6.22.77). Voor het BOIC was dit voldoende als preselectie voor de Olympische Spelen in Sydney (Australië) van 2000. De M4x met Arnaud Duchesne, Luc Goiris, Stijn Smulders en Nico Roels werden elfde (5.54.20).

Op 17 oktober 1998 werd de NRF of beter National Rowing Foundation gesticht met als voorzitter mevr. Nandancée (CRB). Deze oprichting heeft tot doel om financiële middelen te verzamelen ter ondersteuning van de roeisport en in het bijzonder de ontwikkeling van het jeugdroeien. Roeiprojecten, die werden voorgedragen op de AV van de NRF, konden financiële ondersteuning genieten. Roeikledij voor roeiers en roeisters die deelnamen aan de Coupe de la Jeunesse kon sindsdien op een tussenkomst van de NRF rekenen.

In juni vond de 11de Flanders-Europe regatta plaats in Hazewinkel. Dit was het tweede luik van de wereldbeker en dit met steun van Lotto en de Europese Unie. Het eerste luik vond plaats in München en het derde luik in Luzern.

Jörg Weissig nam van het Belgisch toproeien afscheid. Pat Sweeney werkte zich in 1997 in bij zowel de senioren als de junioren.

Paul Gevaert (KRB) neemt de fakkel als nieuwe voorzitter van de Vlaamse Roeiliga over van Stan De Clercq.

Het serveren van sterke dranken binnen sportkantines werd in 1997 ingeperkt. Jenever en campari mochten vanaf 1 januari 1997 niet meer geserveerd worden tenzij er een sterke drankenvergunning gekocht werd.

Het decreet tot vaststelling van het statuut van de niet-professionele sportbeoefenaar is op 1 januari 1997 in werking getreden. Dit decreet regelt de fundamentele rechten van de niet-professionele sportbeoefenaar alsook de loongrens die een niet-professionele sporter mag verdienen.

Om het drieluik aan internationale wedstrijden te voltooien vond het WK junioren plaats in Hazewinkel van 5 augustus tot en met 10 augustus.

De Olympische Spelen voerden op het gebied van roeien opnieuw wat wijzigingen door. Zo werd in 1996 het lichtgewicht roeien opgenomen. De wedstrijden werden beperkt tot de 2X en de 4- bij de heren en bij de dames de 2x. Tegelijkertijd werd bij de heren de 2+ en de 4+ en bij de dames de 4- geschrapt zodat het aantal disciplines op 14 bleef (8 voor de heren en 6 voor de dames). Daniël Deweert werd aangeduid als Olympisch kamprechter voor de Spelen in Atlanta.

België vaardigde drie teams af. Bij de heren de M2x met Tom Symoens (KRB) en Bjorn Hendrickx (KRNSO) en de M2- met Luc Goiris (TRT) en Jaak Van Driessche (GRS). De boten werden respectievelijk 10de en 8ste. Bij de dames vonden we Annelies Bredael terug in skiff en deze eindigde 7ste.

In Hazewinkel werd de Nations Cup of de toenmalige wereldkampioenschappen U23 georganiseerd van 12 tot 14 juli.

In het voorjaar van 1995 voltrok zich een voorzitterswissel. Patrick Rombaut gaf de fakkel door aan Stan De Clercq van TRT. Hij werd de vijfde voorzitter van de Vlaamse Roeiliga.

FISA lanceert het project ‘Afrika – project 1995-2000’. Het continent Afrika bleek op gebied van roeien in 1994 een onontgonnen gebied te zijn. Matt Smith (USA – FISA), die ontwikkelingsverantwoordelijke was binnen de FISA bleef niet bij de pakken zitten. Om de roeisport tot ontwikkeling te brengen werden er wereldwijd boten gevraagd.

In 1995 behaalden vier Belgische kamprechters een internationale kamprechterlicentie, namelijk Chantal Neirinckx, Peter Van Belle, Etienne Goormachtigh en Jean-Pierre Follet. Allen zijn het nog steeds klinkende namen binnen het kamprechtercircuit.

Daniël Deweert werd aangeduid als Olympisch kamprechter voor de Spelen in Atlanta.

Begin juni 1995 was Hazewinkel opnieuw het decor van een internationale wedstrijd, namelijk het eerste luik van de FISA-worldcup 1995. Annelies Bredael werd zevende in deze internationale skiffwedstrijd.

Het WK vond plaats in Finland, Tampere, van 20 tot en met 28 augustus. Twee bronzen medailles werden huiswaarts genomen namelijk die van Annelies Bredael in W1x (7:34.29) en die van Frank Moortgat, Dominique Verdeyen en Benoit Ollemans in M2- (7:41.21).

FISA legt een nieuwe startprocedure op in 1994. De starter geeft de aankondiging ‘two minutes’ hierdoor weten de crews dat ze de laatste kledij moeten verwijderen, hun uitrusting moeten nakijken en dat ze binnen de twee minuten klaar moeten zijn voor de race. Na het afroepen van de laatste naam van de crew wordt de rode vlag gehesen en volgt ‘set’ en ‘go’.

Annelies Bredael roeide in 1994 tijdens een Wereldbeker in Parijs (waar dit jaar de OS doorgaan) een wereldrecord. Ze haalde de snelste tijd 7:17.60 in de skiff op 2000m!

Hazewinkel was in 1994 opnieuw het decor voor de ‘coupe de la jeunesse’ die plaatsvonden op 30 en 31 juli. In alle categorieën werd België vertegenwoordigd en er werden een aantal medailles geroeid!

Het WK vond plaats in de Verenigde Staten in Indianapolis en Annelies Bredael was opnieuw van de partij in W1x. Ze mocht de bronzen plak mee huiswaarts nemen!

Er werd ook al innovatief gedacht in de jaren ’90. In Frankrijk werd getest met een nieuwe startinstallatie waarbij de boeg niet meer handmatig werd vastgehouden. Een mechanische schelp waarin de boot zit, werd bij het startschot onder water getrokken. Een dure aangelegenheid die geen verdere toekomst had, blijkt nu.

Die periode werd ook al gedacht aan het uitbreiden van het roeiwater richting de zee!

In 1993 werden nieuwe roeinummers opgenomen in het Olympisch programma. Het gaat om lichtgewichtnummers LM2x, LM4- en LW1x waarvan de zware versie doorverwezen werd naar het programma van de wereldkampioenschappen.

De FISA toertocht vindt in 1993 plaats op Belgische bodem. Er werd op 12/9 van uit Hastière vertrokken om via Namen, Seneffe, Bergen, Doornik en Gent op 19/9 in Brugge te eindigen.

In 1992 was het uitkijken naar de Olympische Spelen van Barcelona. Vier Belgische teams stonden aan de start van de Olympische Spelen. Twee damesteams waarvan één W2x met Renée Govaert en Ann Haesebrouck van CRB en Annelies Bredael (TRT) in skiff. De W2x eindigde op de negende plaats en Annelies Bredael haalde een prachtige zilveren medaille. Bij de heren vonden we in de M4x Dirk Crois (BTR), Alain Lewuillon (CRB), Tom Symoens (KRB) en Wim Van Belleghem (KRCG) terug, ze werden twaalfde. De M2- met Luc Goiris (TRT) en Jaak Van Driessche (Gentse RS) werden vijfde na de Franse boot met huidig FISA voorzitter Jean-Christophe Rolland.

Annelies Bredael werd naar aanleiding van haar zilveren medaille genomineerd en ook verkozen voor Trofee van het Gemeentekrediet  sportvrouw van het jaar.

In 1992 volgde Carla Galle als administrateur-generaal Armand Lams op bij BLOSO. Via promotiecampagnes werd ingezet op het stimuleren van sportbeoefening voor diverse doelgroepen, zoals ‘Als het kriebelt moet je sporten’ die liep van 1992 tot 1996, voor de jeugd.

FISA werd opgericht op 25 juni 1892 en werd dus in 1992 100 jaar!

Jörg Weissig werd, op 1 januari 1991, aangesteld als professioneel trainer van het Belgische nationaal roeiteam. Zijn vrouw, Hertha, was ook roeitrainster.

Het Wereldkampioenschap ging in 1991 door in Wenen waar Annelies Bredael van uit de voorwedstrijd rechtstreeks doorstoot naar de A-finale en netjes de bronzen plak binnen haalde voor België. Wim Van Belleghem kwam via de herkansingen in de halve finale terecht en stootte door naar de A-finale waar ook hij het brons mocht mee nemen.

Op de jeugdbeker in Glasgow werd voor het eerst een gouden medaille behaald. Björn Hendrickx kaapte de gouden medaille mee in M1x!

In juli werd de zesde editie van de jeugdcup/Coupe de la Jeunesse op eigen bodem geroeid in het Bloso sportcentrum Hazewinkel. De meisjes winnen zes wedstrijden en winnen daarmee het dames eindklassement.
Eind oktober vond het WK plaats in Australië op Lake Barrington (Tasmanië). Wim Van Belleghem gaat van uit de schiftingen rechtstreeks door naar de halve finale en stoot door naar de grote finale waar hij maar liefst de zilveren medaille wegkaapt! Rita Defauw kwam via de herkansingen in de grote finale terecht waar ze als derde over de meet kwam en dus het brons mee huiswaarts mocht nemen!
De Gentse R.S vierde in 1990 haar 25 jarig bestaan. Ernest Vandewalle was mede stichter van de vereniging en gedurende die 25 jaar altijd actief geweest binnen de club.
In 1990 was er sprake van een nieuwe FISA startprocedure. De Franse voertaal zou namelijk vervangen worden door het Engels. Dit alles kende zijn intrede vanaf 1991.
Ook meer dan dertig jaar geleden werd al naar voeding gekeken binnen de roeisport. Daar getuigt een artikel van in Roeiliganieuws 2 met een aantal uitgewerkte trainingsmenu’s.

Exceptional Writing Services for All Academic Levels Always Quality Work at an Affordable Price Quality Writing Services Offering Affordable Prices Order Cheap Essay Online Where Can I Buy Essays Online