Kalender
25/02/2018
12e Brussel Rowing Winter Regatta
03/03/2018 - 04/03/2018
Brugge Boat Race
11/03/2018
3Y - Rivierhoofd Seneffe
25/03/2018 14:30-20:00
RCNSM - Lentehandicap
14/04/2018 - 15/04/2018
GRS - Internationale Regatta
Online inschrijven competitie
 

Brugge Boat Race
3-4 maart 2018

Recent News
Kalender recreatie en recreatieve competitie 2018
Klik hier voor de overzichtelijke kalender voor recreatie, recreatieve competitie, studentenroeien e
21/02/2018
Kalender competitie 2018
Klik hier voor een handige affiche van de competitiekalender in binnen en buitenland voor alle leeft
21/02/2018
Toertocht Vlaamse Roeliga 2018: Namen / Hoge Maas
De Vlaamse Roeiliga heeft de eer u uit te nodigen op haar jaarlijkse toertocht. Dit jaar spreken we
12/02/2018
Ergometerwedstrijd GRS
Klik hier voor de resultaten van de ergometerwedstrijd van de Gentse RS op 10/02/2018.
12/02/2018
Vlaams Kampioenschap Scholieren Ergometer
Op woensdag namiddag 7 februari ging in de Topsporthal in Gent in samenwerking met Stichting Vlaamse
08/02/2018

De Vlaamse week tegen pesten! Jouw club doet toch ook mee?

Van 2 tot 9 februari  2018 is er opnieuw de Vlaamse week tegen pesten. Dit is een actie van het netwerk ‘kies kleur tegen pesten’.

We doen dit jaar als sportsector massaal mee met de STIP IT actie (een actie vanuit Ketnet voor kinderen en jongeren uit alle sectoren). STIP staat voor Samen Tegen Iemand Pesten. Om te tonen dat je daar achter staat plaats je vier stippen op je hand. Deze betekenen:

 1. Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen!
 2. Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
 3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
 4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt. 


Wat kan je doen tijdens de week?

 • Doe mee aan de STIP IT challenge voor sport. Wees creatief met de stippen (gebruik ballen, plaats ze in het groot op het sportterrein…). Inspiratie via het filmpje van ketnet.
 • Plaats de stippen op de handen van de leden en maak het onderwerp bespreekbaar.
 • Kom naar een ‘time out tegen pesten’ vorming voor trainers en sportbegeleiders op 5/02 in Genk & 7/02 in Lede.
 • Laat aan iedereen zien dat jouw club meedoet via de website, sociale media, in de kantine… gebruik #stipit #weektegenpesten


Wat kan je doen om pesten helemaal te bannen?


Lees meer en vind leuke filmpjes van topsporters over al deze acties van Time Out tegen Pesten op www.topindesport.be

 

Sport Vlaanderen biedt financiële ondersteuning aan organisatoren van sportevenementen. Sinds 1 januari 2018 wordt ook de provinciale ondersteuning voor bovenlokale sportevenementen geïntegreerd op Vlaams niveau, zowel voor G-sport, breedtesport als topsport.

Op de website van Sport Vlaanderen lees je alles over de nieuwe subsidiereglementen en hoe en wanneer je als organisator een subsidieaanvraag kan indienen.

De Vlaamse Roeiliga organiseert op zaterdag 24 februari een bijscholingsdag letselpreventie in Gent, in het kader van het project ‘Get Fit 2 Sport’. Sportletselpreventie krijgt meer en meer aandacht binnen de trainingen. Om door het bos de bomen te blijven zien, werkte de Universiteit Gent i.s.m. Sport Vlaanderen 'Get Fit 2 Sport' uit. Get Fit 2 Sport is een onderzoeksproject (gesubsidieerd door minister Muyters) dat de implementatie van een sportletselpreventief programma voor Vlaamse jonge sporters beoogt. De implementatie gebeurt via een zogenaamde “watervalstructuur” waarbij binnen de verschillende sportfederaties en –organisaties in Vlaanderen bijscholingen worden georganiseerd voor de sporttrainers/-lesgevers/-leerkrachten binnen deze organisatie.

De bijscholing zal gegeven worden door Debora Verbelen en Toni Barczuk, opgeleide experts binnen het project ‘Get Fit 2 Sport’. Er zal zowel een theoretisch als een praktisch gedeelte zijn. De bijscholing is gericht naar alle niveaus van coaches, dus absoluut niet het zuiver topsportniveau. Jeugdcoaches, recreatieve coaches en competitieve coaches behoren tot het doelpubliek.

De bijscholing bestaat uit een theoretisch gedeelte (9u tot 12u; locatie Huis van de Sport Gent) en een praktisch gedeelte (13u tot 16u; locatie topsporthal Gent). Inschrijven kan via celine.pieters@vlaamse-roeiliga.be 

Een berichtje op je clubwebsite opvrolijken met een foto die je van Google plukt: het is zo gebeurd. Heb je hier geen toestemming voor gekregen van de fotograaf, dan misken je het auteursrecht en kan je door de fotograaf (of zijn vertegenwoordiger) gevraagd worden om een schadevergoeding te betalen. Wat kan je doen en hoe kan je deze situatie voorkomen?

Aan de hand van bepaalde software is het tegenwoordig mogelijk om heel gemakkelijk websites te scannen op het ongeoorloofd gebruik van foto's. Hoewel dit gebruik bij verenigingen meestal zonder kwade bedoelingen gebeurt, levert het toch vaak een financiële kater op van enkele honderden euro's op.

Voorkomen is dus beter dan genezen! Probeer te zorgen dat het zo ver niet komt en maak gebruik van Googles rechtenvrije afbeeldingen. Dit doe je door bij Google Afbeeldingen "Tools" te selecteren en daarna te filteren op de licentie die je wenst. Je hebt onder meer de keuze uit foto's die gelabeld zijn voor hergebruik (al dan niet met aanpassingsrecht), en voor niet-commercieel gebruik (al dan niet met aanpassingsrecht). Kies je één van deze foto's uit dan weet je zeker dat je geen inbreuk op het auteursrecht begaat

Bron: Dynamo Project

Op vrijdag 1 december namen roeiers die top 12 behaalden op WK en/of top 8 WC/EK en medaillewinnaars van de Coupe de la Jeunesse een VRL Roei Award in ontvangst.

Ook werden tal van personen gehuldigd die avond.

Wij danken al onze sponsors voor hun ondersteuning in dit evenement!

Foto's zijn te vinden op onze facebookpagina.  

 

Op woensdag 25/10 is Herwig Coppens overleden, voorzitter van de Gentse Roei- en Sportvereniging. Herwig werd 83 jaar. De Vlaamse Roeiliga wenst de familie veel sterkte toe. Volgens de wens van de familie zal de uitvaart van Herwig Coppens (°4/7/1934 — †25/10/2017) in intieme kring gebeuren. De familie hecht eraan dat er ook in 'zijn Gentse RS' een afscheidsmoment georganiseerd wordt. Dit afscheidsmoment zal plaatsvinden op zondag 12 november om 10u30, in de Gentse RS, Vissersdijk 1, 9000 Gent.

 

We vernamen het droevige nieuws dat Jörg Weissig overleden is op 11 oktober. Hij werd 87 jaar.
Jörg was coach van ons nationale team van 1991 tot en met 1996 en lag velen nauw aan het hart.

Hij was trainer van een generatie roeiers  die we nu nog als coach, of in een of andere functie terugvinden in het roeien: Bjorn Hendrickx – Tom Symoens – Alain Lewuillon – Dirk Crois – Wim van Belleghem – Luc Goiris – Jaak Van Driessche - Ann Haesebrouck – Annelies Bredael - Christel Hiel - Elke Seps - ... hebben het voorrecht gehad hem als trainer te kennen.

Belangrijkste successen:
Met Jaak en Luc in 2- : 1992 OS 5de , 1993 WK 4de, 1994 WK 6de, 1995 WK 6de, 1996 OS 8ste
Met Annelies in skiff: 1991 WK 3de, 1992 OS 2de, 1993 WK 5de, 1994 WK 3de, 1995 WK 3de, 1996 OS 7de
Met Ann en Renee Govaert 1992 OS 9de
Met Wim – Dirk – Alain – Tom in 4X 1992 OS 12de
Met Tom en Bjorn in 2X 1996  OS 10de
Met Tom in skiff 1991 WK 12de, 1993 WK 9de
Christel en Elke Seps in 2Xjunior 1993 WK 2de

Klik hier voor het overlijdensbericht

Met akkoord van de Vlaamse topsportcommissie stelt de Raad van Bestuur van de Vlaamse Roeiliga 3 boten te koop. Er is nood aan nieuwe boten ter ondersteuning van de topsportroeiers en de verkoop van de wat oudere boten kan hierin een grote steun betekenen.

Het gaat om volgende boten: 

 1. Empacher skiff: vroegere skiff van Tim Maeyens (2007) (minimumprijs € 4.000)
 2. Empacher lichte dubbel (2010) (minimumprijs € 7.000)
 3. Fillippi dubbel 90 kg (2009) (minimumprijs € 6.000)

 

De drie boten zullen tijdens het Belgisch Kampioenschap lange boten (23 en 24 september 2017) in Hazewinkel te bezichtigen zijn. De boten zijn in goede staat en worden verkocht in de staat zoals ze zich bevinden.

Procedure

Geïnteresseerde kopers kunnen tot 15 oktober een bod uitbrengen. De biedingen worden onder gesloten omslag verwacht bij Vlaamse Roeiliga, Zuiderlaan 13, 9000 Gent t.a.v. Hubert De Witte, penningmeester VRL. Bij het bod dient vermeld te worden wie het bod uitbrengt en of dit gebeurt namens een roeivereniging of ten persoonlijke titel. Ook adres, telefoonnummer en emailadres vermelden.

De boten zullen toegewezen worden aan de hoogstbiedende. Bij gelijk hoogste bod door twee of meer bieders zal aan deze bieders gevraagd worden om schriftelijk een ‘best and final offer’ te bezorgen aan de VRL.

De definitieve toewijzing van de boten zal gebeuren door de Raad van Bestuur van VRL. Betaling dient te gebeuren binnen de 30 dagen na ontvangst van de factuur.

Eerder uitgevoerd onderzoek (Bourjois et all, 2000) heeft aangetoond dat de lichaamsbouw van roeiers atypisch is en dus totaal verschillend van de doorsnee man of vrouw (junioren jongens gemiddeld 12 cm groter en 17,5 kg zwaarder). Desondanks wordt sportkledij ontwikkeld aan de hand van matentabellen gebaseerd op de gemiddelde bevolking. Dit is niet enkel nadelig op niveau van esthetiek en comfort, maar heeft ook desastreuse gevolgen voor de functionaliteit van de kledij.
Aan het Fashion & Textiles Innovation Lab van de HoGent loopt momenteel een onderzoek met betrekking tot de ontwikkeling van het ultieme roeipakje.
We doen dan ook een dringende oproep naar alle clubs om hun senior A en B roeiers aan te sporen om zich te laten opmeten aan de hand van een 3D body scanner tijdens het BK lange boten op 23 en 24 september.

De scanner bevindt zich in de aankomsttoren in de nabijheid van de weging.
Alle deelnemers maken kans om een iPad mini te winnen.
Meer info op www.shape-project.be
PDF Affiche

Goed op weg naar onze 11-de editie van de Friese elfstedentocht; dit is onze vierde.

Ook dit jaar ging The OAR de uitdaging aan om samen 207 km te doorstaan.

De teamsamenstelling verliep iets moeilijker aangezien er plots veel trouwfeesten gepland werden in dat verlengde weekend waardoor enkele toegezegde roeiers alsnog niet mee aan de riemen konden trekken.  Bleven over: Ive, Filip, Stijn, Matthijs, Tobias, Koen, Wim en Yves.  Godzijdank wou Fien even een oogje dichtknijpen naar haar studieboeken om ons door de toch wel soms smalle kanalen van het traject te loodsen en nam Greet de logistieke ondersteuning voor haar rekening.  

Onder impuls van de VRL en de Hasseltse universiteit en hogescholen, en met steun van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Lummen - Halen - Herk-De Stad (beheerders van het Schulensmeer) heeft de provincie Limburg eindelijk een roeivereniging die qua ligging (dicht tegen Hasselt) en accommodatie (roeimeer van 2,3 km lang en ruim 100 m breed) alle potentieel heeft om uit te groeien tot een volwaardige roeiclub voor zowel de recreatieve als de competitieve roeier. 

Na de officiële inhuldiging in aanwezigheid van burgemeester en schepenen van de betrokken gemeenten, zette onze olympische zilveren medaillewinnares Annelies Bredael zich in een demonstratierondje letterlijk en figuurlijk achter het initiatief dat in eerste instantie mogelijkheden creëert voor (ex)- Hasseltse studenten om tijdens en na hun studies deze volwaardige sport intensiever te beoefenen.

De bijeenkomst werd afgesloten met een wedstrijd tussen de Univ van Hasselt en de 2 Hogescholen UCLL in (een steeds spectaculaire) 8+.  

Het is onze droeve plicht het overlijden te melden van onze André Segelaer. Hij is maandagmiddag 15 mei vredig in zijn slaap heengegaan, op 91-jarige leeftijd. Hij was een van de grootste Gentse en Belgische roeipersoonlijkheden in de afgelopen 70 jaar. Naar de wens van André worden geen rouwbrieven verzonden. Er komt enkel een aankondiging in de dagbladen De Gentenaar en Het Nieuwsblad. André kan gegroet worden in het funerarium Cispa te 9030 Gent, Brugsesteenweg 583 tot en met donderdag 18 mei tussen 16 en 18 uur. U wordt vriendelijk uitgenodigd op de afscheidsplechtigheid die plaats vindt op zaterdag 20 mei om 9 uur in het crematorium Westlede, gevolgd door de asverstrooiing aldaar.

Meerdere medische kwalen maakten kort na nieuwjaar 2017 een ziekenhuisopname noodzakelijk en sinds half maart een verblijf in een Woon- en Zorgcentrum. Zijn laatste bekommernis aldaar was het schenken van een prijs voor de May Regatta. Zo geschiedde en zo staat hij nog vermeld in het regattaprogrammaboekje 2017. Trouw en Liefde, de leuze van de stad Gent, was geheel van toepassing op André en de Sport.

De Vlaamse Roeiliga wenst familie en vrienden van André Segelaer veel sterkte toe in deze moeilijke periode. 

Hieronder kan je meer lezen over het leven van André Segelaer (met dank aan archivaris Mark Rummens). 

De voorbereidingen voor de Coupe de la Jeunesse op 28, 29 en 30 juli 2017 zijn in volle gang.
Het organisatiecomité wenst een oproep te doen naar enthousiaste personen om zich als vrijwilligers te melden voor het roeifestijn.

Mogen wij terug op uw steun rekenen?

Geef je op bij Anton en Marc  
op volgend e-mail adres: info.cdlj2017@rowing.be

Hopelijk schrijven jullie masssaal in!

De Vlaamse Roeiliga zoekt vrijwilligers om de minibussen en trailers van onze topsportwerking op de vele locaties waar wedstrijden geroeid worden, op bestemming te krijgen. Dit kan gaan over kleinere ritten naar onze buurlanden maar vaak ook richting verdere bestemmingen.
De chauffeurs die we zoeken dienen over een BE-rijbewijs te beschikken met de nodige vrije tijd en ervaring om met onze trailer te rijden. Alle onkosten die het transport met zich meebrengt (tankkosten, péages, vliegtuigkosten, accommodatie en voeding) worden door de federatie uiteraard vergoed.

Ben je geïnteresseerd om onze topsportwerking op deze manier te steunen en van dichtbij ons topsportteam te leren kennen, stuur dan een email naar celine.pieters@vlaamse-roeiliga.be.

Van 1 tot en met 31 mei is het weer Maand van de Sportclub. Een maand waarin heel wat Vlaamse sportclubs voor één of meerdere dagen hun deuren openen om het grote publiek kennis te laten maken met sport. Wie sport, beleeft immers meer. En dat willen we iedereen laten voelen. 

Roeiclubs die meedoen dienen hun initiatief te registreren via de website van Sport Vlaanderen. Jouw activiteit komt dan rechtstreeks terecht in het overzicht van Uit in Vlaanderen en Sport Vlaanderen.

Gratis promotiemateriaal (beachflags en spandoeken) kan aangevraagd worden bij de sportdienst of via sportersbelevenmeer@sport.vlaanderen. Daarnaast kan je ook opdrukposters, affiches, ... downloaden op de website. 

#TOPindesport tijdens Vlaamse Week tegen Pesten!

Van 17 tot 24 februari vindt de Vlaamse Week tegen Pesten editie 2017 plaats.
Iedere week leven ontelbare kinderen en jongeren zich uit met hun favoriete sport. Toch wordt 1 op de 10 gepest in een sportomgeving. Pesten is schadelijk, kwetsend en laat een leven lang sporen na. Met de Time Out tegen Pesten gaan we met heel de sportsector voor een pestvrije sport!

Klik hier of op de afbeelding om het filmpje te bekijken

Ontdek hier wat je allemaal kan doen tijdens de Week.
Schrijf je sportorganisatie in via www.topindesport.be en volg alles via de TOP-facebookpagina en #TOPindesport!

Allemaal samen… Time Out tegen Pesten!


De Vlaamse sportsector zette in 2016 in op een pestvrije sport met de Time Out tegen Pesten campagne (www.topindesport.be). Deze campagne informeerde, stimuleerde en ondersteunde de sportsector om actief aan een pestvrije omgeving te werken. Het werd een succesvolle campagne!

In de aanloop van de Vlaamse Week tegen Pesten 2017 (17 – 24 februari) lanceert de Vlaamse Roeiliga vzw een TOP-fotowedstrijd voor alle roeiclubs tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten.

Wat moet je doen?

Registreer je roeiclub op de TOP-kaart via www.topindesport.be en maak een originele Time Out-foto en post deze op onze eventpagina van onze facebookpagina met de hashtag #TOPindesport.be

De Wedstrijd loopt tot 27/02/2017 en de VRL pikt daarna 3 winnaars uit die een leuk verassingspakket ontvangen!

Klik hier voor het wedstrijdreglement.

Ronny De Cocker doet in september 2017 mee aan de Ultra Trail in Corsica ten voordele van de ALS liga. Concreet betekent dit 1.000km in 17 dagen! Ronny is op zoek naar een kinesist om hem te begeleiden. Je kan hem contacteren via ronny.de.cocker@telenet.be

http://www.ultracorsica.com/the-challenge/4587131827

Op 4 november overleed Jean Campe onverwacht in het AZ Sint-Jan te Brugge.
De heer Campe was erevoorzitter van de Koninklijke Roeivereniging Club Gent.
Hij ondersteunde het ergometerproject ‘Laurent Campe’ van de Vlaamse Roeiliga.
De Vlaamse Roeiliga wenst de familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijden.

Beste roeiliefhebber,

Bob Baetens is woensdag avond thuis rustig ingeslapen in zijn vertrouwde familiekring.
Bob werd in jaren 50 meermaals Belgisch kampioen.
In ’51 werd Bob Europees kampioen in de twee-zonder.
Samen met Michel Knuysen haalde Bob zilver op de  Europese kampioenschappen in ’53 en 55’.
Het duo won ook de begeerde “Silver Goblets” in de “Royal Henley Regatta”.
Op de Olympische spelen van 1952 in Helsinki bezorgde Bob ons land een zilveren medaille. 

Als voorzitter en stichtend lid van de Vlaamse Roeiliga was Bob de stuwende kracht van de roeibaan “Hazewinkel”.

Als trainer en voorzitter van Antwerpse Roeivereniging “Sculling” lag Bob in de jaren ’70 aan de basis van de vele successen van de club.

In 2002 opende Bob ons nieuw clubhuis te Hazewinkel. Hij verzekerde hiermee de toekomst van zijn roeiclub. 

Het ARV-Sculling Bestuur

Ronny De Cocker en Antionia Ventriglia zijn sinds vandaag officieel wereldrecordhouders Fastest marathon pushing a wheelchair.

Zij liepen de marathon in 3u 36.11!! Proficiat

Door de recente vluchtelingenstroom bestaat er een grote kans dat er bij jouw sportclub ook niet-Belgen willen aansluiten. Wat zijn hun rechten en waarop moet je letten als sportclubbestuurder?

 

Is je sportclub een kleine vzw en voer je een vereenvoudigde boekhouding? Werk dan tijdig de stappen uit die je moet ondernemen bij het afsluiten van een boekjaar.

 

© 2014, website powered by Twizzit.com     |     Privacy & Disclaimer