De vroege ochtendmist verwelkomde op zondag 05/06/2016 de 81 recreatieve roeiers uit Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel in VVW Mendonk in Desteldonk, bovenaan de haven van Gent. Onwetendheid over het verdere vervolg van het weer die dag ging iedereen goedgemutst te water. Na een perfecte middagstop gingen echter de hemelsluizen open. Een memorabele en spektakelrijke toertocht die lang zal blijven hangen. Druk op lees meer voor het ganse verslag en zak af naar de facebookpagina voor de sfeerbeelden.


De vroege ochtendmist verwelkomde de 81 recreatieve roeiers uit Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel in VVW Mendonk in Desteldonk, bovenaan de haven van Gent. Onwetendheid over het verdere vervolg van het weer die dag hield men niet tegen goedgemutst alle meegenomen boten op te tuigen en vaarklaar te maken. Nadat de botenwagens afgezet werden in Lokeren volgde de briefing en kon iedereen te water gaan. De mist trok op, de zon brak erdoor, de fietsers vonden hun weg naar het fietspad en alle roeiers genoten van de eerste slagen op de Moervaart.

Er liggen verschillende lage, gerestaureerde ophaalbruggen op het traject van de Moervaart. Ze vormen samen met de vele Canadapopulieren een mooi, idyllisch beeld van de streek rond Wachtebeke en Moerbeke. Ze zorgen ook voor een heus obstakel, daar er volledig plat moest worden gelegen om eronderdoor te kunnen varen. Daarbij kwam dat de neerslag van de afgelopen dagen ervoor zorgde dat het waterpeil nog wat gestegen was. Bij een van de bruggen hergroepeerde de ganse vloot en kreeg elke roeier versnaperingen en een uitleg over de streek.

Badend in de zon kwamen alle boten aan bij de middagstop in restaurant Het Keysershof in Sinaai. Heel gerieflijk en mooi, iedereen was tevreden over het restaurant. Enkelen konden buiten plaatsnemen, anderen zochten binnen de schaduw op. De quiz werd uitgedeeld en per tafel ingevuld, en dan was het tijd voor de vegetarische pasta, de spaghetti, de vol-au-vent of de stoofvlees met frietjes. Ze werden allen erg gesmaakt. De middagstop werd afgesloten met de uitreiking van de winnaars van de quiz, de tafel van GRS kreeg de flessen Leffe mee naar huis.

Net toen de laatste boot terug op het water kwam en de stoet weer vertrok richting Lokeren vielen de eerste druppels. Gans de middag was het laffer en laffer geworden tot de wolken het niet meer konden houden. Met bakken tegelijk kwam de regen naar beneden. In een mum van tijd was iedereen tot op het bot nat. Hier en daar stopten boten of stapten roeiers uit om te schuilen voor het onweer, maar de meeste roeiers trokken moedig door in hun boten, die ondertussen halve baden geworden waren.

Het laatste traject en de afbouw van de boten gebeurde in haast apocalyptische omstandigheden. Dikke druppels water, donder en bliksem teisterden de omgeving van Eksaarde, Daknam en Lokeren. Pas toen alle boten opnieuw op de aanhangwagens lagen minderde het met regenen, en was iedereen blij in een douche of een droge wagen te kunnen kruipen. Het zorgde er we voor dat dit een editie was om nooit meer te vergeten. Bedankt aan alle roeiers, de heroïsche doorzetters die na een ganse dag prachtig roeiweer de weergoden trotseerden.