Vanaf het nieuwe academiejaar 2016 - 2017 begint opnieuw een nieuw jaar studentenroeien. Er zijn dit jaar opnieuw 3 centra waar dit mogelijk is: In Hasselt, in Gent en in Antwerpen. 3 centra waar begeleiders en trainers en organisatoren de mouwen opstropen om aan studenten het roeien aan te leren. Niet alleen aanleren, maar ook trainen naar verschillende sportieve uitdagingen doorheen het jaar. 


Vanaf oktober beginnen in de Universiteit Hasselt, de PXL Hogeschool en de UC Leuven Limburg opnieuw de testen in het kader van het studenten roeiteam. Kandidaten kunnen zich opgeven via de sportverantwoordelijken van de school en maken kans om via de selecties in het team te komen. Zij leren roeien, gaan uitdagingen aan en ondernemen (internationale) stages om uiteindelijk klaargestoomd te worden voor de Hasselt Student Regatta.

In Gent en Antwerpen slaan telkens 3 roeiclubs de handen in elkaar om zoveel mogelijk studenten te leren roeien. Ze zorgen voor het materiaal en de trainers die nodig zijn om van studenten echte roeiers te maken. De hoger onderwijsinstellingen voorzien de nodige omkadering om dit allemaal mogelijk te maken. Een team van trainers en begeleiders staan klaar om de studenten te ontvangen. In Antwerpen wordt zelfs een studentenclub opgericht in het kader van het roeien. Het StuRow Antwerp Rowing team.

Het studentenroeien groeit nog steeds verder in Vlaanderen. Naast de 3 genoemde centra zijn ook andere clubs en hoger onderwijsinstellingen aan het kijken om het studentenroeien te organiseren. Vooral in Brugge en Kortrijk staat men ver in deze ideeën, maar ook in Leuven zijn mensen aan het kijken om (studenten)roei-activiteiten te organiseren. Als er in die steden effectief studentengroepen opgericht worden, zullen we dit zeker communiceren.

De studerende roeiers zitten niet stil! In Hasselt zijn de alumni van de verschillende hoger onderwijsinstellingen UHasselt, PXL en UCLL bezig met het opstarten van een nieuwe roeiclub aan het Schulensmeer in Lummen. Daar kunnen oud-studenten, maar binnenkort ook jeugd en niet-studenten terecht om te leren roeien. Een nieuwe club met de roots volledig in het studentenroeien. Chapeau!