In Vlaanderen sporten steeds meer kinderen, jongeren, volwassenen en senioren. Het plezier van het sporten in kwaliteitsvolle omstandigheden wordt door iedereen gewaardeerd. Sporters en ouders hechten terecht veel belang aan goed opgeleide en kwaliteitsvolle trainers, begeleiders en clubbestuurders. Het is de missie van de Vlaamse Trainersschool (VTS) om zoveel mogelijk trainers, sportbegeleiders en clubbestuurders zo goed mogelijk op te leiden.  

De Vlaamse Roeiliga organiseert in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool opleidingen voor trainers, met als doelstelling een stijging van het aantal gediplomeerde actieve trainers.  

Naast de effectieve cursusorganisaties, is het ook belangrijk om de cursussen inhoudelijk up to date te houden. De cursusteksten worden regelmatig gescreend en bijgewerkt. We streven er ook naar dat de docenten op een kwaliteitsvolle manier hun lessen doceren. 

De Vlaamse Roeiliga organiseert de opleidingen ‘initiator roeien’, ‘trainer B roeien’ en ‘trainer A roeien’. 

Een Initiator wordt opgeleid om zelfstandig een programma voor te bereiden en te begeleiden en initiatie te geven. Een Trainer B zorgt eerder voor de sporttechnische vervolmaking en begeleidt beginnende competitie.

Een Trainer A in een club is verantwoordelijk voor de gevorderde competitie. 

Elke cursusorganisatie omvat een algemeen gedeelte en een sportspecifiek gedeelte. Het algemeen gedeelte wordt in de initiatoropleiding gedoceerd vlak voor het sportspecifieke gedeelte.

In de trainer B en trainer A opleiding dien je eerst het algemeen gedeelte te volgen en hier examen voor af te leggen. Dit wordt dan volledig georganiseerd door de Vlaamse Trainersschool en is sporttakoverschrijdend, wat betekent dat je de lessen volgt samen met cursisten uit heel wat andere sporttakken. Pas als je geslaagd bent voor het algemeen gedeelte, kan je instappen in het sportspecifieke gedeelte dat georganiseerd wordt door de Vlaamse Roeiliga. 

Wil je graag een opleiding volgen?

De data, locaties, prijzen, toelatingsvoorwaarden en alle andere nuttige informatie van cursusorganisaties in een bepaalde sporttak, zijn hieronder terug te vinden.

Bijscholingen

Naast het volgen van een opleiding is het belangrijk om je als trainer of clubbestuurder regelmatig bij te scholen zodat je op de hoogte blijft van de meest recente (wetenschappelijke) ontwikkelingen binnen jouw sport. De Vlaamse Roeiliga organiseert op regelmatige basis bijscholingen voor haar trainers en clubbestuurders. Bij "bijscholingen" kan je samenvattingen van de reeds georganiseerde bijscholingen terugvinden. Heb je zelf ideeën of tips over welk onderwerp we een bijscholing kunnen organiseren? Laat het ons snel weten!