Hannes Obreno en Eveline Peleman stoppen met roeien.

 

2 Belgische toppers zeggen het toproeien vaarwel.

 

 

Op 27 jarige leeftijd stopt Bruggeling Hannes Obreno met het toproeien. De meest succesvolle skiffeur van de afgelopen 6 jaar hangt de riemen aan de haak. Een week geleden kondigde ook de 25-jarige Eveline Peleman haar afscheid aan van het toproeien. Lees verder via 'lees meer'.


Hannes Obreno was reeds in zijn jeugdjaren een groot talent. Hannes roeide in zijn beginjaren vaak in dubbel, in 2010 en 2011 zelfs met zijn broer Thijs Obreno. Niet lang daarna stapte hij over in de skiff, waarbij hij zijn talent nog meer kon botvieren. Eerst in lichtgewicht, daarna in de open klasse. Met zijn 1m84 was hij nooit van de grootste of zwaarste binnen het zwaargewicht circuit. Dat er nochtans een grote internationale carrière aan zat te komen was duidelijk na een 4e en 2e plaats op het WK U23 in 2012 en 2013. Vanaf dan was hij samen met coach Dirk Crois de vaandeldrager van het Belgische toproeien.

Zijn carrière ging in crescendo richting de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Na eerst een 8e plaats op het WK 2014 en een 5e plaats op het EK in 2015 waren er wat zorgen, maar na een bronzen medaille op de wereldbeker in Varese en winst op het kwalificatietoernooi voor de Spelen was zijn ticket naar Rio verzekerd. Het beste moest dan nog komen met winst op de wereldvermaarde Henley Royal Regatta, waarbij hij regerend Olympisch kampioen Mahe Drysdale het nakijken gaf. Enkele weken later nam hij deel aan de Olympische Spelen in Rio en roeide meteen naar een plaats in de A-finale. Hij werd na een prachtig olympisch parcours vierde op zijn eerste Spelen.

 

Ook de Gentse Eveline Peleman heeft afscheid genomen van het internationale roeien. Eveline was van bij de juniores al een van de beste lichte dames van België, en dat bewees ze ook snel op de internationale bühne. In 2011 mocht de Gentse reeds naar het wereldkampioenschap in Eton. Verdere selecties op internationaal niveau volgden, met onder andere een 4e plaats op het WK 2013.

In 2014 groeide ze met coach Rudy De Coninck naar haar beste niveau. Door een 5de plaats op het EK en het brons op het WU23 in de lichte skiff mocht ze naar het WK senioren in Amsterdam. Het werd haar moment de gloire: ze werd wereldkampioen LW1X bij de senioren. Pas de 2e maal ooit dat een Belg deze eer te beurt viel. Ze behaalde ook memorabele overwinningen in Boston en Turijn.

Om deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen moest ze zich echter bij de zwaargewichten kunnen plaatsen. Een schier onmogelijke opdracht, mede door een lange periode van klierkoorts. Ze verzette bergen, maar wist zich niet te plaatsen voor Rio 2016. Opnieuw in de lichte skiff probeerde Eveline haar carrière te relanceren, maar de motivatie was minder dan voorheen. Enkele mooie uitslagen op WK’s en WB’s ten spijt, trok ze na de laatste wereldbeker in Belgrado 2018 haar conclusies. 

 

De Vlaamse roeiwereld bedankt Hannes en Eveline voor hun geleverde prestaties als boegbeelden van het Vlaamse en Belgische toproeien. Beide hebben ze hun stempel gedrukt als voorbeelden voor jongere roeigeneraties. Ze gaven aan niet volledig te willen stoppen, dus hopelijk zien we hen nog eens terug op het water. De Vlaamse Roeiliga wenst hen alle succes toe na hun roeicarrière, het ga jullie goed!

Lees hier het artikel van Sporza.