Er namen 2 Belgische ploegen deel aan de eerste wereldbeker van het seizoen in Belgrado (Servië). Wegens blessure van dubbelpartner Tim Brys, was Niels Van Zandweghe genoodzaakt deel te nemen in de lichte skiff.

Ward Lauwers en Ruben Somers
werden geselecteerd in de lichte dubbeltwee.

Van Zandweghe won heel knap de bronzen medaille, het duo Lauwers-Somers eindigde tweede in de C-finale en mogen hun eerste wereldbeker afsluiten op een 14de plaats op 16 boten.

 


Niels Van Zandweghe mocht de spits afbijten, hij ging aan de slag in heat 1. Van Zandweghe lag tot aan de 1.500m in derde positie, maar finishte dankzij zijn eindsprint op de tweede plaats in 7.17.12. De heat werd gewonnen door Hongaar Galambos. Hiermee plaatste Van Zandweghe zich rechtstreeks voor de halve finale A/B. In de andere twee heats ging het er iets minder snel aan toe. Heat 2 werd gewonnen door de Slovaak Babac in 7.27.93, heat 3 werd gewonnen door de Sloveen Hrvat in 7.24.37.

Van Zandweghe startte zijn halve finale in tweede positie, halfweg zakte hij uit naar vierde positie, daarna won hij terrein terug en bij de 1500m lag hij opnieuw derde. Op de finish moest hij nipt Polen voor zich laten. Hij finishte derde in een tijd van 07.08.29 en plaatste zich voor de A-finale.

Niels Van Zandweghe wint de bronzen medaille op World Cup I Belgrado. Aan de 1.500m lag hij nog in vijfde positie maar dankzij zijn snelle eindsprint finishte hij als derde in 7.07.27! Het goud was voor de Hongaar Peter Galambos (vice wereldkampioen lichte skiff op WK Rotterdam 2016), het zilver voor de Zwitser Michael Schmid.

De reactie van Niels Van Zandweghe bij World Rowing: “I was ecstatic. Yesterday was my best race, but I think I did good today. It’s good to stay with the other rowers during the race. I don’t plan to stay in the single, right now my partner is injured. We hope to be back in Lucerne together.”

 

De lichte dubbeltwee met Ward Lauwers en Ruben Somers ging van start in heat 2. Ze lagen de hele wedstrijd in vierde positie en finishten als vierde in 6.48.42. De heat werd gewonnen door Groot-Brittannië in 6.35.22. Heat 1 werd gewonnen door Polen in 6.32.93, heat 3 werd gewonnen door Ierland in 6.29.03. Lauwers en Somers worden doorverwezen naar de herkansingen.

In de herkansingen eindigden Ward Lauwers en Ruben Somers op de vijfde plaats. Ze finishten in 6.32.21. Ze werden doorverwezen naar de C-finale aangezien enkel de eerste drie doorstoten naar de halve finales A/B.

In de C-finale zag het er lang naar uit dat Ward en Ruben op de vierde plaats gingen eindigen, maar dankzij een inhaalmanoeuvre tijdens de laatste 1.000m kwamen ze als tweede over de meet in 6.47.38. Ze mogen hun eerste wereldbeker afsluiten op een 14e plaats op 16 boten.