Recreatief Coördinator: klik hier!

Recente resultaten
Kalender
Lottrekking wedstrijden
Resultaten 2020
Proud member of Team Belgium

Be Gold

 

De Vlaamse Roeiliga is op zoek naar een technisch directeur topsport.
Klik hier om de vacature te bekijken. 

Job offer technical director top-level sport rowing. 

Wij werven aan, heropstart sportsector, containercup, coaches corner en zo veel meer!

Lees snel de nieuwsbrief van de Vlaamse Roeiliga, veel leesplezier!

 

Updates rond sportbeoefening
Via deze link (website Sport Vlaanderen) kan je alle info over de impact van corona op de sportbeoefening terugvinden. Dagelijks vult Sport Vlaanderen deze informatie op de site aan. Je kan er nu ook affiches vinden die de belangrijkste spelregels visueel voorstellen. Die kan je uithangen aan sportaccommodaties, zodat iedereen meteen ziet wat er van hen verwacht wordt.

Richtlijnen vanuit FISA – return to training
De sportmedische commissie van FISA heeft informatie verzameld vanuit diverse bronnen over de hele wereld om een document met richtlijnen op te stellen over “Return to Training - Advice for post-peak and post-pandemic periods”. Je kan het document terugvinden via deze link.

Er verscheen een mooi artikel over de Gentse Watersportbaan in het Gentse stadsmagazine van de maand mei. Klik hier om het te lezen.

Beste roeier,

Net als de rest van de wereld wordt Vlaanderen bedreigd door een coronavirus dat al duizenden levens heeft gekost. Zonder de maatregelen van de overheid en zonder de inspanningen die we zelf hebben geleverd, zouden nog veel meer mensen gestorven zijn. Ook de sport werd aan banden gelegd. We zitten nu in de fase dat het virus uitdooft, maar als we niet oppassen, dan zal het vast en zeker opflakkeren.

Sport en beweging zijn heel belangrijk, niet alleen voor onze gezondheid maar ook ons geestelijk en sociaal welzijn. Daarom hebben de verantwoordelijken van de sportsector er ook op aangedrongen mensen geleidelijk weer meer kansen te geven om zich sportief uit te leven. Dat proces is nu aan de gang. We hebben al meer sportieve mogelijkheden dan enkele weken geleden, gelukkig maar.

Toch moeten we er samen voor zorgen dat de sportwereld niet de aansteker van een nieuwe coronapiek wordt. Zolang er geen trefzeker medicijn of geen vaccin is tegen covid-19, zullen we dus voorzichtig moeten blijven. Daarom vragen we alle sporters en alle sportbegeleiders om de regels te volgen en niet op zoek te gaan naar achterpoortjes of trucs om die regels te omzeilen.

Hoe je ook sport, het belangrijkste is dat thuis blijft als je mogelijke coronasymptomen hebt en dat je voor, tijdens en na het sporten anderhalve meter afstand houdt. Doe dat voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je medesporters en alle andere mensen met wie je in contact komt.

Sporten is inderdaad belangrijk, maar niet belangrijk genoeg om mensenlevens te riskeren.

Vanaf maandag 18 mei wordt een volgende stap gezet in de versoepeling van de coronamaatregelen en gaat fase 2 in voege. Op 13 mei nam de nationale veiligheidsraad volgende beslissing met betrekking tot sport, vastgelegd in het ministerieel besluit van 15 mei: ‘Vanaf 18 mei wordt, aanvullend op wat reeds mag, het volgende toegelaten: Regelmatige trainingen en lessen in de buitenlucht die geen fysieke contacten impliceren, in georganiseerd verband, in het bijzonder door een club of een vereniging, met een groep van maximum 20 personen, steeds in de aanwezigheid van een trainer of een meerderjarige toezichter, en met respect van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon’.

Deze generieke richtlijn houdt in dat, aanvullend op wat toegelaten is in fase 1, vanaf fase 2 ook georganiseerde sportactiviteiten in de openlucht zouden toegelaten worden met maximaal 20 personen. Bij deze groep moet er verplicht een sportbegeleider aanwezig zijn, die meegerekend wordt in het maximum aantal van 20 personen. Dit hoeven niet steeds dezelfde 20 personen te zijn.

Na 18 mei is er opnieuw een horde genomen in de heropstart van de sportsector, maar we zijn nog steeds een eind verwijderd van de normale gang van zaken. Op dit moment is het roeien in ploegboten nog niet toegestaan, tenzij het leden van hetzelfde gezin zijn. 

We moeten allen nog even volhouden om binnenkort terug zoals vroeger te kunnen roeien.  

Veel goede moed!

Klik hier voor de gedragscodes voor sporters, G-sporters, trainers, ouders, vrijwilligers en bestuursleden.

 

Vanaf 4 mei mag roeien onder strikte voorwaarden terug opgestart worden. De Vlaamse Roeiliga stelt volgende richtlijnen voorop voor de heropstart van de roeisport. Het doel is om onze aangesloten roeiclubs in staat te stellen hun activiteiten op een verantwoorde manier te hervatten. Volg zeker steeds de richtlijnen van jouw club!

Ook de Vlaamse Roeiliga wil de nodige maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan.

 FISA heeft tot op de dag van vandaag volgende internationale wedstrijden geannuleerd/uitgesteld:

 • World Cup I Sabaudia, World Cup II Varese en World Cup III Luzern
 • European and Final Olympic Qualification Regatta’s
 • European Rowing Junior Championships Belgrade (mogelijk uitgesteld)
 • European Rowing Championships Poznan (mogelijk uitgesteld) 
 • Olympic Games Tokyo: uitgesteld 
 • Coupe de la Jeunesse Linz (AUT)
 • Wereldkampioenschap Bled voor senioren, U23 en junioren (SLO) 
 • World Rowing Masters Regatta in Linz (AUT) 
 • World Rowing Beach Sprint Finales & Coastal Championships in Oeiras (POR) 
 • World Rowing Tour in American Samoa


Volgende organisaties op Belgisch/Vlaams niveau worden uitgesteld of geannuleerd. In het algemeen zijn alle sportwedstrijden op Vlaams grondgebied verboden tot en met 31 juli.

 • Trials 28 en 29 maart: uitgesteld naar een latere datum, afhankelijk van de internationale kalender
 • Interclub Schulensmeer 4 april: uitgesteld naar een latere datum
 • Roeikompas (testdag talenten) 6 april: uitgesteld naar een latere datum
 • Paasstage nationaal collectief 4-10 april: afgelast
 • Internationale regatta Gentse RS 11 en 12 april: afgelast
 • Buitenlandse stage Varese nationaal collectief vanaf 13 april: afgelast
 • Belgisch Kampioenschap Korte Boten 18 en 19 april: uitgesteld naar een latere datum
 • Belgisch Kampioenschap Studentenroeien op 22 april: afgelast
 • Duathlon KRCG 2 mei: uitgesteld
 • Internationale meiregatta KR Sport Gent 9 en 10 mei: afgelast 
 • Hasselt Student Regatta 10 mei: afgelast 
 • Maubray regatta (RCNT) 17 mei: afgelast 
 • Zeeroeifestival 4 juli: uitgesteld
 • Benelux Surfrowing Championship 11 juli: uitgesteld
 • Persconferentie 27 mei: uitgesteld in functie van de nieuwe datum van de Olympische Spelen 
 • Daarnaast worden alle vergaderingen op Vlaams niveau afgelast tot nader order.


De gezondheid van onze atleten, coaches en clubbesturen is onze hoogste prioriteit. Verzorg jezelf, volg de richtlijnen en draag zorg voor elkaar. Bij vragen kan je steeds contact opnemen via info@vlaamse-roeiliga.be

Met grote droefheid melden we het overlijden van Ferdinand "Fernand" Peeters. Hij was 76 jaar.

Fernand was bestuurder van de Vlaamse Roeiliga sinds 2011 en werd vanuit die functie aangeduid als vertegenwoordiger voor VRL bij het bestuursorgaan van de Koninklijke Belgische Roeibond. Hij was er achtereenvolgens penningmeester en secretaris-generaal.

Zijn carrière begon in 1960 als roeier bij ARV.
Fernand roeide meteen in competitieverband en was tijdens zijn legerdienst bij de Zeemacht een vaste waarde in de 8+.
In 1969 roeide Fernand zijn laatste wedstrijd tijdens het BK te Gent. Daarna bleef hij als recreatief roeier verder trainen.

Fernand was ook jarenlang bestuurder van de National Rowing Family (NRF). Hij was voorzitter van 2014 tot 2018.

De roeiers, roeisters en coaches kennen hem vooral als vaste, passievolle fotograaf op het ponton van de beide BK’s en vele andere roeiwedstrijden.

We leven mee met al diegenen die Fernand zullen missen, in het bijzonder zijn vrouw Lea, zijn kinderen Bob en Lisbeth en zijn 5 kleinkinderen.

Fernand zal herinnerd worden als een gedreven man en een vriend met het (roei-)hart op de juiste plaats.

Vaar wel Fernand! 

Gelieve hierbij het aangepaste corona jeugdsportreglement terug te vinden. 

De toertocht van de Vlaamse Roeiliga, die gepland was op 7/06/2020, zal door de Corona maatregelen worden uitgesteld. Naar wanneer de tocht wordt uitgesteld kan nu nog niet beslist worden. We volgen de richtlijnen van de overheid, De Vlaamse Waterweg en Sport Vlaanderen op. 

Eens het weer mogelijk is ziet de planning er als volgt uit: we spreken af in de voormiddag, en eens de boten opgetuigd en de botenwagens aan de aankomst staan, nemen we het middagmaal op de jachtclub Spanjeveer voor de start. Een gezellige middag dus voor we samen het water op gaan. 

Dan vertrekt de ganse groep via de meanderende Moervaart en Durme richting Lokeren. Met af en toe een tussenstop voor een versnapering en drankje. 

Hopelijk zien we elkaar snel terug na deze quarantaine tijden, en kunnen we opnieuw onze geliefde sport met elkaar delen. 

 

 

 

Elke zondag posten wij een interessant artikel uit onze roeigids online op onze website, Facebook- en Instagrampagina

Vandaag:
Virtual Reality ... de toekomst van de roeisport?

Veel leesplezier!

Enkele clubs hebben G-roeiers in hun rangen, of vragen gekregen van sporters met een beperking om te beginnen met roeien. Dit zijn roeiers met een specifieke beperking op verschillende mogelijke vlakken. Deze G-Roei werking wensen we als federatie te ondersteunen, waarbij de G-Sport federatie Parantee-Psylos een ideale partner is.

De realiteit toont aan dat niet alle clubs de nodige materialen of begeleiding hebben om alle G-Roeiers te ondersteunen. Hou je daarom niet in om de vraag te stellen aan een roeiclub in de buurt. Veel G-Roeiers kunnen inclusief mee roeien met de valide roeiers, of met een mogelijke aanpassing van materiaal of begeleiding ook aansluiten. Dit is uiteraard afhankelijk van de beperking en de clubwerking. 

 

Zowel op recreatief als competitief niveau zijn er momenteel enkele G-Roei werkingen. We wensen deze te ondersteunen waar mogelijk. De Zuid-West-Vlaamse Roeiclub in Zwevegem/Kortrijk heeft en duurzame G-Roei werking met Serge Miesse, zelf G-Roeier, als trainer en voortrekker. Ook in andere clubs in Brugge, Hazewinkel en Hasselt zijn of waren er G-Roei activiteiten. De ene al duurzamer in het clubgebeuren ingebed dan de andere. De meeste G-Sporters die aankloppen bij roeiclubs hebben de mogelijkheid om mee in de boot te stappen. Geëngageerde clubtrainers staan meestal paraat om aan de sportvraag te beantwoorden. 

Als er in de club G-roeiers zijn die ook competitieve ambitie hebben in binnen of buitenland, is het nodig een officiële classificatie aan te vragen. De verschillende classificaties binnen het roeien zijn te vinden op de website van FISA:

http://www.worldrowing.com/para-rowing/

http://www.worldrowing.com/mm/Document/General/General/12/68/56/FISAClassificationInformationSheet_Neutral.pdf

Voor internationale wedstrijden is deze classificatie verplicht, maar deze worden ook verplicht voor nationale wedstrijden. Een classificatie procedure wordt opgestart met het opmaken van een medisch dossier via de documenten van Parantee-Psylos: https://www.parantee-psylos.be/classificatie. Na beoordeling dient een sportspecifieke proef afgelegd te worden door een gediplomeerde classifier. Een classificatie kan vastgelegd worden, maar kan ook om de X jaar opnieuw nodig zijn. Dit is afhankelijk van de beperking (mogelijke evolutie, grensgeval, of aanpassing van de regels).  

Momenteel zijn er in België enkel Waalse classifiers binnen het roeien. Mensen met een medische of paramedische achtergrond die de opleiding wensen te volgen kunnen zich opgeven.

 

Als hierover vragen zijn, kan met ons of Parantee-Psylos contact genomen worden. 

Op zaterdag 7 maart 2020 organiseerde Sport Vlaanderen een infosessie 'Blauwalgen: een bedreiging voor de watersport?' 

De laatste jaren werden meer en meer watersportclubs geconfronteerd met de bloei van blauwalgen op de vijvers met als gevolg een zwem- en recreatieverbod. Clubtrainingen kunnen niet meer doorgaan, wedstrijden worden geannuleerd en zwemvijvers moeten tijdelijk de deuren sluiten. Maar wat zijn blauwalgen nu juist? Hoe herken je ze? En wat moet je doen wanneer je ze aantreft in het water? Veel vragen waarop Sport Vlaanderen een antwoord op geeft. 

Lees hier alles over wetgeving en procedures ivm blauwalgen. 

Lees hier alles over blauwalgen en hun bedreiging voor de watersport. 

Het internationaal Olympisch Comité en het internationaal Paralympisch comité maakten vandaag in een perscommuniqué bekend dat de Olympische Spelen 2020 verschoven worden naar de zomer van 2021. Van 23 juli tot 8 augustus vinden de Olympische Spelen plaats, van 24 augustus tot 5 september de Paralympische Spelen.

Klik hier voor het artikel van het IOC

Elke zondag posten wij een interessant artikel uit onze roeigids online op Facebook en Instagram. Deze artikels zijn ook online te lezen in onze volledige roeigids (klik hier) of wil je de artikels afzonderlijk raadplegen, dan kan dit ook:
- Enkele leuke weetjes van 2019
- Talisker Whiskey Atlantic Challenge
- Carrièrebegeleiding bij topsporters - hoe zij het ervaren
Veel leesplezier!

De Nationale Veiligheidsraad neemt verregaande maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

Daarbij worden evenementen verboden tot zeker 31/07/2020.

 

De VRL is ondertussen bereikbaar:

Celine: 09 243 12 50 (maandag tot en met vrijdagmiddag)
Lien Desmet: 09 243 11 30 (maandag en woensdag)
Lien Van de Velde: 09 243 11 30 (maandag en dinsdag) (afwezig op 17/03)
Brand: 09 243 11 28  (ganse week behalve dinsdagnamiddag) 

Daarnaast kunnen alle vragen uiteraard ook digitaal gestuurd worden aan info@vlaamse-roeiliga.be.

We zijn ervan overtuigd dat deze maatregelen genomen zijn voor het welzijn van de bevolking en in het belang van onze gezondheid.

We danken jullie voor het begrip en zijn ervan overtuigd dat we allen willen meewerken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. We rekenen dan ook op de strikte naleving van de maatregelen door iedereen!

De VRL organiseerde op zaterdagnamiddag 7 maart een bijscholing over video-analyse met Kristof Huts als spreker.

Klik hier om de powerpointpresentatie te bekijken.  

Foto

Met diepe droefheid meldt Gentse RS u het heengaan van Johan De Fauw (1970–2020). Johan was actief lid sinds 1983. Hij heeft gedurende zijn lange roeicarrière diverse Belgische titels behaald bij de junioren en senioren. Na zijn roeicarrière bleef hij actief binnen de Gentse RS. Hij laat 2 kinderen en een vriendin achter.

Deze avond 10 maart vindt er een wake plaats om 20h in Loods 25 – Gentse RS.

De 'Interclub' is de nieuwe verzamelnaam voor een groep roei activiteiten. Deze worden laagdrempelig en lokaal georganiseerd. In 2020 beginnen we met enkele activiteiten, om deze roei ontmoetingen in te bedden in de werking vanaf 2021. 

Tot 2019 werd de zomer of recreatieve regatta door de federatie georganiseerd op Hazewinkel in het begin van de zomer. Dit genre van activiteiten wensen we over gans Vlaanderen met de lokale clubs te organiseren. Wedstrijden met hun eigen karakter en reglement, met zo weinig mogelijk drempels om verschillende doelgroepen samen in een wedstrijd te kunnen laten deelnemen. We proberen zo de schotten tussen doelgroepen weg te halen en mensen met verschillende achtergrond en ambitie samen te laten roeien. 

Transport is een drempel om activiteiten te organiseren en aan deel te nemen. Daarom willen we voor laagdrempelige activiteiten zoveel mogelijk lokale deelnemers zoeken en met het aanwezig clubmateriaal te werken. Per activiteit wordt er beslist hoeveel niet-lokale deelnemers er mogelijk zijn. 

We hebben in 2020 reeds onderstaande afspraken. Stay tuned!

 • 4/04         Interclub Schulensmeer
 • 14/05       Interclub Beach Sprint Gent
 • 23/05       Interclub Gent
 • 7/11         Interclub Netekanaal

Gelieve hier een digitaal exemplaar terug te vinden.

De uitgave bevat in eerste instantie ruime informatie over de diverse bij de VRL aangesloten verenigingen en een meer beknopte info over de verengingen aangesloten bij de ‘Ligue Francophone d’Aviron’ (LFA).

Op sportief vlak hopen we in 2020 mooie prestaties van onze Belgian Sharks te kunnen optekenen, 1 boot (LM2x) is reeds geselecteerd en we hopen nog een tweede boot te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo dit jaar.
U vindt in de Roeigids een competitiekalender terug en het palmares van onze topateleten.

Maar ook aan het recreatief roeien zal in 2020 veel aandacht worden besteed.

Samen met de organisatie van een aantal promotionele activiteiten in gans Vlaanderen, zal dit de roeisport nog meer onder de aandacht van een breed publiek brengen en de toegankelijkheid ervan ongetwijfeld verder bevorderen.

We wensen u aangenaam leesgenot en hopen u op één of meerdere van onze evenementen te kunnen begroeten.

 

De VRL en LFA organiseren op maandag 6 april de jaarlijkse testdag voor 13-16 jarigen in Hazewinkel, vanaf heden omgedoopt tot het ROEIKOMPAS. Dit vindt plaats tijdens de paasstage van het nationaal team. Leuk weetje, tijdens deze testdag zal er een petje en t-shirt gesigneerd door de Olympische LM2x verloot worden onder de aanwezige jeugdroeiers! Doelgroep zijn roeiers en roeisters geboren in 2004 – 2005 – 2006 – 2007. Hou deze datum alvast vrij in je agenda!

De internationale roeifederatie (FISA) heeft recentelijk de antidoping reglementering aangepast om in orde te zijn met de WADA code. De regels gaan onmiddellijk in voege. 

Klik hier om het reglement te raadplegen. 

Het evaluatie- en selectietraject voor 2020 werd vastgelegd door de technisch directeur. 
Klik hier om het reglement te openen. 

Daarnaast werd ook de topsportkalender 2020 voor elke categorie van roeiers vastgelegd

Klik hier voor de kalender voor het najaar 2019 
Klik hier voor de algemene kalender 2020
Klik hier voor de kalender van de LM2x
Klik hier voor de kalender van de senioren A
Klik hier voor de kalender van de senioren B
Klik hier voor de kalender van de junioren A
Klik hier voor de kalender van de junioren B 

Vanaf 1 januari 2020 wijzigen de dopingregels voor minderjarige sporters: dan zullen ze een ‘toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN)’ moeten aanvragen als ze bij een dopingtest het gebruik van een geneesmiddel met op de dopinglijst vermelde stoffen moeten rechtvaardigen. Tot op heden volstond het als ze een doktersattest toonden tijdens een dopingcontrole. Betekent dit nu dat iedere minderjarige sporter een TTN moet aanvragen? NADO Vlaanderen geeft je meer uitleg. Lees meer

Tim Brys (KRC Gent) en Niels Van Zandweghe (Brugse TR) roeiden afgelopen zaterdag hun B-finale op het WK in Linz (Oostenrijk). In deze uitermate spannende B finale roeit onze LM2x attent mee voorin. Als China door het ijs zakt, schuiven onze Belgen mee met de Australiërs naar de kop van de wedstrijd. In een bloedstollende laatste 250m sprinten ze over de Australische boot naar een eerste plaats in de B finale, een 7e plaats in de wereld, en een Olympische kwalificatie. Proficiat!

De eerste 7 boten op dit WK zijn geplaatst voor de Olympische Spelen. Hierdoor kunnen zij zich het komende jaar optimaal voorbereiden en focussen op de Spelen op de Sea Forest Waterway in Tokyo van 24 juli tot 1 augustus.

Het Olympisch lichtgewichtroeien werd voor het eerst opgenomen op de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta. Tokyo wordt daardoor de 7de editie en waarschijnlijk ook de laatste editie waar we lichtgewichten aan het werk zullen zien. Dit is meer dan jammer gezien het lichtgewicht roeien toch één van de drukst bezette categorieën is en hele spannende races laat zien. België vaardigde in 2004 een LM2x boot af in Athene. Justin Gevaert (KRB) en Wouter Vanderfraenen (KRB) werden toen 15de.

© 2019, website powered by Twizzit.com     |     Privacy & Disclaimer