De Vlaamse Roeiliga wenst de roeisport dichter bij de schoolgaande jeugd te brengen. Dit doet het door 8 ergometers ter beschikking te stellen van leerkrachten Lichamelijke Opvoeding om te gebruiken binnen de lessen en andere activiteiten binnen de scholen. Het schooljaar wordt opgedeeld in verschillende periodes van 3 weken waarbij de scholen met de ergometers aan de slag kunnen. Dit project is beschikbaar voor de ganse middelbare school en de laatste 2 jaar van het basisonderwijs.

De leerkrachten krijgen een handleiding ergometerroeien mee waarbij tips en oefenvormen staan voor een eerste lessenreeks. Daarnaast worden er ook kleine posters meegegeven en zijn er flyers om het roeien bij een club te promoten. 

Naast 8 ergometers worden ook kabels toegeleverd om de connectie te maken met een pc. Met bijgeleverde software kan een programma op pc opgestart worden waarbij de wedstrijden kunnen geroeid worden. Dit kan dan met behulp van een beamer geprojecteerd worden op groot scherm. Los van het digitale systeem kan er ook geroeid worden zonder de kabels. Er kunnen trainingen afgewerkt worden, maar ook wedstrijden of spelletjes tegen en met elkaar via infrarood verbindingen.

Ieder jaar wordt een nieuwe kalender ergometerroeien opgemaakt. Scholen die kunnen samenwerken met een roeiclub krijgen telkens voorrang. Op die manier willen we een directe link tussen het ergometerproject en het roeien op het water stimuleren. Ideaal is een sportdag met initiatie op het water als vervolg op de periode ergometerroeien.

Sinds 2018 werkt de Vlaamse Roeiliga voor het scholenproject ergometerroeien samen met Stichting Vlaamse Schoolsport. Beide organisaties werken samen ter promotie van het roeien in de Vlaamse scholen en om het Vlaams Kampioenschap Scholieren Ergometerroeien in het voorjaar samen te organiseren. 

Reservaties en verdere info via brand.breyne@vlaamse-roeiliga.be