Recente resultaten
Kalender
Online inschrijven competitie

Gentse RS
Intern. regatta
13-14 april 2019

 

Proud member of Team Belgium

Be Gold

 

De Vlaamse Roeiliga presenteert de ‘Roeigids 2019’.

Gelieve hier een digitaal exemplaar terug te vinden.

De uitgave bevat in eerste instantie ruime informatie over de diverse bij de VRL aangesloten verenigingen en een meer beknopte info over de verengingen aangesloten bij de ‘Ligue Francophone d’Aviron’ (LFA).

Op sportief vlak hopen we in 2019 de mooie prestaties van onze atleten tijdens het vorig seizoen minstens te kunnen evenaren. U vindt in de Roeigids een competitiekalender terug en het palmares van onze topateleten.

Maar ook aan het recreatief roeien zal in 2019 veel aandacht worden besteed.

Samen met de organisatie van een aantal promotionele activiteiten in gans Vlaanderen, zal dit de roeisport nog meer onder de aandacht van een breed publiek brengen en de toegankelijkheid ervan ongetwijfeld verder bevorderen.

We wensen u aangenaam leesgenot en hopen u op één of meerdere van onze evenementen te kunnen begroeten.

De Vlaamse Roeiliga organiseert op zaterdagnamiddag 23 februari een bijscholing voor roeicoaches, roeiers en andere geïnteresseerden. De bijscholing wordt gegeven door Frederik Adriaensens (kinesist van Bart Swings en Hannes Obreno).

In deze bijscholing staan we stil bij de verschillende deel-aspecten binnen de "Prehab" en movement preparation binnen de roeisport. Ook komen er enkele belangrijke onderdelen van de fysieke voorbereiding aan bod.

"Optimising neuromuscular triggers for increased results".

Startuur: 14u
Einduur: 17u

Indeling:              1,5u theoretische uiteenzetting
                           1,5u praktische voorbeelden

Locatie:               Klapperstraat 22a, 9120 Beveren-Waas

Inschrijven kan tot woensdag 20 februari op celine.pieters@vlaamse-roeiliga.be

Opgelet, er is een maximumcapaciteit van 15 deelnemers!

Vandaag vonden de 26e Open Gentse Roei-ergometerkampioenschappen plaats. Deze wedstrijd telde officieel mee als evaluatiewedstrijd voor de roeiers die komend seizoen de Belgische kleuren willen verdedigen in het internationaal veld.

Charlotte Borghys (TRT) won in de dames categorie met 7.16.80. De Gentse Eveline Peleman werd tweede in 7.20.20. Bruggeling Pierre De Loof, die momenteel toewerkt naar de Olympische kwalificatieregatta, won bij de senior heren in 5.53.60. Met deze knappe tijd verbrak hij zijn persoonlijke besttijd en evenaarde hij het Belgisch record van Stijn Smulders. Gaston Mercier (RCAE) werd tweede in 05.58.6.

Tim Brys (KRCG) verbrak het Belgisch record bij de lichtgewichten dat op naam van zijn teamgenoot van de LM2x, Niels Van Zandweghe, stond. Hij finishte in 6.08.2.

Tristan Vandenbussche (BTR), brons op het WK junioren 2018, won bij de junior jongens 18 jaar met 6.12.20. Caitlin Govaert (UNB) won bij de junior meisjes 18 jaar met 7.15.00

Klik hier voor de resultaten. 

Categorie senior heren

Pierre De Loof (KRB)                             5.53.60

Gaston Mercier (RCAE)                        5.58.50

Frederick Tison (GRS)                           6.04.10

Ruben Claeys (KRSG)                            6.05.00

Tim Brys (KRCG)                                     6.08.20

Tom De Borger (TRT)                            6.14.90

Calvin Govaert (UNB)                           6.21.40

Casper Van Damme (TRT)                   6.23.20

Ward Lauwers (TRT)                             6.23.50

Jules Tuerlinckx (RCAE)                        6.23.80

Marlon Colpaert (KRNSO)                    6.24.10

Op woensdag 6/02/2019 ging alweer een geslaagd editie van het Vlaams Kampioenschap ergometerroeien voor scholieren door. De samenwerking met MOEV zorgde opnieuw voor een leuke opkomst in de Topsporthal in Gent, in combinatie met het Vlaams Kampioenschap atletiek. Verschillende clubroeiers, scholieren die het roeien op school leerden kennen en niet-roeiers gaven het beste van zichzelf tijdens de 250m sprintwedstrijden. Proficiat aan de verschillende deelnemende scholen en scholieren.

De winnaars van de verschillende categorieën: 

Meisjes

  • 2e graad: Lyndsy De Backer van IKSO Denderleeuw. 0:56.4
  • 3e graad: Noor Vandenbroucke van Sinit Jozef Ternat. 0:57.5

Jongens

  • 1e graad: Valentin De Dobbelaer van PTI Eeklo. 0:50.4
  • 2e graad: Aaron Andries van Sint Lievenscollege Gent. 0:44.1
  • 3e graad: Bryan Claeys van PTI Eeklo. 0:43.8

Proficiat aan alle winnaars en tot volgend jaar!

Meer foto's van het Vlaams Kampioenschap te vinden op onze facebookpagina. 

Meer info over het scholenproject ergometerroeien is te vinden op de website of via brand.breynevlaamse-roeiliga.be. 

De lottrekking voor de Gentse ergometerkampioenschappen op 9/02 is gekend: klik hier

Op woensdag 27/02 wordt het Vlaams Studentenkampioenschap Ergometerroeien georganiseerd in Leuven. Op de finaledag van alle verschillende sporten die tussen de universiteiten en hogescholen van Vlaanderen worden georganiseerd is dus ook het roeien opnieuw van de partij. 

In de namiddag is er de kans om tijden te roeien. Nadien wordt voor de beste 5 tijden de finales geroeid voor heren en dames. De concrete uren worden nog gecommuniceerd. 

Alle studerende roeiers zijn uitgenodigd om deel te nemen. 

Kinderen en jongeren sporten en spelen in hun vrije tijd graag met anderen. Dit gaat ook op voor kinderen met een autismespectrumstoornis of kortweg autisme. Met behulp van de nieuwste brochure van Het Raster kunnen trainers en jeugdleiders in samenspraak met ouders mogelijke obstakels voor deelname beter begrijpen en helpen oplossen. Klik hier om de brochure ‘Autisme in de sportclub’ te downloaden. 

Ward Lemmelijn, roeier en student aan de PXL Hogeschool, heeft in Kopenhagen het EK Indoor Rowing U23 gewonnen. Hij deed dit in een tijd van 5:51,7. Hij heeft hierbij het Belgische record verbroken. 

Ward roeit sinds 2 jaar bij de Hasseltse PXL Hogeschool, en kreeg pas 2 jaar geleden de roeimicrobe te pakken. Daarvoor voetbalde Ward op nationaal niveau en deed hij fitness. Sinds vorig academiejaar legt hij zich volledig toe op het roeien, en vooral bij het ergometerroeien blijkt hij een natuurtalent. Hij behaalde reeds mooie resultaten op het vorige EK, en ook bij nationale ergometerwedstrijden roeide hij heel snelle tijden en ereplaatsen bij elkaar. Ward piekte naar dit EK, en graaide met brio het goud mee naar huis. Ward zal zich ook meer toeleggen op de watertrainingen, om persoonlijk en met het team opnieuw te pieken naar de Hasselt Student Regatta op het einde van het academiejaar. 

Proficiat Ward voor deze prachtige prestatie!

De Federale Kamprechters- en Regattacommissie organiseert een bijscholing op zaterdag 16 maart 2019 van 10u tot 16u30 in de lokalen van K.R. Sport Gent, Kanodreef 1, 9000 Gent.
Deze bijscholing staat ook open voor alle andere geïnteresseerden (clubbestuurders, trainers, kandidaat-kamprechters,…).

De sessie wordt als officiële bijscholing erkend door de Vlaamse Roeiliga en kan ingediend worden voor het jeugdsportproject. Aan de aanwezigen zal achteraf een deelname attest worden afgeleverd.

Programma:
- Laatste nieuwigheden FISA
- Nationale wedstrijdcodex
- Analyse van wedstrijd- en probleemsituaties

Tijdens de middagpauze is er de mogelijkheid tot het nuttigen van een pasta bolognaise in Kantien. Kostprijs: 12 euro.

Om organisatorische redenen is het noodzakelijk in te schrijven tegen uiterlijk 08/03/2019, zowel voor de bijscholing als voor de lunch, via e-mail aan chantal.neirinckx@skynet.be 

Klik hier voor de uitslagen van de loopcross van de Gentse RS op zondag 13/01. 

Op zaterdag 15/12 vond de Dag van de Trainer plaats. Conny Draper verzorgde een interessante workshop rond biomechanica in het roeien. Klik hier voor de presentatie van deze uiteenzetting.

In 2018 is er heel wat te doen geweest rond grensoverschrijdend gedrag. Ook de Vlaamse Roeiliga vzw heeft de nodige stappen ondernomen om de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag aan te gaan. We laten Celine Pieters hierover even aan het woord.

“Graag wil ik mijzelf voorstellen als Aanspreekpersoon Integriteit (API) van de Vlaamse Roeiliga. De meesten onder jullie kennen mij als coördinator topsport, maar daarnaast heb ik nog een andere belangrijke rol. Ik vind het noodzakelijk dat wij als Vlaamse Roeiliga belang hechten aan zowel de preventie als aan de  aanpak van grensoverschrijdend gedrag. Als federatie wensen we mee te werken aan een veilig sportklimaat. De bescherming van sporters is en blijft onze prioriteit. Jammer genoeg worden op dit moment te veel incidenten nog niet opgemerkt, gemeld of aangepakt.

Om hieraan tegemoet te komen en om de drempel tot het melden van grensoverschrijdend gedrag te verlagen, kozen we er als federatie voor om een aanspreekpersoon Integriteit (API) aan te stellen. Als API ben ik het eerste aanspreekpunt waarbij jij als sporter, ouder, begeleider of andere betrokkene terecht kan met  je vraag, vermoeden of klacht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Ik ben er om je te helpen en bij te staan bij incidenten van grensoverschrijdend gedrag.

Wanneer je een melding doet, maak ik tijd om te luisteren naar je verhaal. Als API is het mijn taak om jou advies te geven bij de mogelijke vervolgstappen en je door te verwijzen naar de correcte instanties indien nodig. Belangrijk om weten is dat de API een discretieplicht heeft.

Wil je dergelijke zaken liever binnen jouw club melden? Dat kan ook! Op clubniveau zullen club API’s aangesteld worden. Ook de club API maakt tijd om naar jouw verhaal te luisteren en kan je reeds een eerste advies geven. Indien zij ondersteuning nodig hebben, kunnen zij beroep doen op de federatie API. Club API’s zullen vaak de eerste zijn waar je met jouw klacht terecht kan aangezien ze dichter bij het clubniveau staan. Zo staan ze meestal rechtstreeks in contact met de betrokkenen (slachtoffer, verdachte, trainers, ouders, …).

Grensoverschrijdend gedrag is een brede term. Je kan bij mij terecht voor alle soorten ongewenst gedrag. Merk je handelingen op die niet aanvaardbaar zijn? Aarzel niet om er over te praten. Neem ook gerust bij twijfel contact met me op.

Elke roeier, ouder, trainer of andere betrokkene kan mij contacteren per mail via celine.pieters@vlaamse-roeiliga.be of telefonisch op +32 9 243 12 50 of +32 474 62 72 26.

Indien je het diploma 'initiator roeien' bezit en graag wenst door te groeien naar een hoger niveau, dien je eerst het algemeen gedeelte instructeur B en trainer B te volgen. Indien je hiervoor geslaagd bent, kan je deelnemen aan het sportspecifieke gedeelte trainer B. 

De kalender voor de algemene gedeeltes 2019 is gekend, klik hier

Bij vragen over de sportkaderopleidingen kan je contact opnemen met celine.pieters@vlaamse-roeiliga.be

Klik hier voor de eindstand van het allroundcriterium.

Klik hier voor de eindstand van de Bekers van België. 

© 2014, website powered by Twizzit.com     |     Privacy & Disclaimer