Recent News
Nationale testdag 14-16 jarigen - 16 mei 2018
De Vlaamse Roeiliga organiseert op woensdagnamiddag 16 mei een testdag voor 14-16 jarigen in Gent. N
29/03/2018
EHBO initiaties - 23 april en 7 mei 2018
De Vlaamse Roeiliga organiseert in samenwerking met Wind en Watersport Vlaanderen 2 EHBO sessies. de
15/03/2018
Memorial Piediluco - 13 tot 15 april 2018
Zes ploegen namen deel aan de Memorial Paolo d’Aloja in Piediluco: Hannes Obreno in M1x, Ruben Som
16/04/2018
Verkoop boten en riemen
Met akkoord van de Vlaamse topsportcommissie stelt de Raad van Bestuur van de Vlaamse Roeiliga 2 bot
09/03/2018
Regatta Gentse RS - 14 en 15 mei 2018
Klik hier voor de uitslagen van de regatta van de Gentse RS. 
16/04/2018
Topsport

Be Gold

Proud member of Team Belgium

De Vlaamse Roeiliga organiseert op woensdagnamiddag 16 mei een testdag voor 14-16 jarigen in Gent. Naast het detecteren van talenten is de doelstelling een exact beeld te krijgen van het potentieel roeiers en roeisters in België. Doelgroep zijn roeiers en roeisters geboren in 2002 – 2003 – 2004 – 2005. Inschrijven voor deze testen kan via info@vlaamse-roeiliga.be met vermelding van naam, voornaam, geboortejaar, club en e-mailadres. Hou deze datum alvast vrij in je agenda! 

Sport Vlaanderen lanceerde afgelopen maand de mental matrix voor trainers op zijn website. Deze tool biedt trainers oefeningen aan om de mentale vaardigheden van hun sporters te verbeteren. Die oefeningen zijn er in verschillende onderwerpen en voor verschillende leeftijdsgroepen.

Een topsporter die altijd het uiterste van zichzelf vraagt, dreigt al eens teleurgesteld achter te blijven: tegenvallende prestaties, blessures, slopende trainingen. Op momenten dat hij het moeilijk heeft, komt het er voor zijn omgeving op aan om hem de juiste mentale ondersteuning te bieden, en dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als trainer ken je ongetwijfeld de begrippen ‘intrinsieke motivatie’ en ‘extrinsieke motivatie’. Het eerste begrip betreft de motivatie om het plezier, de uitdaging en/of de interesse voor de taak zelf. Wie handelt onder extrinsieke motivatie, apprecieert de gevolgen van de taak meer dan de taak zelf (vb. de goedkeuring van de coach, (financiële) beloning etc.).

Sport Vlaanderen reikt trainers tools aan waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Deze tools zijn uitgewerkt door gediplomeerde sportpsychologen voor trainers van sporters die tussen de tien en de achttien jaar oud zijn.

Klik hier om naar de website te gaan.

Van 3 tot 13 februari waren 11 roeiers van het nationaal collectief op buitenlandse stage naar het Lago di Varese in Italië. Het was een leuke maar heel intensieve trainingsstage. Hieronder kan je een verslagje van Eveline Peleman terugvinden:

“Op zaterdag 3 februari vertrokken 10 roeiers en 1 roeister na een zware examen/stage periode op stage richting het Italiaanse Varese. Tijdens deze stage lag de focus vooral op duurtrainingen met regelmatig 30km op het programma zowel in ploegboten als in skiff. Het meer van Varese was dan ook ideaal om lange trainingen af te werken. Je kan daar 6-7 km rechtdoor varen met besneeuwde Alpen op de achtergrond. Terwijl het in België bitterkoud was konden wij onder een mooi zonnetje en 10°C al onze trainingen afwerken. Uiteraard was de sfeer heel goed tussen de roeiers en de coaches. Dit is zeker voor herhaling vatbaar!!”

Zoals elk jaar past het wereldantidopingagentschap (WADA)  ‘de Lijst’ van verboden stoffen en methoden aan. Ook nu opnieuw en dit met ingang vanaf 1 januari 2018.  Dit jaar zijn er weliswaar geen substantiële verschillen met de lijst van 2017 en is enkel alcohol van de lijst verdwenen, met uitzondering bij enkele specifieke sporttakken waarvan de sportfederaties zelf beslissen om dit te handhaven. 

Via deze link vinden jullie de nieuwe antidopinglijst voor 2018 terug.

Voor de wijzigingen t.o.v. 2017 klik hier

Op de website www.antidoping.vlaanderen kan je niet alleen de lijst terugvinden maar kan je, als sporter of behandelend arts, voor elk geneesmiddel dat in België op de markt verkrijgbaar is nagaan of dit geneesmiddel al dan niet een verboden stof bevat, zoals vermeld op de lijst. Het is de verantwoordelijkheid van de sporter om te weten welke stoffen en methoden er in de Lijst staan en welke stoffen er zich in zijn of haar lichaam bevinden.

Dat is waar topsporters zoals Felix Denayer schrik van hebben. Zij willen scoren, ook na hun topsportcarrière. Hoe ze dat het best aanpakken, daar moeten ze naar op zoek, en ze kunnen daar hulp bij gebruiken.

Een groot deel van het leven van topsporters staat in het teken van die ene grote passie, die ze misschien al combineerden met een opleiding.

Of ze nu een diploma op zak hebben of niet, vanzelfsprekend is het niet om meteen de job van je leven te vinden, die gebruikmaakt van hun talenten en hen voldoening schenkt.

Daarom sloegen VDAB en Sport Vlaanderen de handen in elkaar en creëerden ze het aanbod Loopbaanbegeleiding Topsport. Zorgvuldig uitgekozen en getrainde loopbaancoaches staan in zeven erkende Loopbaancentra klaar om de topsporter ook in zijn tweede carrière naar de top te brengen. Ze beginnen ermee de zelfkennis van de topsporters te vergroten en de brug te slaan naar de arbeidsmarkt.

Wil je meer weten over Loopbaanbegeleiding Topsport, surf naar www.sport.vlaanderen/loopbaanbegeleiding  

Tim Brys en Niels Van Zandweghe gingen vrij rustig van start in hun eerste A-finale op een WK in de lichte dubbeltwee. De eerste wedstrijdhelft lagen ze in laatste positie, net achter de Duitse dubbeltwee. Het was al snel duidelijk dat de Franse dubbeltwee zich aan de leiding nestelde, gevolgd door de Italianen (vierde op de OS) en de Chinezen. Zij vochten heel de wedstrijd voor die zilveren of bronzen medaille.

De tweede wedstrijdhelft roeiden Tim en Niels een versnelling hoger, haalden de Duitsers in, en aan de 1.500m lagen ze in vijfde positie. De laatste 500m hebben ze alles gegeven wat ze konden, ze roeiden dan ook de snelste 500m tijd van alle ploegen. Ze kwamen als vijfde over de meet in 6.17.00, slechts één seconde en zes tienden van de Chinese bronzen medaillewinnaars. Een heel knappe prestatie voor onze Belgische lichtgewichten, die dit jaar pas aan hun tweede wedstrijd toe waren! Goud was voor Frankrijk, zilver voor Italië en brons voor China. De Franse Olympisch kampioenen finishten in 6.13.10.

Klik hier voor de resultaten van de A finale.

Tim en Niels roeiden op dinsdag 26 september een sterke herkansingsrace. Ze finishten vlot als eerste in een tijd van 6.37.44 en plaatsen zich voor de halve finale A/B. Ze konden aan een rustig tempo roeien om hun krachten te sparen voor de halve finale. Ook de Spanjaarden gaan door naar de halve finale, ze eindigden tweede in 6.43.41. Met deze overwinning is de lichte dubbeltwee reeds zeker van een top 12 plaats. De halve finales worden geroeid op donderdag 28 september om 17u51 en 18u01.

Het wereldkampioenschap roeien vindt plaats van zondag 24 september tot en met zondag 1 oktober in Sarasota, Florida (USA). België vaardigt twee boten af: Niels Van Zandweghe en Tim Brys in de lichte dubbeltwee en Louis Toussaint in PR1x M1x. De roeiers worden omkaderd door technisch directeur Dominique Basset, coaches Frans Claes en Louis Timmers, kinesiste Katrien Verpoest en begeleidster Florence Libois. Het team komt aan in Sarasota op zaterdag 16 september. 
We wensen het Belgische team heel veel succes toe op het WK!

Benjamin De Catelle roeide in JM1X. In zijn heat plaatste hij zich probleemloos voor de kwartfinales. Die kwartfinale zal hij echter nog verschillende keren voor zijn netvlies halen, hij moest nipt zijn 3e plaats aan een Wit-Rus laten, en kon zich niet plaatsen voor de halve finales A/B. In zijn halve finale C/D zette hij de puntjes op de i, met een eerste plaats en een plaatsje in de C finale. Daar behaalde hij een 3e plaats, met een 15e plaats op 34 deelnemers als eindbalans.

Caitlin Govaert roeide in JW1X. Zowel in haar heat als in de kwartfinale roeide ze aandachtig vooraan en plaatste zich met een 2e plaats in de halve finale A/B. Daar gaf ze niet af en met een mooie 2e plaats kwam ze op zondag terecht in de A finale. Daar moest ze maar nipt de duimen leggen voor de Française, waardoor ze net buiten de medailles viel. Een erg mooie prestatie van deze dame die nog 2 jaar juniores te goed heeft. We zien haar later zeker nog terug met een uiteindelijke 4e plaats op 29 deelnemers.

Marlon Colpaert en Tristan Vandenbussche roeiden als derde Belgisch team in JM2X. Hun heat zetten ze mooi naar hun hand, en ook de kwartfinale werd met een 3e plaats succesvol afgelegd. In hun halve finale A/B grepen ze maar nipt naast de 3e plaats, en mochten zo op zondag aantreden in de B finale. Daar werden ze 3e, met een uiteindelijke 9e plaats op 29 deelnemers.

Proficiat aan alle roeiers, trainers en begeleiders! En uiteraard bedankt aan alle supporters die meeleefden met de roeiers.

De heats van het WK Juniores werden gevaren op woensdag 2 augustus. Voor België treden in Litouwen aan: Benjamin De Catelle in de JM1X, Caitlin Govaert in de JW1X en Marlon Colpaert met Tristan Vandenbussche in de JM2X. 

Marlon Colpaert en Tristan Vandenbussche in JM2X roeiden in hun heat van start tot finish aan de leiding. Met overwicht plaatsten ze zich in 6:40:57 voor de kwartfinales op vrijdag tussen 10u30 en 10u48.

Na een rustige start lag Benjamin De Catelle (JM1X) halverwege zijn heat op de 1e plaats. Pas na 1500 hield hij wat in, omdat posities 1 & 2 zeker waren van plaatsing voor de kwartfinales. Hij finishte uiteindelijk in 7:18:75 op de 2e plaats. We zien hem vrijdag terug in zijn kwartfinale tussen 11u27 en 11u45.

Caitlin Govaert (JW1X) moest bij de eerste 4 eindigen in haar heat om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Ze kwam onderweg telkens als 3e door en eindigde in een verspreid veld als 3e in 7:59:67. We zien ze terug op vrijdag in haar kwartfinale tussen 11u54 en 12u12.

De drie teams plaatsten zich dus zonder veel problemen voor de kwartfinales op vrijdag. Op donderdag moet geen enkel team meedoen met de herkansingen, ze kunnen zich voldoende sparen voor de wedstrijden op vrijdag. Na vrijdag zijn er halve finales op zaterdag en finales op zondag. 

 

Tussen 19 en 23 juli ging in Plovdiv, Bulgarije, het WK U23 door. De Belgische delegatie bestond uit 4 roeiers. Tom De Borger in BM1X roeide na een 3de plaats in zijn heat naar een 5de plaats in zijn kwartfinale. In de halve finale C/D plaatste zij zich met een 3de plaats voor de C finale. Daarin werd hij 5de. In totaal werd Tom 17de op 27 deelnemers. 

Ruben Somers in BLM1X roeide eerst een 2de plaats en dan een 3de plek in zijn heat en kwartfinale. In de halve finale A/B plaatste moest hij tevreden zijn met een 6e plaats en een plaats in de B finale. Daarin werd hij 6de, met een 12de plaats op 34 deelnemers in totaal. 

Pierre De Loof en Ruben Claeys plaatsten zich met hun 1ste plaats in de reeks voor de halve finale A/B. Met een mooie 2de plaats plaatsten ze zich voor de A finale. Daar werden ze uiteindelijk 5de op totaal 21 deelnemers. 

Heel erg proficiat aan de roeiers en coaches voor deze mooie resultaten!

Op de eerste wedstrijddag van het WK U23 in Plovdiv hebben skiffeurs Tom De Borger en Ruben Somers zich rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales.

Ruben Somers finishte als tweede in zijn heat in 7.12.92 en plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Ruben roeide een constante wedstrijd. Hij ging het eerste 500m punt voorbij in vierde positie, haalde daarna Nieuw-Zeeland in en lag aan de 1.000m reeds als derde. Tijdens de laatste 1.000m haalde hij de Bulgaar in en nestelde zich in tweede positie, die hij tot het einde kon vasthouden. Ruben roeide de achtste snelste tijd op 34 skiffeurs. 

Ook Tom De Borger slaagde in zijn opdracht en werd derde in zijn heat in 7.12.07 en plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Tom ging snel van start en lag aan de eerste 500m in eerste positie. Daarna zakte hij terug naar respectievelijk vierde en vijfde positie aan de 1.000m en 1.500m. Tijdens de laatste 500m herpakte hij zich en roeide hij nog 2 skiffeurs voorbij waardoor hij als derde over de eindmeet kwam.

De dubbeltwee met Ruben Claeys en Pierre De Loof ging van start op de tweede wedstrijddag. Ze roeiden een knappe wedstijd en hebben zich rechtstreeks geplaatst voor de halve finales. Ze wonnen hun heat in 6.14.72.

Ruben Somers en Tom De Borger roeien hun kwartfinale op vrijdagvoormiddag, de dubbeltwee roeit hun halve finale op zaterdagvoormiddag.

Morgen 19 juli gaat het WK roeien voor -23 jarigen van start in het Bulgaarse Plovdiv. Er nemen drie Belgische teams deel: Tom De Borger in M1x (28 inschrijvingen), Ruben Somers in LM1x (34 inschrijvingen) en Ruben Claeys-Pierre De Loof in M2x (22 inschrijvingen). Tom De Borger en Ruben Somers roeien morgen reeds hun eerste wedstrijd. De dubbeltwee gaat donderdag van start.

Ruben Somers start in heat 5 om 17u55 en neemt het op tegen SVK - BUL - JPN - BEL - NZL. De eerste drie plaatsen zich voor de kwartfinales.
Tom De Borger start in heat 3 om 18u15 en neemt het op tegen GER - UKR - BRA - GRE - BEL. De eerste vier plaatsen zich voor de kwartfinales.

Opgelet, in Plovdiv is het 1u later dan in België, dus de wedstrijden vinden plaats om 16u55 en 17u15 Belgische tijd.

We wensen de roeiers héél veel succes toe!

De lichte dubbeltwee met Niels Van Zandweghe en Tim Brys, die ongeveer een jaar geleden hun laatste wedstrijd samen roeiden, finishten op één seconde van het brons op de derde en laatste wereldbeker van het seizoen. Ze werden knap vierde in 6.19.30. Frankrijk en Italië roeiden de volledige wedstrijd aan kop, de andere lichte dubbeltweeën op achtervolging aangewezen. De Belgen kwamen aan de 500m als derde door. Aan de 1.000m werden ze ingehaald door Ierland en zakten weg naar vierde positie. Aan de 1.500m lag Griekenland even voor en kwamen ze als vijfde door. Met hun eindsprint konden ze nog terugvechten naar die vierde plaats. Proficiat Niels en Tim! Het goud ging naar Frankrijk (6.12.96), het zilver naar Italië en het brons naar Ierland.

In een ongemeen spannende laatste 500m van de A finale volgde er een ware strijd om de tweede en derde plaats tussen de Hongaar, de Noor en Van Zandweghe. Niels Van Zandweghe veroverde het brons op het Europese Kampioenschap te Racice! Een dikke proficiat aan Niels, zijn coach Frans Claes en de technisch directeur Dominique Basset! Dit betekent de vijfde medaille voor België dit seizoen!

Er namen drie Belgische teams deel aan het Europees Kampioenschap voor junioren in het Duitse Krefeld. Benjamin De Catelle (Gentse RS) in JM1x, Caitlin Govaert (UNB) in JW1x en Marlon Colpaert (KRNSO) met Tristan Vandenbussche (BTR) in JM2x. De Belgische ploeg mocht naar huis vertrekken met een zilveren medaille voor de JM2x, een zesde plaats voor de JW1x en een dertiende plaats in de JM1x na een succesvol EK junioren.

Er namen 2 Belgische ploegen deel aan de eerste wereldbeker van het seizoen in Belgrado (Servië). Wegens blessure van dubbelpartner Tim Brys, was Niels Van Zandweghe genoodzaakt deel te nemen in de lichte skiff.

Ward Lauwers en Ruben Somers
werden geselecteerd in de lichte dubbeltwee.

Van Zandweghe won heel knap de bronzen medaille, het duo Lauwers-Somers eindigde tweede in de C-finale en mogen hun eerste wereldbeker afsluiten op een 14de plaats op 16 boten.

 

Op de internationale DVR juniorenregatta in München op zaterdag 6 en zondag 7 mei mochten we Benjamin De Catelle (Gentse RS) en Caitlin Govaert (UNB) aan het werk zien. Op zaterdag wonnen beide skiffeurs heel knap de bronzen medaille, op zondag finishte De Catelle als tweede en Govaert als derde en in hun heat.

Dit weekend heeft Rowing Team Belgium drie bronzen medailles gewonnen. Gisteren wonnen junioren Benjamin De Catelle in JM 1x en Caitlin Govaert in JW 1x de bronzen medaille op de internationale juniorenregatta te München. Zonet won Niels Van Zandweghe in LM 1x op World Cup I in Belgrado de bronzen medaille. Aan de 1.500m lag hij nog in vijfde positie maar dankzij zijn snelle eindsprint finishte hij als derde in 7.07.27. De Hongaar Galambos won goud in 7.06.27, de Zwitser Schmid won zilver in 7.06.62. Dikke proficiat aan de roeiers en hun coaches! 

De Vlaamse Roeiliga zoekt vrijwilligers om de minibussen en trailers van onze topsportwerking op de vele locaties waar wedstrijden geroeid worden, op bestemming te krijgen. Dit kan gaan over kleinere ritten naar onze buurlanden maar vaak ook richting verdere bestemmingen.
De chauffeurs die we zoeken dienen over een BE-rijbewijs te beschikken met de nodige vrije tijd en ervaring om met onze trailer te rijden. Alle onkosten die het transport met zich meebrengt (tankkosten, péages, vliegtuigkosten, accommodatie en voeding) worden door de federatie uiteraard vergoed.

Ben je geïnteresseerd om onze topsportwerking op deze manier te steunen en van dichtbij ons topsportteam te leren kennen, stuur dan een email naar celine.pieters@vlaamse-roeiliga.be.

© 2014, website powered by Twizzit.com     |     Privacy & Disclaimer